Foto: Pexes, Ilustracija

Jako zabrinjavajuće: Naglo skočio broj abortusa kod adolescentica, evo koliko ih se lani učinilo

Autor: V.S

Iako je pobačaj u Hrvatskoj i dalje tema zbog koje u javnom prostoru padaju teške riječi, a u kampanjama se na račun istog skupljaju jeftini politički bodovi, nova statistika mogla bi uzdrmati već ionako uzavrelu raspravu o dostupnosti i zabrani prekida trudnoće.

Novo izvješće Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) otkrilo je da je sve više adolescentica koje odlaze na abortus, a prošle je godine njihov broj dosegnuo je najveću razinu u posljednjih osam godina.

Naime, u 2015. godini u dobnoj skupini do 19 godina zabilježeno je 226 pobačaja, nakon čega je započeo trend smanjenja broja maloljetničkih trudnoća. No, lani je taj broj naglo porastao i popeo se na 205.

foto: pxHere

Kod privatnika cijena 750 eura

Izvješće otkriva i kako su 2023. godine najviše pobačaja, kao i prethodnih godina, učinile žene u dobnoj skupini od 30 do 39 godina, poglavito one koje već imaju jedno ili dvoje djece.

Od ukupnog broja od 7.807 prekida trudnoće u 2023. godini, koji je za nijansu manji u odnosu na prethodnu 2022. godinu, najveći udio zauzimaju spontani pobačaji i pobačaji uslijed teške malformacije ploda ili izvanmaternične trudnoće.

Abortusi koji se obavljaju na zahtjev žene već su godinama na otprilike istoj razini, a lani su zauzeli udio od 38 posto, što je nešto više nego za vrijeme pandemije koronavirusa kada je taj udio bio na najnižoj razini (34 posto).

Kada govorimo o brojevima pobačaja koji su obavljeni u hrvatskim bolnicama, valja spomenuti da ih je lani obavljeno 3.015, što bi iznosilo 9,4 abortusa na svakih 100 poroda. I taj je broj manji nego recimo 2000. godine kada je taj omjer bio vidno drugačiji. Tada je na 100 poroda učinjeno čak 17,4 pobačaja, dok je 1995. godine situacija bila još i gora te je obavljeno 30,6 abortusa na 100 poroda.




Novi bizaran slučaj u SAD-u: Ženi prijeti zatvor zbog spontanog pobačaja

Za 3.389 pobačaja u 2023. godini uzrok je bilo neko medicinsko stanje, a dodatno su zabilježena i 1.403 spontana pobačaja. Oko 36 posto svih prekida trudnoće dogodi se kod žena koje nemaju djece, dok ostale već imaju jedno, dvoje ili više djece.




O dostupnosti pobačaja u javnim bolnicama govori i podatak da ih je u Specijalnoj bolnici Podobnik za ginekologiju i porodništvo, po cijeni od 750 eura, lani obavljeno 66.

HZJZ navodi i kako se ukupan broj pobačaja i prekida trudnoće u zadnja tri desetljeća smanjio se s 19.950 na 7.807, a omjer broja pobačaja u odnosu na broj živorođene djece prepolovio se s 0,40 na 0,24 pobačaja na jedno živorođeno dijete.

Broj legalno induciranih pobačaja, odnosno pobačaja na zahtjev žene, prorijedio se još i više, sa 0,28 na 0,09 na svako živorođeno dijete.

Autor:V.S
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.