Foto: Goran Mehkek / CROPIX

VELIKO RAZOČARANJE! Stier se očitovao o koaliciji s HNS-om: Ovo bi vas moglo frapirati

Autor: dnevno.hr

Hoće li ministrica obrazovanja koju je HNS predložio na tu poziciju, ostati na svojoj poziciji nakon glasovanja o njenom povjerenju koje se treba odviti u Hrvatskom saboru na zahtjev oporbenih zastupnika, ne ovisi samo o volji oporbenjaka već i o tome kako će se po tome pitanju izjasniti HDZ-ovi saborski zastupnici koji su posljednjih tjedana bili prilično kritični prema šefu svoje stranke Andreju Plenkoviću, u tu skupinu spada i Davor Ivo Stier, bivši ministar vanjskih poslova koji je tu fotelju napustio, nakon što je Plenković ušao u koaliciju s HNS-om, a koji kao što je poznato pretendira na poziciju šefa HDZ-a.

Svoje stajalište o unutarstranačkim izborima, ali i o koaliciji s HNS-om Stier je izrekao i uoči početka zasjedanja Sabora, obrativši se predstavnicima medija. ”Kada god budu ti izbori, alternativa ovom stranačkom vodstvu biti če spremna. Očekujem da stranačka tijela kao što je i najavljeno što prije definiraju kada će biti unutarstranački izbori i da donesu sve provedbene akte da se ti izbori mogu organizirati i provesti, onda će članice i članovi HDZ-a izabrati kojim smjerom, što žele promijeniti, što žele možda i ostaviti, koga žele promijeniti, koga novog žele onda moramo ujediniti stranku i tako izaći jači iz unutarstranačkih izbora i pobjediti na parlamentarnim izborima. Dakle, građani su nam poslali poruku jasnu i na europskim izborima pa i sada na ovim predsjedničkim izborima, poslali su jasnu poruku što žele da se promijeni”, kaže Stier dodajući da građani očigledno žele jasnu borbu protiv klijentelizma, ali poslali su i poruku što se tiče političkog identiteta HDZ-a. ”Promjene moraju biti odlučne, institucionalne i brze”, naglašava HDZ-ovac uz opasku da se mora mijenjati ono što se mora mijenjati, ali i zadržati ono što je dobro.

”Nema rušilačke politike, moramo biti odgovorni prema državi, ali i prema poziciji RH danas u Europi, dakle nema rušilačke politike, institucionalno u skladu sa Statutom, i brzo, Taj proces unutarstranačkih izbora prema meni treba biti otvoren, demokrkatski, ali isto tako i kratko trajati, ne bi bilo dobro za rejting stranke da ovaj proces predugo  traje, jer naravno da unutarstranački izbori traže održivu polemiku, to je dobro i zdravo, ali treba biti vremenski ograničeno”, smatra Stier koji ponovno najavljuje ujedinjenje stranke te izlazak na parlamentarne izbore.

”Kada god budu raspisani izbori, nakon toga vidjeti ćete alternativa ovom vodstvu je spremna”, objasnio je Stier najavljujući ljude koji će predstavkjati alternativu, ali i ljude koji će predstavljati kontinuitet. Kada je riječ o potpori Karla Resslera, Stier o njemu misli sve najbolje, međutim s njime se nije susreo. ”Hrvatski građani kroz određene kandidate poslali su poruku i nama”, smatra Stier, koji o borbi protiv klijentelizma godinama govori, kada je o političkom identitetu riječ on drži da HDz mora biti stranka u kojoj treba biti mjesta i za liberalnije, i za konzervativnije, no naglasak stavlja na demokršćansku crtu, koja bi morala spojiti te dvije strane. ”HDZ kroz takvu platformu može dobiti većinsku potporu građana”, kaže Stier, koji se očitovao i tome je li HDz otišao previše u centar. ”Vi znate što je moje mišljenje o ovoj vladajućoj koaliciji, ja sam poduzeo i određene stvari u trenutku kada je to trebalo, kada to nije bilo najjednostavnije učiniti. Ono što sada želim je biti odgovoran prema stranci, i prema državi, alternativa će biti spremna za izbore”, naglašava Stier, koji se očitovao i o DIvjak. ”Nisam zadovoljan sa ovakvom vladajućom koalicijom”, poručio je HDZ-ovac.

”Treba biti odgovoran prema državi neka vladajuća većina odradi posao do kraja da budemo odgovorni prema poziciji Hrvatske prema Europi, ali i prema građanima”, konstatirao je Stier.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.