Foto: Vlado Kos / CROPIX

Hrvatski grad muku muči s močvarnim krvopijama: ‘Nikada nećemo biti u situaciji da nema ni jednog’

Autor: B. D.

Zamjenik gradonačelnika Osijeka Dragan Vulin u emisiji Novi dan govorio je o najezdi komaraca koji konstantno smetaju građanima. Osijek je svake godine pod navalom ovih kukaca zbog blizine Kopačkog rita i šireg močvarnog područja, koje je idealno za razmnožavanje komaraca.

 “Sustavno rješavamo taj problem i struka i znanost tvrde da taj problem ne može biti riješen tijekom jedne ili dvije godine”, istaknuo je Vulin.

“Nikada nećemo biti u situaciji da ovdje nema niti jednog komaraca, ali možemo smanjiti broj komaraca smanjenjem njihovog biološkog potencijala. Potpisali smo sporazum s drugim općinama jer u Grad Osijek više od 95 posto komaraca dolazi iz tih susjednih općina, močvarnog dijela. Mi kao Grad Osijek tretiramo i tamo komarce izvan naših granica. Imamo i avion koji tretira komarce iznad grada. Već u ovoj godini smo obavili 84 tretmana, učinkovitost tretmana od prošlog vikenda je oko 99 posto”, opisao je situaciju.

Foto: Ivan Peric / CROPIX

Najezda ovisi o vodostaju

Istaknuo je da pojava komaraca ovisi o vodostaju močvarnog područja: “Zato smo imali vrhunac najezde koja je bila uzrokovana nedavnim vrhuncem vodenog vala. Ako ne bude novih vodenih valova tijekom sezone komaraca mislim da neće biti najezde komaraca. Sve prognoze govore da neće biti vodenog vala tako da mislim da ćemo ostatak ljeta biti mirni”, podijelio je dobre vijesti.

Zaštitite se od komaraca na potpuno prirodan način: Trebat će vam samo crna kava

Rekao je da brojnost komaraca ove godine u Osijeku nije alarmantna te da se problem polako rješava. Od ove godine komarce se uništava i s pomoću dronova: “To smo uveli od ove godine za teško dostupna područja na koja mogu jedino dronovi doći”, rekao je Vulin.




Autor:B. D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.