Hrvatsku čeka izuzetno opasno vrijeme, ‘mali Vakula’: ‘Ovakva upozorenja ne vidimo često’

Autor: B.T.

DHMZ za četvrtak prognozira pretežno sunčano vrijeme, povremeno uz umjerenu naoblaku. Vjetar će u unutrašnjosti većinom slab, prijepodne mjestimice do umjeren sjeveroistočni i sjeverni, dok će na Jadranu puhati umjeren jugozapadnjak i sjeverozapadnjak, u Dalmaciji poslijepodne ponegdje prolazno i jak.

“Danju vruće uz najvišu temperaturu uglavnom između 32 i 36 °C, u unutrašnjosti Dalmacije mjestimice i malo višu”, navodi DHMZ.

Zbog toplinskog vala za četvrtak je upaljen žuti meteoalarm za cijelu Hrvatsku, dok je narančasti, koji označava opasno vrijeme, na snazi za Kninsku regiju.

U petak izuzetno opasno vrijeme

Za petak, pak, DHMZ prognozira pretežno sunčano vrijeme s povremenom umjerenom naoblakom, osobito na zapadu gdje su potkraj dana mogući pljuskovi praćeni grmljavinom.

“Vjetar većinom slab, prolazno do umjeren jugozapadni, na Jadranu i sjeverozapadni. Najniža temperatura od 18 do 23, na Jadranu od 23 do 27 °C. Najviša dnevna od 35 do 40 °C”, prognoza je DHMZ-a za petak. Za petak je upaljen crveni meteoalarm, koji označava izuzetno opasno vrijeme, za Karlovačku, Splitsku, Dubrovačku i Kninsku regiju, dok je narančasti na snazi za ostatak Hrvatske.

“Toplinski val! Maksimalna temperatura veća od 39°C. Poduzmite mjere, očekuju se ekstremno visoke temperature. Zaštitite sebe, djecu i starije. Postupajte prema savjetima danima od strane nadležnih tijela. Mogući su kvarovi na pojedinim infrastrukturama”, navodi se na stranicama Meteoalarma.




Popuštanje u subotu

Meteorolog DHMZ-a Tomislav Kozarić navodi kako se na kopnu toplinski val nastavlja do subote.

“No od noći s petka na subotu postat će i nestabilnije uz rast vjerojatnosti za lokalno intenzivnije pljuskove i grmljavinu, pogotovo u nedjelju kad će biti manje vruće. Jugozapadni vjetar u okretanju na sjeveroistočni. I na Jadranu u petak crveno upozorenje na srednjem i južnom dijelu, a u subotu toplinski val popušta. Na sjevernom dijelu pak malo raste vjerojatnost za pljuskove i grmljavinu, osobito u nedjelju. Puhat će uglavnom jugozapadni i sjeverozapadni vjetar, ujutro i bura”, rekao je Kozarić za HRT.




Ivan Šolić, amaterski meteorolog, poznatiji u javnosti pood imenom ‘mali Vakula’, za Slobodnu Dalmaciju iznio je svoje viđenje toplinskog vala koji je zahvatio Hrvatsku.

Stigao je toplinski val, no Vakula upozorava na nešto opasnije: ‘Ne bi me iznenadio ovaj ekstrem’

Idućih dana neće se moći spavati, ali prijeti subota

“DHMZ je već izdao upozorenje na iznimno visoke temperature za sve regije Lijepe naše, a to je nešto što, istini za volju, ne viđamo često, a također DHMZ upozorava javnosti na moguće zdravstvene rizike nadolazećim toplinskim valom. Iz, nama ne baš tako dalekih, Turske i Grčke, nažalost, stižu vijesti o ljudskim žrtvama koje je uzeo toplinski val koji je na tom području Europe donio iznimno ekstremne temperature zraka. Jako je važno da ozbiljno shvatite upozorenje DHMZ-a, kao i savjete liječnika, da se držite hladovine i potražite osvježenje”, navodi Šolić za Slobodnu.
Dodaje kako će se najviše temperature u Hrvatskoj vjerojatno će se mjeriti na krajnjem istoku te u Posavini, gdje bi temperatura mogla i prijeći 40 stupnjeva.

“Poput dnevnih, i noćne temperature zraka u domovini bit će nesnošljive i vrlo visoke. Bez upaljenog klima uređaja, u Dalmaciji se neće moći spavati idućih dana”, smatra ‘mali Vakula’ koji navodi kako nas za vikend očekuju ljetne, ali prihvatljivije temperature zraka.

“Da ne prođe ‘ispod radara’, postoji mogućnost olujnog nevremena u subotu u kontinentalnom dijelu domovine stoga ukoliko se nalazite na tom području Lijepe Naše, pratite meteoalarm DHMZ-a i meteorološki radar. Idući tjedan će nas toplinski val napustiti, a temperature će biti znatno ugodnije”, zaključuje ‘mali Vakula’.

Stižu paklene vrućine, ovo je tek početak: ‘Noć će biti jako jako teška i sparna’

U subotu nevrijeme? Temperature će pasti i desetak stupnjeva

Meteorologinja N1 televizije Tea Blažević također navodi kako će za vikend biti manje vruće.

“Već tijekom subote, kako će nam se približiti fronta, u unutrašnjosti lokalno može biti izraženijih pljuskova s grmljavinom, lokalno je moguće nevrijeme. Temperature bi ponegdje mogle pasti i desetak stupnjeva”, navodi Tea Blažević.

Autor:B.T.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.