Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Potresno iskustvo mlade vukovarske zastupnice: Djetinjstvo provela u podrumu na Mitnici

Autor: Iva Međugorac

U moru starih, i već viđenih lica koji godinama sjede u Hrvatskom saboru, svako novo lice koje se ondje pojavi svojevrsno je iznenađenje, posebice ako se u svijetu politike do parlamenta uspije probiti osoba ženskog spola. Podvig je to koji je pošao za rukom nekadašnjoj vukovarskoj dogradonačelnici Ivani Mujkić koja će u Saboru predstavljati svoj Domovinski pokret.

Do saborskih klupa ova je mlada, i ambiciozna Vukovarka stigla iz pete izborne jedinice, a u Saboru će pak mijenjati svojeg kolegu, aktualnog ministra poljoprivrede Josipa Dabru. Mujkić je inače sveučilišna specijalistica ekonomije, a taj status stekla je na osječkom Ekonomskom fakultetu.

Mujkić je inače nedavno imenovana predsjednicom vukovarskog ogranka Domovinskog pokreta koji broji preko 200 članova, a u stranci tvrde kako je nova zastupnica ujedno i najbliža suradnica stranačkog šefa Ivana Penave kojemu je u prošlom mandatu i bila zamjenica. Prema podacima iz njene imovinske kartice Mujkić je direktorica Vukovarske gospodarske zone, a mandat joj u tom društvu s ograničenom odgovornošću završava u svibnju 2025.godine, a na toj poziciji zarađuje 1.732 eura mjesečno. Njen je suprug zaposlenik vukovarske Opće županijske bolnice gdje mjesečno zarađuje oko 1.787 eura.

Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

‘Ježim se od svijeće u mraku’

U svome rodnom Vukovaru ova novopečena saborska zastupnica posjeduje kuću s okućnicom od 364 m2 koju je procijenila na 60.000 eura. Suprug vozi Audija a4 iz 2016-te godine procijenjenog na 20.000 eura, dok je Mujkić osobno vlasnica Citroena C1 iz 2008.godine kojega je procijenila na 3.000 eura. Poput brojnih drugih Vukovaraca i Mujkić je svojedobno progovarala o svojim pogledima i iskustvima s ratom kojega je proživjela u ranom djetinjstvu.

”Dan danas mi jezu pobuđuje svijeća u mraku jer me to veže za podrum, mi smo tri mjeseca bili u potpunom mraku, svjetlo je bila jedna svijeća. Zvuk najave vijesti to je isto nešto što pobuđuje sjećanje jer je to bio trenutak kada smo mi morali biti tihi da stariji čuju što se događa”, izjavila je svojevremeno Mujkić koja je u ratu izgubila strinu Maricu koja je ubijena pred njenim, i pred očima svoje djece. Dani oko okupacije Vukovara Ivani Mujkić ostali su urezani u pamćenje, a svoje iskustvo prepričavala je i tijekom gostovanja u Bujici.

Foto: Dnevno

Djetinjstvo provela u podrumu

”Tada sam imala nepune četiri godine. Tri mjeseca provela sam na Mitnici, u podrumu susjedne, stričeve kuće, sa svojom majkom i bratom. Otac je bio hrvatski branitelj i prevozio ranjenike u bolnicu. Bila je tu i strina Marica, njezino dvoje djece, moja rodbina… 16. studenoga strina je izašla van iz kuće. Na povratku u podrum, kada je otvorila vrata, u jednom je trenutku zastala, svi su mislili da joj je pozlilo… Sjedila sam u kutu podruma s njenom kćerkom Suzanom i sinom Deanom i mojim bratom Marijom – nas četvero djece… Pogledala je još jednom prema svojoj djeci, krenula joj je krv na usta i srušila se.

Geler ju je pogodio i prošao joj ravno kroz srce. Poginula je na licu mjesta. Otac i stric su se vratili, ne znajući što se dogodilo, dočekali smo ih na vratima i rekli da je strina poginula… Dan kasnije, 17. studenoga, zamotali su je u deku i sahranili smo je u dvorištu njihove obiteljske kuće. Otac i stric više se nisu stigli vratiti u bolnicu, grad je bio presječen pa su ostali s nama. Tko zna što bi se sa ocem dogodilo da se stigao vratiti u bolnicu jer nije bio zaposlenik, vjerojatno bi završio na Ovčari”, ispričala je Mujkić tada te se prisjetila i 18. studenog dana kada su izašli iz podruma na Mitnici i predali se.




Penava ima jasnu poruku o Pupovcu: ‘Ne želimo ni natruhe povezivanja s SDSS-om’

”Mama je čak razmišljala da skončamo sami život jer se bojala šta će se s nama dogoditi. Čula je za sve što se događa u gradu, u dijelu gdje su oni već ušli i da je to nepodnošljivo, a imala je svega 23 godine i dvoje male djece… Oca su od nas razdvojili na Vučedolu i završio je u logoru, a mi u autobusima, u kojima smo proveli sljedećih tjedan dan.  U jednom trenutku, u naš je autobus upao bradati četnik i rekao da sve majke s djecom izađu van. Mi smo u tom trenutku bili jedini u autobusu, brata je mama sakrila u torbu, a baka je sjela na mene… Tko zna što bi se dogodilo da je jedna mlada žena u tom trenutku izašla iz autobusa… U Bogdanovcima su četnici gađali naše autobuse, ja sam dehidrirala, mama je izašla iz autobusa, tražila vode i zamalo je nisu ubili… Jedan mladi vojnik dao joj je čuturicu s vodom, brzo se vratila u autobus”, prisjetila se tijekom tog gostovanja Ivana Mujkić djevojački Zujić koja je ispričala i iskustvo sa svojom sestričnom Suzanom Hovanček koja je u koloni protjeranih završila sa svega devet godina.




Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Među prvima se vratili u Vukovar

”Točno dva dana prije kolone, Suzana je na svoje oči vidjela kako joj je majka poginula… Nakon svega, nju i brata, još su i odvodili iz autobusa na ispitivanje, pregledavali su im torbice, izdžeparili ih! Često se priča o djeci iz kolone, a ona rijetko dobije priliku da netko čuje i njezinu priču”, kazala je Ivana koja je prognaničke dane provela u Podstrani nadomak Splita. Njena se obitelj među prvima vratila u Vukovar 1997.godine. ”Stric nas je provozao pokraj kuće, a mama je još u vožnji htjela otvoriti vrata i izaći van, počela je plakati… Dida je preminuo u progonstvu u Splitu i nije dočekao povratak, iako se toliko silno htio vratiti u Vukovar… U našoj je kući živio naš prvi susjed, od prije rata.

Naša je kuća bila veća od njegove pa mu je valjda kod nas bilo ugodnije… Kada je moja baka, ženica od metar i po’ došla na svoj kućni prag, susjed je otvorio vrata našega doma i pitao je hoće li ući na kavu! Ona je u tom trenutku dobila silnu snagu, gurnula nogom vrata, ušla i rekla: “Ti ćeš mene u moju kuću na kavu pozivati?!” Zidovi našeg doma bili su posve išarani stihovima Lepe Brene i Cece – prisjeća se Ivana Mujkić: – Na zidu je stajao jedan goblen i to je bilo sve što nam je ostalo…

U međuvremenu su opljačkali sve do cigle i odnijeli sa sobom u Srbiju”, ispričala je ova Vukovarka od koje oni koji je poznaju u sabornici imaju velika očekivanja te kažu da će se ondje zasigurno prezentirati kao mlada i sposobna žena bez dlake na jeziku.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.