Foto: Pixabay

Potresan slučaj djeteta u pulskoj bolnici nije jedini: Nedavno se tamo dogodilo nešto strašno

Autor: Iva Međugorac

U nedjelju je u Općoj bolnici Pula preminulo dvogodišnje dijete iz Poreča, a uzrok smrti još nije poznat premda mediji izvještavaju kako su roditelji djeteta ranije ujutro s djetetom bili u bolnici iz koje su pušteni kući. Da je to doista tako potvrđuje i pročelnica za zdravstvo i socijalnu skrb Istarske županije Gordana Antić. Slučaj je kao što je poznato preuzelo Državno odvjetništvo. No, istarska javnost koja je šokirana ovim nemilim događajem podsjeća kako su sličnoj tragediji svjedočili i tijekom srpnja prošle godine kada je u Medulinu preminula petogodišnja djevojčica iz Češke.

Naknadno se ispostavilo da su i u ovom slučaju roditelji djevojčice ranije bili na odjelu pedijatrije upravo u bolnici u Puli iz koje su zajedno s djetetom pušteni kući. Dijete je nedugo potom preminulo, a uzrok smrti još uvijek nije utvrđen mada je još u srpnju prošle godine pulsko Županijsko državno odvjetništvo izdalo naredno o pregledu i obdukciji petogodišnje djevojčice iz Češke.

Od tada do danas javnost nikakve konkretnije podatke nije imala prilike saznati, osim što se nedugo nakon smrti oglasio i resorni ministar Vili Beroš koji je poručio kako je djevojčica pomno pregledana u bolnici te da je u kontaktu s ravnateljicom Opće bolnice Irenom Hrstić, koja je usput budi rečeno i Beroševa stranačka kolegica.

Foto: Goran Sebelic / CROPIX

O prvom slučaju do danas se ne zna previše

”Prema mojim informacijama, u 6.05 sati je upućen poziv Hitnoj medicinskoj službi. Međutim, oni reanimacijom nisu mogli ništa. Obdukcija je predviđena za petak kada će se znati što je uzrok tog nemilog događaja i tada ćemo moći komentirati sve ostalo. Do tada sam i dalje u kontaktu s ravnateljicom bolnice pa ćemo vidjeti i sagledati ostale elemente postupanja”, kazao je Beroš, a o detaljima vještačenja kasnije se praktički nije niti govorilo sve do nedavno kada se saznalo za smrt još jednog dvogodišnjeg djeteta o čemu je javnost izvijestila sama pulska bolnica. U srpnju 2022.godine svoje iskustvo u pulskoj bolnici za lokalni portal Istra24 iznosila je majka Martina Orlić Peršić koja je tvrdila kako cijelog jutra, svega par sati nakon životno ugrožavajuće situacije nitko od medicinskog osoblja nije obišao njezino dijete.

”Rečeno nam je da nas šalju za Zagreb jer nemaju medicinsku sestru koja bi obilazila dijete”, tvrdila je ova majka dok su iz pulske bolnice objašnjavali kako do propusta nije došlo naglašavajući da su kreveti na njihovom zaraznom odjelu rezervirani za covid pozitivne pacijente kao i da im nedostaje osoblja zbog čega su se pozivali i na rekordnu turističku sezonu. ”Rekli su mi da mogu biti sretna što su uopće zaprimili moje dijete”, pričala je pak za navedeni medij majka za čijeg 13-godišnjeg sina bolnica nije imala krevet. U bolnicu su kako je tvrdila dolazili tri noći za redom sve dok se stanje nije pogoršalo i na koncu dovelo do anafilaktičkog šoka za dječaka s vodenim kozicama čijim je tijelom urtikarija nepoznatog uzroka, a za kojeg nije bilo mjesta ni na zaraznom, ni na pedijatrijskom odjelu.

”Bili smo cijelo vrijeme vani. Rekli su mi da ne smije ući u bolnicu zato što je zarazan. A što da mi je dijete anafilaktički šok doživjelo na parkingu? Nikome ništa”, pitala se ova majka koja je ispričala da se stanje njenog sina pogoršavalo sve dok stvarno nije uzelo maha. Kada se pokazalo da lijekovi ne djeluju i da se djetetovo stanje pogoršava te da je osip u punom zamahu doktorica s pedijatrije prema majčinim riječima uzela ga je u bolničku sobu s dva kvadrata gdje je upao u anafilaktički šok.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Tri noći dolazili na Hitnu

To je ujedno bila treća noć da Martina Orlić Peršić sa djetetom dolazi na hitni pedijatrijski prijem i da njeno dijete dobiva lijekove nakon čega ga se slalo kući, dok se usporedno s time urtikarija pogoršavala i širila cijelim tijelom uslijed čega su djetetu počele oticati usne, imao je i temperaturu te tresavicu. U noći kada je pao u anafilatički šok doktorice s pedijatrije su prema majčinim riječima doista uložile nadljudske napore ne bi li ga zbrinuli na neki odjel, međutim nitko ga nije htio. ”Pozivale su upomoć odjel za zarazne bolesti opće bolnice, ali tamo su ih odbili. Zvale su Zavod za infektivne bolesti KBC Rijeka, koji također odbija prijem mog djeteta. Tijekom jutra su nastavile moliti i prositi Odjel za zarazne bolesti OB Pula, ali bez uspjeha jer je taj odjel rezerviran isključivo za pacijente s koronavirusom. Nije bilo upitno ima li kreveta, nego jednostavno ne primaju ako nije koronavirus.




