Foto: Tonci Plazibat / CROPIX

Zovu je hrvatskom Heidi Klum: Ova mlada i vrijedna žena spominje se kao nova ministrica

Autor: Iva Međugorac

Njeno vrijeme tek dolazi, tim riječima na krajnjem jugu Hrvatske komentira se HDZ-ova Zrinka Raguž koja se posljednjih dana nakon parlamentarnih izbora počela spominjati kao moguća ministrica ukoliko vladu uspije formirati premijer Andrej Plenković. Mada nije izravno sudjelovala u kampanji za parlamentarne izbore Raguž se dokazala kao državna tajnica u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU, a prije toga i kao pročelnica Upravnog odjela za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju u Gradu Dubrovniku.

U njenom rodnom kraju Raguž nazivaju i HDZ-ovom Heidi Klum aludirajući na besprijekoran izgled i modni izričaj svoje stranačke kolegice koja do sada nije privlačila pažnju šire javnosti pa ni HDZ-ovaca na nacionalnoj razini.

Na onoj lokalnoj, dubrovačkoj razini Raguž pažnju privlači već dugo, a istovremeno u dubrovačkoj organizaciji stranke drže da bi u idućoj vladi u svakom slučaju Dubrovnik trebao imati nekog svojeg političkog predstavnika te da bi bilo dobro da to bude upravo ova mlada žena koja je na lokalnim izborima bila nositeljica liste HDZ-a i koalicijskih partnera za Gradsko vijeće Grada Dubrovnika.

Foto: Tonci Plazibat / CROPIX

Franković o Raguž govorio biranim riječima

”Zrinka Raguž kao dio tima svojim radom za Grad pokazala je da zna. Ugovorenih bespovratnih milijardu kuna u 4 godine mandata ugovoreno je upravo zahvaljujući Zrinki Raguž. I upravo iz tog razloga smatram kako upravo ona treba nositi listu HDZ-a i koalicijskih partnera na ovim izborima. Mlada, mudra, dokazano vrijedna – sve to krasi našu Zrinku i upravo zbog toga, uvjeren sam u veliki uspjeh ove liste na nadolazećim izborima. Pitali su me neki prijatelji zašto ja nisam na listi.

U ovu izbornu utrku krećem s pozicije gradonačelnika Grada Dubrovnika i za tu poziciju ponovno tražim povjerenje građana stoga, jasno je kako ne mogu istovremeno biti gradonačelnik i gradski vijećnik. Ne kalkuliram, vjerujem u pobjedu”, pisao je dubrovački gradonačelnik Mato Franković o svojoj kolegici u vrijeme te njene kandidature na lokalnim izborima. Usporedno s time Raguž su lokalni mediji predstavljali kao zaljubljenicu u more i Lokrum, ali i ljubiteljicu političkih kampanja koja je kao pročelnica Upravnog odjela za europske fondove svojem gradu uspjela osigurati 175 milijuna kuna europskih sredstava u svim projektima za koje je njen odjel uspješno napisao projekte i za njih aplicirao.

Koliko su Raguž na lokalnoj razini propitkivali o projektima koji će se financirati iz ovog europskog višemilijunskog bazena, toliko su svojedobno gradonačelnika Frankovića novinari s juga propitkivali i o tome je li točno da nositeljica HDZ-ove liste Zrinka Raguž nezakonito živi u stanu u gradskom vlasništvu.

Foto: Tonci Plazibat / CROPIX

Našla se i na meti kritika

”Naši politički oponenti kad nemaju drugih argumenata spuštaju se na osobnu razinu. Cijelu prošlu kampanju dirali su se u moju obitelj, a sada su krenuli na obitelj gospođe Raguž. Dakle, majka Zrinke Raguž ima stanarsko pravo. Ona u tom stanu živi cijeli svoj život. Nije ništa ukrala da bi imala pet stanova ili sagradila vilu na Babinom kuku’, kazao je Franković tada objašnjavajući poziciju u kojoj se nalazila njegova kolegica koja je u međuvremenu svoju karijeru nastavila na nacionalnoj razini kao državna tajnica u ministarstvu na čijem je čelu Šime Erlić. Malo je vjerojatno da će se Plenković odreći ovog mladog Zadranina, ali nije nemoguće da se Raguž ukaže na poziciji ministrice turizma, posebice ukoliko aktualna ministrica Nikolina Brnjac svoju karijeru uspije nastaviti u Bruxellesu kao HDZ-ova kandidatkinja na listama za europske izbore.




I bez toga nije nemoguće da se u Vladi ako je doista bude sastavljao HDZ predvođen premijerom Plenkovićem za Brnjac ipak ne bude mjesta, budući da je degradirana i na stranačkim listama za parlamentarne izbore, zbog čega se počelo spekulirati o razilaženju između nje i Plenkovića, mada te teorije treba uzeti s rezervom pošto izvori bliski Brnjac pa i samom premijeru svjedoče o tome kako je njena pozicija ipak sigurna. Kakva god da bila pozicija ministrice Brnjac s juga bi pred Plenkovića mogao stići zahtjev kojega će teško moći odbiti budući da Zrinku Raguž opisuju kao sposobnu i mladu ženu s velikim potencijalom.

Čak je šest razloga zbog kojih Plenković nikako ne može postati šef Europske komisije




Inače je Raguž prema podacima iz njene imovinske kartice po struci politologinja, a kao državna tajnica mjesečno zarađuje 2.043 eura. U imovinsku karticu upisala je suvlasništvo nad naslijeđenim stanom  od 94 m2 u Dubrovniku. Tu je nekretninu procijenila na 300.000 eura, a u napomeni je navela kako se uz zgradu u kojoj se nalazi stan u njenom suvlasništvu nalazi i vrt, ali ne postoji zasebni dio vrta koji je uknjižen kao pripadak stanu. Postoji u imovinskoj kartici potencijalne ministrice i pokretnina, a radi se o naslijeđenom Porscheu 924 2D iz 1987.godine kojemu je Raguž također suvlasnica, a kojeg je procijenila na svega sto eura. Uz to je Raguž u svoju imovinsku karticu upisala ušteđevinu u iznosu od 31.182 eura, no i tu stoji napomena da se zapravo radi o trenutno kapitaliziranom iznosu po policama životnog osiguranja.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.