Foto: Damir Krajac / CROPIX

Plenkovića očekuje ogroman izazov kakav još nije doživio: ‘Hrvati će imati benefite od toga’

Autor: Iva Međugorac

Danima pažnju javnosti intrigiraju postizborni pregovori između Domovinskog pokreta i HDZ-a kojega predvodi premijer Andrej Plenković političar koji je svoju stranku pozicionirao na desnom centru.

Mnogi su proteklih osam godina koliko Plenković vlada zemljom čelniku HDZ-a zamjerali to što je svoju stranku previše liberalizirao, ali i to što se navodno odmakao od demokršćanskih vrijednosti koje mu je u nasljeđe ostavio utemeljitelj te stranke pokojni Franjo Tuđman.

Nije se Plenković previše osvrtao na te zamjerke, one koji su mu zamjerali nedostatak domoljublja nastojao je razuvjeriti tvrdnjama o postignutim uspjesima njegove Vlade, a u isto vrijeme gasio je požare u svojem HDZ-u u kojem su se povremeno dizale pobune takozvanog desnog krila stranke kojega je Plenković u svojem drugom mandatu potpuno marginalizirao. Unatoč tome, predvodnik desnog krila profilirao se u njegovim redovima pa je tu titulu među HDZ-ovcima ponio bivši osječko-baranjski župan Ivan Anušić.

Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Anušić kao vođa desnog krila HDZ-a

Nerijetko se Anušića i u stranci, i izvan nje nastojalo uvući u sukobe s Plenkovićem pa ga se usporedno s time prozivalo i pučistom koji bi mogao srušiti predsjednika svoje stranke. Svjestan tih glasina i teza Plenković je Anušića mudro odlučio približiti sebi dajući mu poziciju ministra obrane. Mnogi su tada tvrdili da je Plenković slomio buntovnog župana i umanjio njegove šanse za daljnji politički razvoj, no vrijeme je pokazalo kako su se te teorije rasule poput kule od karata. Na posljednjim parlamentarnim izborima upravo je Anušić osvojio najveći broj preferencijalnih glasova što se počelo tumačiti i kao svojevrsna pobjeda desnog krila HDZ-a u odnosu na Plenkovića.

Plenković je do posljednjeg daha lobirao za nju: Što je zapravo u pozadini njihove prisnosti?

Shodno tome opet se počelo teoretizirati o tome kako bi Anušić mogao preuzeti vladajuću stranku, a te teorije posebno su se intenzivirale u onom periodu kada se saznalo da se Plenković pojavljuje kao nositelj HDZ-ove liste za europske izbore. Ne treba pri tome zaboraviti niti na Domovinski pokret stranku koja nikada nije krila svoj identitet i desnu ideološku orijentaciju zbog čega su također krenule kalkulacije o tome kako će Anušić naslijediti Plenkovića koji odlazi u Bruxelles pošto je on ionako blizak ne samo ideologiji DP-a  već i pojedinim istaknutim članovima te stranke




. Od tog plana za sada nema ništa, tvrde to HDZ-ovci koji naglašavaju da je Plenkoviću u interesu da oformi svoju treću vladu, zbog čega uostalom i jest odlučio sjesti za pregovarački stol s kolegama iz Domovinskog pokreta čije je uvjete prihvatio.

Foto: Vlado Kos / CROPIX

Pupovac ispao iz igre

Ono oko čega se posebice raspravljalo tijekom ovih dogovora jest SDSS i njegov predsjednik Milorad Pupovac sa kojim u Pokretu na suradnju nisu željeli pristati. Ispoštovao je Plenković te njihove želje pa su i oni pristali na to da preuzmu tri resora, ali i da podrže HDZ-ovu većinu i njihova predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića. Sve to što se zbilo i u dijelu javnosti, i u dijelu HDZ-a tumači se kao pirova pobjeda ministra Anušića, ali i kao svojevrsni slom Plenkovića i ideoloških načela na kojima je proteklih godina gradio vlastitu stranku, ali i svoju političku poziciju.

”Naravno da nitko ne očekuje da će Anušić sad i odmah krenuti u rušenje Plenkovića, to nije realno niti će Anušić ulaziti u riskantne borbe, ali je koalicija s DP-om za njega pobjeda utoliko što se njemu otvara prostor za preuzimanje HDZ-a ako se Plenković odluči okrenuti briselskoj karijeri”, smatra naš sugovornik koji napominje da Anušić doista može biti zadovoljan time što u nadolazećoj vlasti neće aplicirati SDSS.




”Plenkoviću je taj razlaz teško pao, ali Anušić je itako i ranije kritizirao suradnju HDZ-a i SDSS-a, pozivajući na to da se stranka vrati na početne postavke pa se to što se dogovorilo s Pokretom može smatrati i njegovim svojevrsnim uspjehom mada je to prije svega uspjeh Domovinskog pokreta koji je u svojim zahtjevima ostao dosljedan”, kaže naš sugovornik iz HDZ-a koji smatra da će Domovinski pokret i Plenkovićeva stranka korektno surađivati, i da će to biti suradnja na duge staze premda se javnim prostorom širi oprečna teza.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Veliki izazov

”Svima je nama jasno da bi Plenković bio zadovoljniji da je nakon izbora uspio formirati većinu s ponekim žetončićem, manjinama i postojećim partnerima, ali situacija je sada takva kakva je. I da ode u Bruxelles Plenkoviću nije u interesu da iza njega ostaje kaos, niti mu je u interesu da se vlada koju je sastavio raspadne”, kaže naš sugovornik nadalje te napominje da će i premijer s vremenom postati svjesniji da će suradnja s DP-om biti kompleksnija nego sa Pupovcem.

”To je veliki izazov za Plenkovića, ali iz toga bi građani trebali i mogli imati benefite. DP sigurno neće bespogovorno pristajati na sve kao što je to činio Pupovac. Teško da će se s DP-om dogoditi situacija u kojoj Plenković rasteže sa smjenom ministra graditeljstva koji nije u stanju pokrenuti proces obnove kao što je to recimo bio slučaj s Paladinom. Oni će u vladi biti partneri, ali će sigurno voditi računa i o svojem opstanku, i političkom imidžu pa će i to na neki način Plenkovića držati pod kontrolom jer neće kao do sada moći provoditi samovolju već će napokon morati nekoga slušati i sa nekim surađivati”, zaključuje naš sugovornik.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.