Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Tajanstveni operativac digao je SDP iz mrtvih: Svi su ga zaboravili, a on se sad vraća u igru

Autor: Iva Međugorac

Nakon što se u kampanju za parlamentarne izbore uključio predsjednik Zoran Milanović ne bi li svojem SDP-u pomogao u borbi za opstanak, što nije urodilo plodom jer je stranka Peđe Grbina ipak završila u oporbi očekivalo se da bi se to moglo odraziti i na njihov rezultat na europskim izborima.

No, ako je suditi po rezultatima anketa SDP je predvođen svojom iskusnom europarlamentarkom ipak uspio osvojiti četiri mandata, što je mandat više od onoga što su im predviđale ankete pa se može reći kako je u odnosu na ono što se postiglo na parlamentarnim izborima SDP-ovci na EU izborima ipak uspjeli.

”Ovo je još jedan pokazatelj toga da našu stranku ne treba otpisati. To što se Grbin nije pokazao kao pravi čovjek, na pravom mjestu ne znači da SDP nema kvalitetne ljude. Nas je nakon  ovih izbora potrebno presložiti i sa adekvatnim predsjednikom možemo govoriti o velikom povratku SDP-a”, smatra naš sugovornik iz te stranke koji drži da je Biljana Borzan kao nositeljica liste odradila vrlo kvalitetan posao. No, naglašava da ne treba podcjenjivati ni ostale kandidate.

Foto: Vlado Kos/CROPIX

SDP-ovci zadovoljni rezultatom

”Mi smo uspjeli. Možemo je što je za nas posebno važno ostao na jednom, do najviše dva mandata. Dakle ne bi trebalo više govoriti ni o tome da oni za nas predstavljaju ugrozu. SDP je čvrsta stranka s izgrađenom infrastrukturom, koja bi već sutra trebala smijeniti Grbina i krenuti na unutarstranačke izbore”, smatra naš sugovornik koji drži da bi za SDP idući izazov morali biti lokalni izbori za koje se već sada moraju početi pripremati.

”Nama su predsjednički izbori realno manje važni. Druge opcije od toga da podržimo Zorana Milanovića nemamo i to mora tako ostati, ali bi se u svakom slučaju na neki način ipak morali distancirati i od njega jer to što je Milanović činio kao predsjednik države koketirajući s desnicom nije nam bilo od koristi. Pored toga mnogi zaboravljaju da je Milanović godinama vodio našu stranku i za sobom ostavio rasulo. SDP je potom raščerupao Grbin, a Davor Bernardić se pak na svojoj poziciji nije najbolje snašao”, smatra naš sugovornik koji međutim drži da je veću štetu stranci napravio Grbin uz ostalo i stoga što je protjerao kvalitetne kadrove koje bi novi predsjednik ipak trebao pokušati vratiti pod stranačko okrilje.

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

SDP dugoročno ima dva cilja

”SDP bi dugoročno morao postaviti dva cilja- kadrovski oporavak i osvajanje vlasti u Zagrebu”, smatra naš sugovornik. Što god da SDP-ovci planirali Milanovićeva utjecaja teško da će se riješiti jer je i ovu kampanju za EU izbore vodio njegov čovjek – Igor Dragovan. ”Sami smo sve osmislili, napravili vizuale, poruke i dogovorili sam način kampanje. SDP nije imao agenciju, a budžet nam je bio 250.000 eura. Bili smo s građanima, išli po tržnicama, za razliku od HDZ-a koji je držao skupove po dvoranama u kontroliranim uvjetima”, izjavio je Dragovan osvrćući se na rezultat izbora.

Oni koji su popratili tu njegovu izjavu smatraju je ujedno i najavom za njegov veliki povratak na političku scenu te tvrde da bi ovaj bivši glavni tajnik SDP-a uskoro mogao preuzeti zagrebački ogranak te stranke što možda i nije loše budući da je Dragovan veliki operativac koji ponovno mogao uspostaviti reda u ovom najvažnijem SDP-ovom ogranku u kojemu bi Dragovan mogao biti predvodnik Milanovićeve struje.




Mostovka otkriva pozadinu debakla svoje stranke: Znate li što se događalo uoči izbora?

Inače se Dragovan posljednji put spominjao nakon što se zaposlio kao lokalni asistent u uredu SDP-ove EU zastupnice Biljane Borzan nakon što nije uspio ući u Sabor, a po isteku šest plus šest opcije. Njegova supruga Melita Mulić zaposlena je pak u Uredu predsjednika Milanovića kao njegova savjetnica za ljudska i manjinska prava. Oni koji Dragovana poznaju tvrde da je u Milanovićevoj eri upravo on bio jedan od najmoćnijih ljudi ne samo u SDP-u već i u državi i to uglavnom radi toga što mu se Milanović na taj način zahvaljivao radi toga što se za njega posebno angažirao kod preuzimanja SDP-a, nakon smrti bivšeg predsjednika te stranke Ivice Račana. Godine su Dragovanu donijele dodatnu ambicioznost, a po svemu sudeći i znanje, ali i zrelost te iskustvo koje se reflektiralo na SDP-ov uspjeh na europskim izborima koji su za nama.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.