Foto: privatna arhiva/CROPIX

Ubili su Luku Ritza, kazna im nije bila dovoljna: Evo što su njegovi ubojice kasnije učinili

Autor: M.D.

Šesnaest godina nakon tragične smrti maturanta Luke Ritza, dodijeljene su godišnje nagrade koje nose njegovo ime istaknutim đacima osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj. Nagrada se sastoji od od skulpture, posebnog priznanja u obliku povelje i jednogodišnje stipendije u iznosu od 150 eura mjesečno za jednu učenicu ili učenika osnovne škole i jednu učenicu ili učenika srednje škole, a dodjeljuje se za promicanje tolerancije i škole bez nasilja.

Spomen je to na 18-godišnjaka, maturanta zagrebačke Grafičke škole koji je brutalno i bez ikakvog povoda pretučen na Mostu Slobode dok se početkom lipnja 2008. godine s prijateljem vraćao kući. Liječnici su se 12 dana borili za njegov život, no ozljede su bile preteške. I tu počinje klasična priča domaćeg pravosuđa.

Policija je napadače tražila punih pet mjeseci. Na kraju su uhićeni i procesuirani. Imali su 16, 17 i 18 godina. No, kazna za ono što su učinili bila je, slabo je reći, neprimjerena. Protiv jednog od napadača je obustavljen postupak jer se zbog ranijeg nedjela već nalazio u odgojnoj ustanovi. Drugi je napadač dobio odgojnu mjeru, dok je trećeg zagrebački Općinski sud za mladež nepravomoćno osudio na godinu dana zatvora. No, on je izašao iz zatvora nakon devet mjeseci.

Foto: privatna arhiva/CROPIX

Nije im stalo

Na suđenju su mladići priznali da su Luku pretukli iz dosade. Koliko im je bilo stalo do svega pokazalo je i njihovo ponašanje na sudu, kad su se cijelo vrijeme smješkali, ispijali kave i puštali glasnu glazbu na mobitelu, pritom lagano plešući u ritmu. Kasnije su preko odvjetnika i roditelja nastojali izvršiti pritisak na medije tvrdeći da je na njih izvršena hajka.

Unatoč već ranijem podebljem dosjeu nekih od njih, pravosuđe nije reagiralo u trenutku kad je nasilje postalo rastuća pojava na ulicama. Nekoliko godina kasnije je u parku Ribnjak ubijen i Frano Despić, što je također bio slučaj koji se provlačio po medijima i izazivao osude javnosti. Takvih incidenata bilo je još.

Štoviše, napadači na Ritza nastavili su s divljanjem. Mladić koji je dobio odgojnu mjeru je tijekom suđenja ukrao motocikl te je završio u Odgojnom zavodu Turopolje. Jedan od osumnjičenika je ispred jednog trgovačkog centra u Zagrebu pretukao 15-godišnjaka, zbog čega je bio ponovno pritvoren. Kasnije se učlanio u Facebook grupu “Ljudi kojima Luka Ritz ide na živce”.

Treći napadač na Luku je bio osumnjičen za paljenje 11 kontejnera za otpad u Novom Zagrebu, pri čemu je stradalo nekoliko automobila i fasada jedne zgrade. Osim toga, splitski sud mu je izrekao kaznu, jer je na trajektu za Hvar ulovljen s 388 tableta ecstasyja. Branio se na sudu da je prenosio tablete kako bi otpisao dug, no sud je smatrao da je drogu prenosio zbog zaraze.




Foto: Boris Kovacev / CROPIX

Neostvareni snovi

Osim što je postao simbol borbe protiv uličnog nasilja, koja u Hrvatskoj i nije zaživjela, Luka Ritz je i poslije svoje smrti učinio dobro djelo. Naime, još je ranije odlučio donirati svoje organe, pa je tako spasio nekoliko života u Hrvatskoj, ali i u inozemstvu. Zbog toga je posthumno dobio nagradu Ponos Hrvatske.

U studenom 2017. godine, njegovi su roditelji pokrenuli Centar za pružanje usluga u zajednici “Savjetovalište Luka Ritz”. Cilj centra je kroz  savjetovanje i psihosocijalnu podršku, djeci, mladima i njihovim roditeljima pomoći pri prevladavanju poteškoća, prevencije nasilja i drugih oblika rizičnih ponašanja, pomoći djeci uključenoj u vršnjačko nasilje, unaprijediti njihove socijalne vještine, ali i roditeljske vještine odraslih kroz prevenciju, sprječavanje i odgađanje rizičnih čimbenika koji dovode do problema u ponašanju.

Kroz savjetovalište su prošle stotine djece i odraslih, neki su izvedeni i na pravi put, no pitanje je može li to biti dovoljno ako sustav zakaže kaznama dati primjer što može biti posljedica iščašenog ponašanja. Luka je, osim što je bio pri kraju svog srednjoškolskog obrazovanja, svirao bas gitaru. Htio je upisati studij novinarstva i postati glazbeni kritičar. To su snovi koji su ostali neostvareni.




Autor:M.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.