Tada mi je doktorica na pedijatriji rekla da mogu biti sretna što su mi dijete uopće primili, da bi sve bilo u redu da je covid pozitivno te da bi ga najnormalnije hospitalizirali”, izjavila je majka ovog djeteta koje je nakon pokušaja hospitalizacije i u KBC Rijeka upućeno u Kliniku za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević u Zagrebu gdje je na koncu hospitalizirano. ”Vozač i sestra molili su me da ne stanem s borbom, nego da se probam izboriti za bolje uvjete. Naknadno sam od drugih roditelja čula nekoliko sličnih situacija. Da se razumijemo, doktorice i sestre daju sve od sebe, napravile su sve što su mogle, a vidno je da padaju s nogu, da su bespomoćne i da se po njima strašno gazi. Radi sustavnih problema, jer očigledno nemaju organizacijske uvjete rada i dovoljno medicinskih sestara, na kraju ispaštaju djeca. Broj djelatnika je definitivno problem”, govorila je Martina Orlić Peršić.

VELIKI PROPUST LIJEČNIKA! Zbog nemara rodila mrtvo dijete, bolnica negira krivnju




Iz bolnice demantiraju lokalni medij

Sada je pak pročelnica za zdravstvo i socijalnu skrb Istarske županije Gordana Antić objasnila da su roditelji preminulog dvogodišnjeg djeteta iz Poreča s djetetom u bolnici bili tijekom jutra, ali i da druge detalje o slučaju ne zna, a ne zna se ništa značajno ni o slučaju Čehinje budući da iz DORH-a tvrde da su sudskomedicinska vještačenja u tijeku. Lokalni medij Istarski.hr izvijestio je da su neslužbeno doznali kako je ista pedijatrica primila oba djeteta te ih pustila kući nakon čega su djeca preminula, međutim na to su oštro reagirali iz pulske bolnice.

“Obraćamo se ovim putem, pisanim priopćenjem, obzirom na veliki interes primarno lokalne javnosti, o smrtnom slučaju 2-godišnjeg djeteta u Općoj bolnici Pula. Prvenstveno, i ovim putem, ponavljamo izraze sućuti roditeljima i ostalim članovima obitelji. Bol i tuga su nemjerljivi. Informiramo Vas da nismo u mogućnosti iznositi ikakve informacije u javnost, a sve kako bismo održali postupak u potpunoj neovisnosti za donošenje zaključka. Kako Vam je poznato, policija u suradnji s nadležnim državnim odvjetništvom utvrđuje okolnosti smrti djeteta, odnosno provode se izvidi i dokazne radnje, a postupanje tijekom izvida je tajno.

Upravo stoga zabrinjava činjenica iznošenja nepotpunih i dijelom netočnih informacija u lokalnim medijima sa unaprijed iznesenom insinuacijom o nesavjesnom liječenju, konkretno jedne osobe. Smatramo neprofesionalnim način rada istraživačkog novinara kroz pojedinačan i privatan kontakt zaposlenika Opće bolnice Pula, a sve po osnovu dostupnih informacija iz ‘više povjerljivih izvora bliskih istrazi’. Osuđujemo način rada koji kao posljedicu ima laičko zaključivanje u izuzetno osjetljivim situacijama, unaprijed izrečenu osudu te umanjenje povjerenja u javne institucije. Djelatnici Opće bolnice Pula svoj posao rade na stručan i profesionalan način, a ustanova nikada nije, i niti će ikada imati namjeru opstruirati istražne radnje”, poručili su javnosti iz Opće bolnice Pula na čijim je internetskim stranicama moguće pronaći i recenzija građana, koje se uglavnom odnose na preduga čekanja na hitnom prijemu.

Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX, Ilustracija

Nedostaje nam minimalno 90 pedijatara

Upućeni tvrde kako bolnica u Puli doista ima problema s kadrovima, a posebice baš na odjelu pedijatrije gdje osim liječnika nedostaje i medicinskih sestara što se naslućuje i iz komentara jednog građanina. ”Pedijatrija OHBP 6. kat 11h35 nitko nas još nije primio, a došli smo u osam sati. Do sada su dva pacijenta pregledana. Toliko o efikasnosti”, napisao je građanin.

Inače, prema podacima Hrvatske liječničke komore u našoj zemlji nedostaje oko 90 pedijatara, a posebno je kritično u Koprivničko-križevačkoj, Sisačko-moslavačkoj i Krapinsko-zagorskoj županiji koje unatoč stalno otvorenim natječajima i pogodnostima koje nude teško uspijevaju privući nove pedijatre.

”Kad se uzme u obzir da u primarnoj pedijatriji već sada nedostaje 90 nositelja timova, da je od 236 zaposlenih specijalista pedijatrije njih 84 starije od 60 godina, a čak 30 starijih od 65 godina s ostvarenim uvjetima za mirovinu, te da pedijatriju za PZZ trenutno specijalizira tek 87 liječnika, jasno je da ova situacija, bez dubinskih promjena, vodi daljnjem urušavanju pedijatrijske zdravstvene skrbi za djecu“, istaknula je nedavno specijalistica pedijatrije Ilonka Artuković, ali čini se da bez obzira na apele struke i roditelja pretjerani pomak nije napravljen.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.