Foto: Mate Piskor / CRIOPIX

Iz potresom razorenog Siska pobjegla u Sabor: Mnogi krive baš nju jer grad nije obnovljen

Autor: Ivan Andrić/7dnevno

Sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček godinama je slovila kao jedna od najperspektivnijih SDP-ovki zbog pobjeda koje je odnosila na lokalnim izborima, ali i zbog toga što se predstavila kao britka žena koja nikada nije ni pokušala skriti svoju lijevu ideologiju, zbog koje je nerijetko bila na meti kritika lokalnih oporbenih zastupnika i političara.

Znala je Ikić Baniček kritizirati i svoje stranačke šefove, pa i kolege iz SDP-a, ali su mnogi primijetili da je uvijek bila korektna prema aktualnom predsjedniku Zoranu Milanoviću. Na nedavno održanim parlamentarnim izborima Kristina Ikić Baniček kao nositeljica SDP-ove liste u 7. izbornoj jedinici uspjela je osvojiti samo 8354 preferencijska glasa, zbog čega se i u njezinoj stranci počelo govoriti kako utjecaj sisačke gradonačelnice slabi.

Oni neskloni gradonačelnici Siska tvrde i da je upitno hoće li dobiti još jedan mandat u svojem gradu te da je zbog toga odlučila karijeru nastaviti u Saboru.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Propadanje znamenitosti

Osim Ikić Baniček, u Saboru je odnedavno zastupnik i njezin zamjenik Marko Krička, koji je ujedno i glavni tajnik SDP-a. On je pak u Sabor ušao kao zamjena za SDP-ova europarlamentarca Predraga Matića, a na izborima je sudjelovao u 5. izbornoj jedinici i nije ostavio neki značajan trag. Veliki trag na parlamentarnim izborima ostavio je zato HDZ-ov župan Ivan Celjak, koji se na stranačkoj listi našao odmah iza nositelja Tome Medveda. Celjak je uspio osvojiti više od 14 tisuća preferencijskih glasova, a dio onih koji su mu skloni reći će da je to zato što je doista dao sve od sebe da se proces obnove potresom porušene Banovine pomakne s mrtve točke, što je učinio u koordinaciji sa svojim stranačkim kolegom Brankom Bačićem.

Dok prema Celjakovim riječima obnova na Banovini doista ide uzlaznom putanjom, iznimku čini upravo Sisak, na čijem je čelu SDP-ova gradonačelnica. Problematično je u Sisku to što obnova onih područja koja su u nadležnosti Grada ne ide dobro, odnosno nema je, a sredstva iz Fonda solidarnosti, za čiju je potrošnju propisan rok, propala su. Odgovornom župan smatra gradonačelnicu Ikić Baniček, odnosno vodstvo grada Siska, jer za razliku od županije koja je iz tog fonda povukla više od 85 milijuna eura, Ikić Baniček nije povukla gotovo ništa, niti je pristajala na suradnju.

Na pomolu prva velika afera u novoj Plenkovićevoj vladi: U skandalu i utjecajna SDP-ovka




Celjakove pozive na sastanke navodno nije prihvaćala pa je zaključeno da ne pristaje na suradnju, a da priča bude do kraja nevjerojatna, i nakon što je Celjak ukazao na ove probleme, Ikić Baniček nije željela javno predočiti podatke o utrošenim sredstvima iz Fonda solidarnosti, već je njegove prozivke okarakterizirala kao HDZ-ove laži.

Međutim, naši sugovornici iz Siska potvrđuju da je proces obnove potpuno propao, dijelom i zbog toga što su gradonačelnica i njezin zamjenik bili više usredotočeni na stranačku karijeru nego na obnovu grada. U Sisku je, kako nam kažu nezadovoljnici, obnovljena zgrada gradske uprave, i sve to od dodijeljena 24 milijuna eura iz Fonda solidarnosti, a prijavljeno je desetak projekata. Umjesto da su za pojedine projekte koristili europska sredstva, odnosno bespovratni novac, u Gradu Sisku odlučili su se dodatno zadužiti kreditom od 15 milijuna eura, a na dovršetak objekta čekaju Dom kulture Kristalna kocka vedrine, Gradski muzej i Utvrda Stari grad.

Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Zabranila Stepinca

Sisak je, kako tvrde nezadovoljnici i iz lokalnog HDZ-a, jedan od najlošijih gradova u Hrvatskoj u pogledu iskorištavanja europskog novca za obnovu, a problem je i u nepravodobno pripremljenoj dokumentaciji, čime se propustila povijesna prilika za obnovu grada.




Hoće li se to odraziti i na lokalne izbore, iz današnje perspektive teško je reći, no čini se da Ikić Baniček i u svojem SDP-u gubi utjecaj pa je uoči unutarstranačkih izbora i ne spominju kao kandidatkinju za čelnu poziciju u stranci čija je članica još od rane mladosti, kada joj je mentor bio bivši stranački kolega Davorko Vidović.

Kao što je svojedobno u stranci stvarala širok krug prijatelja i podupiratelja, tako je danas u Sisku duga lista onih kojima se zamjerila i kao predvodnica prosvjeda protiv Hoda za život koji se prije nekoliko godina organizirao u njezinu gradu. Osim toga, zamjerila se i sisačkom ogranku Matice hrvatske koji je izbacila iz gradskih prostora, a i svojim sugrađanima vjernicima kada je zabranila postavljanje kipa blaženoga Alojzija Stepinca ispred sjedišta Sisačke biskupije.

Autor:Ivan Andrić/7dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.