Foto: Pixabay

Pogledajte kolike su plaće, dnevnice i ostale naknade onih koji uđu u EU parlament

Autor: V.S

Druga nedjelja u lipnju biračima donosi drugi ciklus izbora u ovoj godini, a Hrvati biraju zastupnike koji će ih predstavljati u Europskom parlamentu. Građani danas mogu birati između čak 300 zastupnika s ukupno 25 lista, a na koncu u parlament ulazi njih 12.

Većina listi, točnije njih 23, su stranačke, dok su nezavisne samo dvije, europarlamentarca Ladislava Ilčića i influencerice Nine Skočak.

No, čini se da Hrvati danas i nisu bili previše zainteresirani za ova pitanja. Izlaznost na europske izbore do 16:30 jedna je od najgorih u hrvatskoj povijesti i iznosi samo 15.05 posto. Slična je, gledamo li samo postotak, bila na prvim izborima za EU parlament u Hrvatskoj, kada je izlaznost u drugom presjeku dana bila još manja – 14.63 posto.

Foto: Matija Djanjesic / CROPIX

Karijera iz snova

Iako je odaziv loš, kandidatima koji će zasjesti u ove prestižne fotelje promijenit će se život jer ulazak u ovu instituciju nosi “mali milijun” pogodnosti.

Mjesečna plaća zastupnika u Europskom parlamentu iznosi vrtoglavih 10.075.18 eura bruto, odnosno 7853.89 eura neto. No to nije sve. Osobe koje su tijekom života bile zastupnici Europskog parlamenta kada navrše 63 godine imaju pravo na mirovinu u iznosu od 3,5 posto plaće za svaku punu godinu rada u Parlamentu. Iako ovaj iznosi ne može prijeći 70 posto njihove plaće, svejedno se radi o potencijalno golemom iznosu.

Osim toga, ovi zastupnici dobivaju i mnoge druge naknade. Primjerice, svaki zastupnik ima pravo na 4950 eura mjesečno za plaćanje troškova ureda u matičnoj državi, što se odnosi na troškove najma, opremanja i zaposlenih u tom uredu.

U jednom hrvatskom gradu na izbore je izašlo najmanje birača: Pogledajte gdje je najbolji odaziv




A malene nisu ni dnevnice. Za svaki dan koji zastupnik provede u Europskom parlamentu isplaćuje 350 eura za troškove smještaja, prehrane i ostalih troškova. Uz to, zastupnicima je na raspolaganju i besplatno korištenje službenog automobila.

Kada već nabrajamo, spomenimo i putne troškove koji se određuju prema prijeđenim kilometrima. Za povratni put iz Bruxellesa u Zagreb imaju pravo na nadoknadu troškova od 343 eura, a troškove cestarine, prtljage i rezervacije također plaća EU zasebno.




No, priča ovdje ne staje, vjerovali ili ne. Čak i oni neslužbeni putovi su plaćeni do iznosa od 4886 eura u godinu dana, a na kraju svog mandata imaju pravo na tzv. “prijelaznu naknadu”, koja je jednaka jednoj mjesečnoj plaći po godini u kojoj su bili na dužnosti do najviše dvije godine i trenutno iznosi maksimalno 20.150 eura.

Stigli novi podaci o izlaznosti, Hrvati nisu baš zainteresirani: Do 16.30 sati glasalo 15,05 posto birača

Kao da to nije dovoljno, blagostanje se nastavlja i kada zastupnicima završi mandat pa ovi ljudi šest mjeseci uživaju pune plaće, uz dodatnih pola godine polovične plaće.

Postoji tzv. zastupnički paušal za povećane materijalne troškove u obnašanju zastupničke dužnosti u mjesečnoj svoti od 10 dnevnica za službeno putovanje u Hrvatskoj. To je 200 eura na mjesec. Dnevnica za službeno putovanje u Hrvatskoj iznosi 20 eura, a zastupnici imaju pravo i na naknadu troškova privatnog automobila u službene svrhe od 0.27 eura po prijeđenom kilometru.

Oni s prebivalištem koje je udaljeno više od 50 kilometara od Zagreba imaju pravo na 398 eura mjesečno za najam stana i režije. Onima koji ne koriste stan u Zagrebu, nego putuju, pod uvjetom da im je prebivalište 50 km od Zagreba i više, nadoknađuju se troškovi prijevoza u iznosu od 332 eura mjesečno.

Kada se sve ove pogodnosti zbroje, i više je nego jasno zašto se ovi kandidati bore za doslovno svaki glas. Ovo doista zvuči kao posao iz snova.

Autor:V.S
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.