Foto: AP Photo/Allison Dinner, File/Guliver

Zbog opasne bakterije iz dućana povlače popularnu kobasicu

Autor: M.D.

Zbog utvrđene bakterije Listeria monocytogenes, Državni inspektorat je s tržišta opozvao proizvod “Pečenica naresci 90 grama” koje proizvodi domaća kompanija Žito d.o.o., izvijestila je u subotu Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH).

Riječ je isključivo o proizvodu s oznakom “Pečenica naresci, 90g, LOT 24-00807, s rokom trajanja 3.8.2024.”, navodi se u priopćenju. Proizvod nije u skladu s europskom uredbom o mikrobiološkim kriterijima za hranu, dodaju iz HAPIH-a.

Inače, Listeria monocytogenes opasna je bakterija koja može uzrokovati niz opasnih stanja, naročito kod fetusa dok kojeg dolazi razmnožavanjem i širenjem kroz posteljicu. Prvi simptomi zaraze bakterijom u odraslih osoba su slični prehladi.

Foto: DIRH

Opasni simptomi

“Klinička slika obuhvaća septikemiju, meningitis, meningoecefalitis, encefalitis, intrauterine ili cervikalne infekcije trudnih žena koje mogu rezultirati spontanim pobačajem ili mrtvorođenjem. Navedenim simptomima obično prethode simptomi nalik prehladi uključujući povišenu temperaturu.

Također, gastrointestinalni simptomi poput mučnine, povraćanja i proljeva mogu biti znak ozbiljnog oblika listerioze pa čak mogu biti i jedini izraženi simptomi. Vrijeme u kojem se počinju pojavljivati simptomi kod ozbiljnijih oblika listerioze se kreću može varirati od nekoliko dana do tri tjedna dok za gastrointestinalne simptome može biti oko 12 sati”, navode iz HAPIH-a

Naresci od pečenice su povučeni s polica trgovačkih lanaca: Decentia d.o.o., Novaljska ulica 1, Zagreb, Spar Hrvatska d.o.o., Slavonska avenija 50, Zagreb te Kaufland Hrvatska k.d., Donje Svetice 14, Zagreb, navodi se u priopćenju HAPIH-a. Treba reći kako je isti proizvod opozvan i s polica Konzuma prije pet dana zbog prisutnosti iste bakterije. Iz Konzuma su poručili da će kupcima koji donesu natrag nevaljalu kobasicu vratiti novac.




Autor:M.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.