Foto: Guliver/Ilustracija

Hrvatskoj susjedna država nabavlja novo razorno oružje: Pogledajte zastrašujuću snagu

Autor: I.G.

Talijanski obrambeni gigant Leonardo i njemački industrijski div Rheinmetall objavili su u srijedu zajednički pothvat u proizvodnji tenkova, oklopnih vozila i drugih oružanih sustava. Prema izvještaju Reutersa, ove dvije kompanije će osnovati novu tvrtku sa sjedištem u Italiji, u kojoj će svaki partner imati jednak udio od 50 posto.

Nova kompanija usmjerit će se na razvoj i proizvodnju suvremenih borbenih tenkova i oklopnih vozila prvenstveno za potrebe Oružanih snaga Italije. Osim toga, projekt ima ambiciju postati ključni dobavljač za europsko tržište vojne opreme.

U međuvremenu, njemački list Handelsblatt objavio je da talijanska vlada planira kupiti stotine tenkova i oklopnih vozila od Rheinmetalla, vrijednih oko 20 milijardi eura.

Prema navodima Handelsblatta, talijanska vlada namjerava tijekom idućih 15 godina nabaviti najmanje 350 borbenih vozila Lynx i oko 200 tenkova Panther, baziranih na prototipu Panther KF51, koji je Rheinmetall predstavio 2022. godine.




Nova generacija tenkova

Talijanska vlada nije komentirala ove tvrdnje, niti je jasno hoće li ovaj posao biti uključen u zajednički projekt s Leonardom.




Iz obje tvrtke poručuju da njihov zajednički pothvat otvara vrata razvoju nove generacije borbenih oklopnih vozila i tenkova za cijelu Europu. Proizvodnja, testiranje i logistička podrška odvijat će se u pogonima i na poligonima u Italiji.

Ovaj bi pothvat mogao donijeti značajan zamah njemačkom Rheinmetallu, kojemu su, zbog rata u Ukrajini i povećane globalne potražnje za oružjem, prihodi od prodaje oružanih sustava značajno porasli.

Srbi nakon horora u Borovu Selu nisu imali mira: Ne znate što su učinili nakon dva mjeseca

Njemačka tvrtka predviđa da će ove godine ostvariti prihod od oko 10 milijardi dolara od prodaje oružja, naglašavajući da su njihove knjige narudžbi pune.

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.