Foto: Goran Sebelic / CROPIX, Ilustracija

Hrvatsku će pogoditi novi vremenski fenomen za koji gotovo nitko nije čuo: ‘Budite na oprezu’

Autor: F.F

Čas je sunce, čas morate bježati kako bi se sklonili od oluja i grmljavina. Vrijeme u Hrvatskoj je zadnjih dana, čak i tjedana vrlo promjenjivo, s čestim upozorenjima DHMZ-a zbog mogućih jakih kiša, poplava i grmljavinskih oluja. Ovakvi uvjeti mogli bi potrajati i u lipnju.

No, osim vremenskog ruleta s kojim se borimo, a čini se i nastavit ćemo, IstraMet upozorava na još jednu pojavu koja će pogoditi Hrvatsku. IstraMet je nedavno na Facebooku upozorio na fenomen nazvan “lipanjski monsun”, koji bi mogao uzrokovati poplave.

“Jeste li čuli za pojam lipanjski monsun? Ako niste, uskoro biste mogli… Uskoro ćemo o tome pisati (ali nadamo se ipak da ne). Kome trebaju poplave na početku ljeta”, napisali su.


Što su monsuni?

Monsuni su vjetrovi karakteristični za područja Jugoistočne, Južne i Istočne Azije, a nastaju zbog različitog zagrijavanja kopna i mora, što uzrokuje različite tlakove koji se teže izjednačiti. Monsuni se izmjenjuju sezonski, pa razlikujemo ljetne i zimske monsune.

Ljetni monsun puše s mora prema kopnu, jer se kopno ljeti jako zagrije, a termički ekvator pomakne prema sjeveru, između 20° i 30° sjeverno. Ljetni monsun, također poznat kao jugozapadni monsun, donosi vlažno i kišovito vrijeme, često uzrokujući poplave.

Za veći dio Hrvatske, uključujući osječku, zagrebačku, karlovačku, gospićku i riječku regiju, za četvrtak je izdan žuti meteoalarm zbog mogućih jakih kiša i grmljavine.

U blizini Kornata buknuo crni dim, gorio brod Nacionalnog parka: ‘Posada je imala sreće’




Ponovno se ‘žuti’ Hrvatska

“Budite na oprezu zbog mogućih jačih grmljavinskih nevremena. Posebno pripazite u izloženim područjima kao što su planine, šume i livade odnosno otvoreni tereni. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom”, objavili su iz DHMZ-a.

Foto: DHMZ

Prema DHMZ-u, srijeda će početi s promjenljivom naoblakom i lokalnim kišama. Kasnije se očekuje sunčanije vrijeme, ali uz mogućnost pljuskova s grmljavinom, osobito u Gorskoj Hrvatskoj i unutrašnjosti Dalmacije. Vjetar će biti slab, a na istoku umjeren sjeverozapadni. Na Jadranu jugozapadni i zapadni vjetar, s umjerenom i jakom burom na sjevernom dijelu do sredine dana. Najviša dnevna temperatura bit će između 20 i 25 °C.




U četvrtak se očekuje promjenjivo oblačno vrijeme s sunčanim razdobljima, uz mjestimičnu kišu i lokalne pljuskove s grmljavinom, osobito na sjevernom Jadranu i u Gorskoj Hrvatskoj. Vjetar će uglavnom biti slab, uz umjereno jugo duž obale. Najniža jutarnja temperatura kretat će se od 10 do 15 °C, a na Jadranu od 15 do 19 °C. Najviša dnevna temperatura bit će od 20 do 25 °C.

Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.