Foto: Klaićeva

IMALA JE DVA POSTO ŠANSE DA PREŽIVI: Liječnici spasili život djevojčici koja je stradala u padu s traktora. ‘Jedva čekam doći kući i igrati se’, poručila je Anđela

Autor: Dnevno.hr

U Klinici za dječje bolesti Zagreb održala se konferencija za novinare u povodu velikog uspjeha hrvatske medicine – oporavka i izlaska iz bolnice djevojčice koja je nesretno stradala u padu s traktora.

Na konferenciji je trebao govoriti ministar zdravstva Vili Beroš, no ispričao se iznenadnim sastankom u Vladi.

O slučaju spašavanja i oporavka djevojčice govorio je ravnatelj Klinike za dječje bolesti Zagreb Goran Roić.

“U liječenju i skrbi djevojčice je bila potrebna skrb i drugih liječnika, hvala svima koji su sudjelovali i konkretno omogućili da ishod bude ovakav. Hvala ministru na podršci u tom slučaju”, rekao je Roić.

Foto: Klaićeva

Predstojnik Klinike Zavoda za abdominalnu kirurgiju Klinike za dječje bolesti Stjepan Višnjić, predstavio je uspjeh hrvatskih liječničkih timova u spašavanju djevojčice.

Višnjić je rekao, ovo je raritetni uspjeh.

“25.7. glavna priča bila je teška prometna kod Slavonskog Broda, bio je veliki broj ozlijeđenih. No, u težem stanju je bila malena djevojčica koja je stradala u padu s traktora. Uz golemu nesreću malenoj Anđi dogodile su se tri odluke koje su determinirale sretan ishod. Prva je odluka ekipe u Bosanskom Brodu da ju dovede u bolnicu Josip Benčević. Zatim dijagnostika ekipe koja je zaustavila krvarenje i izvadila slezenu te shvaćanje da je to njihov limit jer trebaju pomoć stručne ustanove. Da bi razumjeli razinu problema kod nje je bilo ozlijeđeno šest organskih sustava, bila je na respiratoru, imala oštećenja kože, reproduktivnog sustava. To je bila ozbiljno mutilirajuća ozljeda. Dana kada je došla u kliniku počelo je liječenje i imalo je tri faze, prvo reanimacija i stabilizacija. Trebalo je 20 dana da se dođe do faze stabilnosti, od 25.7 do 6.8. svaki dan je bila neposredna borba za život i tada smo procijenili da je situacija relativno stabilna i da možemo krenuti u rekonstrukciju. Zatim je krenulo presađivanje kože, taj zahvat je uslijedio 9.8. Tri faze liječenja trajale su preko 90 dana, 16 operativnih zahvata i 12 kirurga, svi ljudi sa specifičnim znanjima. Sudjelovali su liječnici iz četiri zagrebačke klinike”, rekao je Višnjić.




“U trenu ozljede imala je 20 kg, bez pulsa i tlaka. Brojne otvorene rane i frakture, 98 posto smrtnosti”, dodao je.

Malena Anđa je kratko rekla:

“Kad dođem kući prvo ću se igrati, najviše su falili tata i brat”.




Foto: Klaićeva

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.