FO: Estofex/Jure Miskovic / CROPIX

Hrvatskoj već danas prijete superćelijske oluje: Pogledajte koja područja su u najvećoj opasnosti

Autor: I.G.

Meteorološki servis Istramet objavio je prognozu koja već za danas predviđa mogućnost superćelijskih oluja zbog prodora hladnog i vlažnog zraka na pregrijano hrvatsko kopno. Procjenjuje se kako bi se na udaru najvjerojatnije mogao naći istok Hrvatske.

Naime, Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) izdao je najviši, crveni stupanj upozorenja zbog velike vjerojatnosti grmljavinskog nevremena s tučom, naglašavajući kako su vremenski uvjeti izuzetno opasni.

ESTOFEX je s druge strane također izdao najveće upozorenje 3. razine za istočnu Bosnu, sjevernu Srbiju, jugoistočnu Mađarsku i zapadnu Rumunjsku. Glavni rizici u tim područjima uključuju vrlo veliku tuču i jake nalete vjetra. Stanovništvo se upozorava na mogućnost ozbiljnih oštećenja imovine i infrastrukture zbog ovih vremenskih uvjeta.

Stižu oluje

“Drugi stupanj upozorenja obuhvaća pojas od istočne Bosne i Hrvatske kroz Srbiju, Mađarsku, Rumunjsku, istočnu Slovačku, zapadnu Ukrajinu i jugoistočnu Poljsku. Ovdje su glavni rizici velika do vrlo velika tuča, jaki vjetrovi i obilne kiše koje mogu uzrokovati poplave i štete”, navodi Istramet.




Dodaju kako meteorološki uvjeti sugeriraju kako će frontalni sustavi i orografski čimbenici potaknuti razvoj jakih konvektivnih oluja u pogođenim područjima. Visoke temperature (oko 30°C) i visoke točke rosišta (oko 20°C) pridonijet će stvaranju visokih vrijednosti CAPE (konvektivna raspoloživa potencijalna energija), koje će omogućiti intenzivne oluje.

“Prognoze ukazuju na snažno vertikalno smicanje vjetra, što će omogućiti razvoj dobro organiziranih oluja, uključujući superćelijske oluje koje mogu proizvesti tuču promjera do 10 cm. Najveći rizik od destruktivne tuču očekuje se u istočnoj Hrvatskoj, Bosni, sjevernoj Srbiji, istočnoj Mađarskoj i zapadnoj Rumunjskoj. Jaki naleti vjetra mogu doseći brzine veće od 32 m/s, osobito u Srbiji i zapadnoj Rumunjskoj”, upozorava Istramet.

Napominje se kako se najintenzivnije oluje očekuju tijekom kasnog poslijepodneva i večernjih sati, s mogućnošću razvoja naknadnih oluja, osobito u Bosni, Srbiji, istočnoj Mađarskoj i Rumunjskoj.

Estofex savjetuje da stanovništvo u spomenutim područjima treba poduzeti sve potrebne mjere opreza i pratiti najnovije prognoze i upozorenja, savjetuju u ESTOFEX-u.

Saharski pijesak Hrvate natjerao na jednu stvar: Ubrzo je nastala velika gužva

Promjena vremena

Podsjetimo, U središnjoj i istočnoj Hrvatskoj za subotu je najavljeno promjenljivo i nestabilno vrijeme, osobito u drugom dijelu dana. Mjestimice će biti pljuskova s grmljavinom, lokalno i izraženijih, a posebice na istoku i grmljavinskog nevremena praćenog tučom i olujnim vjetrom.

Na Jadranu i uz njega sunčanije i stabilnije, no uz lokalno jači razvoj oblaka u Gorskom kotaru i na sjevernom Jadranu moguć je poneki pljusak. Zapuhat će umjeren sjeveroistočni, na Jadranu sjeverozapadni vjetar, poslijepodne prolazno i jak.

Za područje cijele Hrvatske upaljeni su meteoalarmi. Upozorenja su za osječku, zagrebačku, karlovačku, kninsku, riječku, splitsku i dubrovačku regiju i to zbog toplinskog vala, a negdje su mogući i izraženi pljuskovi s grmljavinom, u Slavoniji čak i tuča.

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.