Foto: Facebook

Hrvatski kapetan mjesecima je u stranom zatvoru: ‘Žrtva je opasne organizacije’

Autor: Dnevno.hr

Marko Bekavac, kapetan iz Splita koji upravlja dugim plovidbama, već sedam mjeseci nalazi se u turskom zatvoru u Ankari. Razlog tome je što su na brodu kojim je zapovijedao navodno pronađene nekoliko vreća s drogom, izvještava Dalmacija Danas.

Tijekom svoje posljednje plovidbe, upravljao je brodom Phoenician 1, koji je u vlasništvu turske kompanije i plovi pod panamskom zastavom. Bio je zadužen za preuzimanje tereta u luci Barranquilla u Kolumbiji i transportiranje natrag u Tursku. Teret je bio gnojivo koje se pakiralo u vreće. Prema Bekavčevoj odvjetnici, on je poduzeo sve korake kako bi se teret ukrcavao u skladu s propisima.

S obzirom na reputaciju luke po pitanju šverca droge, zatražio je dodatne sigurnosne mjere od kompanije, poput postavljanja kamera i angažiranja privatne zaštitarske agencije. Međutim, vlasnik broda je to odbio.


Sumnjive okolnosti

Proces ukrcavanja tereta trajao je od 25. kolovoza 2023. do 6. rujna 2023. No, 5. rujna 2023. u 12:49, na brod je stigao tim za suzbijanje krijumčarenja droge. Oni su zaustavili ukrcavanje tereta i obavili pregled broda. Napustili su brod istog dana u 17:46, a kapetanu Bekavcu nisu ništa rekli.

Tim za suzbijanje krijumčarenja droge ponovno je došao na brod sljedećeg dana, 6. rujna 2023., u 13:20, sa specijalno obučenim psom za otkrivanje droge. Toga dana pronađeno je 14 vreća u AfterPeak spremniku sa sumnjom na prisutnost droge. Te vreće su ukupno težile između 20 i 30 kilograma. Tim je uklonio sporne vreće s broda, ali nisu ih provjerili prije toga, niti su kapetanu Bekavcu pružili informacije o sadržaju vreća ili potpisali bilo kakav dokument koji to potvrđuje.

Bekavac je u Turskoj uhićen, ali do danas nije održano nijedno suđenje. Nakon intervencije turskog veleposlanstva, brod je pušten i nastavio je s plovidbom prema Turskoj bez daljnjeg miješanja ili akcija kolumbijskih vlasti prema posadi.

Medvedev nakon što je Ukrajina dobila milijarde: ‘Pobijedit ćemo’




Ništa mu nisu objasnili

Kada je brod stigao u tursku luku Eregli, kapetan Bekavac je osobno obavijestio policiju o incidentu u Kolumbiji. Turska policija je zatim pretražila brod i pronašla određeni broj vreća koje su navodno sadržavale drogu, prema izvještaju Dalmacije Danas.

Kapetanu ponovno nije dano nikakvo objašnjenje, niti su provjerili sadržaj tih vreća pred njim. Također, oduzeli su mu osobni USB stick koji još uvijek nije vraćen. Od 20 članova posade, 10 je odmah pušteno, dok je drugih 10 zadržano. Među zadržanima je i kapetan Marko Bekavac, koji se nalazi u turskom zatvoru u Ankari od listopada 2023. Kapetan je imao samo dva posjeta od osoba iz Konzulata Republike Hrvatske, a do danas se nije održalo nijedno suđenje pred sudom.




Odvjetnica tvrdi da postoji niz nelogičnosti u postupku. Prema njenim riječima, slijed događaja sugerira da je droga (ako je uopće pronađena na brodu) možda podmetnuta u Kolumbiji. Unatoč tome, brod je pušten da nastavi svoju plovidbu. Nakon incidenta, kapetan Bekavac je osobno obavijestio tursku policiju o situaciji, ali nije mu predočeno što je pronađeno u sumnjivim vrećama. Osim toga, samo je dio posade uhićen, a kriteriji za to nisu jasni.

Bivši saveznici sad se užasno mrze: Toliko žele uništiti Izrael, da su spremni i na najgoru opciju

Odvjetnica se oglasila

Kapetan je spreman za detaljnu istragu. Njegova odvjetnica ističe da je kapetan pristanak na to da se Interpolu i DEA-u prijavi ovaj slučaj te da se provodi detaljna istraga kako bi se utvrdila istina.

“Kapetan Bekavac jedino zna da je on nevin i da je žrtva neke organizirane i opasne mafijaške organizacije. Radi se o hrvatskom državljaninu koji se našao u teškoj situaciji u stranoj zemlji te su njegova ljudska i građanska prava ugrožena”, priopćila je njegova odvjetnica.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.