Foto: Unsplash

Još dvije hrvatske firme na meti hakerskih napada: Izgleda da ne staju na Rebru

Autor: B. D.

Platforma HackManac, specijalizirana za praćenje kibernetičkih napada diljem svijeta, na platformi X objavila je da su hrvatske tvrtke Badel 1862 i Labud žrtve hakera.

Tvrde u objavi da su ove tvrtke izlistane kao žrtve Blackout ransomware grupe. “Uzorak koji su dali hakeri prikazuje osobne podatke partnera (telefonske brojeve, adrese e-pošte, fizičke adrese) i financijske podatke”, napisali su u svojoj objavi iz HackManac, koji je ranije objavljivao i detalje o kibernetičkom napadu na KBC Zagreb.

Kroz objavu su naveli i detalje o obje hrvatske tvrtke, odnosno, čime se bave. Tvrtka Badel 1862 proizvodi alkoholna pića, a tvrtka Labud proizvodi deterdžente i druga sredstva za čišćenje.

Što je ransomware?

Ransomware napadi su oblik kibernetičkog napada u kojem hakeri ukradu povjerljive podatke te zatim ucjenjuju tvrtku ili pojedinca da će ih pustiti u javnost ili prodati ako im ne uplate određen iznos. Hakeri obično traže plaćanje u kriptovalutama poput Bitcoina, jer je takve transakcije teže pratiti.




Zna se tko stoji iza napada na KBC Zagreb: Ne prezaju ni pred čim, izvodili su grozne stvari

Podsjetimo, za napad na KBC Rebro odgovornost je preuzela zloglasna hakerska skupina LockBit, a bolnički sustav navodno su napali virusom LockBit 3.0.

Hakerska grupa LockBit sada navodno traži otkupninu i traže da im se isplati do 18. srpnja, no ministar unutarnjih poslova Davor Božinović medijima nije htio otkrivati previše informacija do kojih su došle službe, rekavši da on ne zna da se traži otkupnina.

Autor:B. D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.