Foto: Josip Moler / CROPIX

Zbog njega Turudić već zaziva Isusa: On je najmoćnija figura kojoj se nitko ne smije suprotstaviti

Autor: Iva Međugorac

Tresla su se posljednjih mjeseci politička scena zbog odluke premijera Andreja Plenkovića o tome da sudac Ivan Turudić preuzme dužnost glavnog državnog odvjetnika.  No, svi veliki protesti ovih su dana pali u vodu Turudić je naime preuzeo svoju funkciju nakon čega se obratio novinarima na konferenciji za tisak koja je organizirana na njegovu inicijativu.

”Nadam se da je ovo početak divnog prijateljstva i da ćemo dobro surađivati”, znakovito je Turudić poručio okupljenim novinarima dajući i samom organizacijom medijske konferencije do znanja da mu je stalo do toga kakvu će percepciju imati u javnom prostoru.

Iako je iza Turudića impresivna sudačka karijera upravo je dolazak na čelo Državnog odvjetništva po mnogima kruna njegove bogate karijere pa mu je uz ostalo zbog toga važno kakvu će imati percepciju među novinarima, ali i među građanima. Iako se ove pozicije domogao zahvaljujući Plenkoviću, oni koji Turudića poznaju svjedoče da od njega ne treba očekivati da bude premijerov poslušnih.

Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Novi kadrovi već imenovani

On će posao u DORH-u provoditi samostalno i neovisno, govore Turudićevi simpatizeri koji primjećuju da je novi glavni državni odvjetnik već povukao niz vrlo konkretnih pa i pohvalnih koraka kadrovske naravi. Zako je promptno za svoju zamjenicu imenovao Gordanu Križanić iskusnu voditeljicu Odjeka za unutarnji nadzor u DORH-u, dok će dosadašnja prva zamjenica Glavnog državnog odvjetnika Ksenija Pavić nastaviti s radom u Kaznenom odjelu DORH-a. Gotovo istovremeno Turudić je imenovao i novog vršitelja dužnosti ravnatelja USKOK-a Svena Miškovića koji je prije toga obnašao dužnost zamjenika v.d. ravnateljice USKOK-a Željke Mostečak.

Inače je dotični najpoznatiji po tome što vodi predmet protiv Zdravka Mamića i drugih optuženika sa osječkog Županijskog suda, a specijalnost su mu predmeti gospodarskog kriminaliteta. I dok su je na ovaj način Turudić uspio donekle kadrovski osvježiti DORH i Uskok, onaj tko i pod njegovom palicom ostaje na svojoj savjetničkoj poziciji jest bivši glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, kojega se kako za sada stvari stoje aktualni glavni državni odvjetnik ne kani odreći, baš kao što to nije činila niti njegova prethodnica Zlata Hrvoj Šipek.

Oni koji dobro poznaju omjere snaga u DORH-u i danas će naglasak staviti upravo na Bajića progovarajući o najutjecajnijoj osobi unutar Državnog odvjetništva budući da su njegovi kadrovi ionako odavno premrežili ovu instituciju u koju Turudić stiže sa stigmom HDZ-ova kadra, dok se za Bajića može reći kako nema politički dres, već ga prilagođava u skladu s okolnostima. Da je Bajić utjecajan jasno je iz toga što se njegovim kadrom smatrala bivša glavna državna odvjetnica, ali i bivša Uskokova ravnateljica Vanja Marušić te na koncu aktualna šefica zagrebačkog Ureda europskog tužitelja Tamara Laptoš koja se sa Turudićem susrela i prije nego što je formalno imenovan glavnim državnim odvjetnikom, moguće i zbog toga što upravo glavni državni odvjetnik ima zadnju riječ kod donošenja odluke o tome hoće li tužiteljici Laptoš biti produžen mandat u EPPO-u.

Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

Bajić ostaje još dugo

Iako se vjerovalo da će jedan od prvih Turudićevih poteza biti upravo Bajićeva eliminacija što se spekuliralo i po HDZ-u uz opasku da ga Plenković tamo zato i šalje, taj film tako skoro nećemo gledati. No, oni koji su skloni Turudiću tvrde da to nije zato što on posebno simpatizira Bajića već zato što se kani držati one stare narodne ‘prijatelje drži blizu sebi, a neprijatelje još bliže’. Turudić je kako tvrde upućeni Bajiću prepustio da mu pripremi teren za dolazak u DORH u kojem nisu oduševljeni njegovim imenovanjem.




”Turudića je dočekao spreman teren, i on praktički odmah može početi s radom. Međutim, to ne znači da će on i Bajić istinski biti saveznici, već je sudac Turudić mudro prosudio da će se na taj način najlakše riješiti Bajića, kojemu bi i u lipnju opet mogao produžiti sporni ugovor”, objašnjava naš dobro upućeni sugovornik iz DORH-a u kojem se dobro zna da je Bajić najdugovječniji glavni državni odvjetnik iza kojega su tri mandata na čelu te institucije.

Turudić izabrao svoju prvu zamjenicu: Ona je htjela strpati Josipa Boljkovca iza rešetaka




Njegova moć potvrdila se time što ga se nitko nije usudio dirnuti niti onda kada je ispunio uvjete za mirovinu, već je angažiran kao specijalni savjetnik s honorarnim ugovorom. Dirnuti ga očito na izravan način neće niti Turudić kojemu nakon turbulentnog perioda kojega je prošao novi konflikti sasvim sigurno nisu niti potrebni što je u konačnici dao naslutiti i na spomenutoj konferenciji na medije na kojoj su ga novinari upitali baš za Bajića koji prema  Turudićevim riječima kao savjetnik radi na dva vrlo važna međunarodna projekta- u Ukrajini i Bosni i Hercegovini.

Na pitanje zašto funkcija na kojoj je Bajić nije popunjena Turudić znakovito odgovara s ‘Isuse’. “U Glavnom državnom odvjetništu ima sedam nepopunjenih mjesta, neke su kolegice najavile odlazak u mirovinu i to je posao na kojem mislim raditi u idućem vremenu. On nije zamjenik, nego savjetnik”, istaknuo je sudac Turudić kojemu će u raspetljavanju kaosa i kadrovskih križaljki u DORH-u Isusova pomoć biti i više nego potrebna.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.