Foto: Damir Krajac / CROPIX

Ima samo 26 godina, a potukla je Most i pola političke scene: ‘Najveće je iznenađenje izbora’

Autor: B. D.

Komunikacijski stručnjak Petar Tanta u Kući Europe u Zagrebu za N1 je komentirao nisku izlaznost i kampanju za europske izbore.

Tanta je ukratko rekao kaže da su ovo bili standardni izbori na koje su izašle “stranačke vojske birača” i par postotaka politički osviještenih ljudi. “Izlaznost je 2019. bila veća jer su tada europski izbori bili prije parlamentarnih pa su stranke na tim izborima zauzimale pozicije za parlamentarne. Sada je bilo obrnuto i prvih par tjedna kampanje za EU izbore potrošeno je na sastavljanje vlasti HDZ-a i DP-a, pa na Baby Lasagnu i na koncu posljednjih nekoliko dana tema je bila kuća Stjepe Bartulice“, kazao je Tanta.

Naveo je nekoliko razloga koje krivi za slabu izlaznost. “Imali smo kampanju koja se nije dogodila. Ljudi su se umorili od izbora, nisu htjeli odvojiti vrijeme i to je porazno”, dodao je.

Foto: Josip Moler / CROPIX

‘Pogodila je teme’

Naglasio je da u kampanji nije bilo emocija jer Hrvati imaju dojam da se radi o nečemu što se uopće ne tiče Hrvatske. “Da su ovi izbori bili u srijedu i da su održani prije parlamentarnih, odaziv bi bio mnogo veći. Kad pričate o nečemu što se ne dešava ispred vaše kuće nego negdje daleko, s čim se ne možete poistovjetiti, onda nema emocija”, rekao je Tanta.

Zbog izlaznih anketa neki slave, a neki tuguju: Pogledajte što radi Plenković, Most doživio debakl

Komunikolog je naglasio da je nositeljica liste generacije Z Nina Skočak (26) ostvarila veliki uspjeh. “Pogodila je teme s kojima se mladi mogu poistovjetiti. Nitko se nije sjetio pink taxa, ona se sjetila. Neki su se s time poistovjetili i to honorirali”, rekao je Tanta. Rekao je da je ona najveće iznenađenje izbora.




Rekao je da je svoje prijašnje uspjehe dobro iskoristila i Biljana Borzan, koju glasači povezuju s direktivom o kvaliteti hrane te su joj nadjenuli nadimak Nutella.




Autor:B. D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.