Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Plenković sprema državnički potez, na ovo neće šutjeti: Susjedi nam opet pripremili neugodnost

Autor: F.F

U petak je u Crnoj Gori usvojena rezolucija o Jasenovcu, koja je izazvala reakciju premijera Andreja Plenkovića. On je izjavio da ta rezolucija namjerno potiče podjele unutar Crne Gore i da se koristi kao sredstvo “jedne druge države u regiji”.

Zastupnici vladajuće koalicije su glasovali za rezoluciju, dok su oporbeni zastupnici napustili dvoranu u znak protesta jer smatraju da se rezolucija zloupotrebljava radi utjecaja Beograda na Crnu Goru. Parlament broji 81 zastupnika, a njih 41 glasalo je za.

Plenković je na Dubrovnik forumu istaknuo kako ta rezolucija šalje lošu poruku o međusobnom poštovanju i dobrosusjedskim odnosima te je kritizirao odluku crnogorskog parlamenta da se bavi temom koja do tada nije bila u fokusu crnogorske politike.

Foto: Damir Skomrlj / CROPIX

‘Nisu o tome mislili’

Dodao je da će Hrvatska poduzeti odgovarajuće mjere kako bi odgovorila na ono što smatra instrumentalizacijom situacije s ciljem narušavanja odnosa između Zagreba i Podgorice.

Uhićen manijak koji je šipkom napao i silovao djevojku: ‘Ovo je bio prioritet policije’

“Umjesto da se bave svojim problemima i pitanjima pa i procesuiranjem ratnih zločina iz tog vremena, oni se bave temom za koju nisu pokazivali interes zadnjih osam desetljeća. Oni koji žele prema EU, moraju voditi računa o dobrosusjedskim odnosima i međusobnom poštovanju. “, poručio je Plenković.




Rezoluciju je podržala većina zastupnika, uključujući “Pokret Europa Sad”, prosrpsku desnicu te umjereno prosrpske stranke SNP i Demokrate, iako se prvotno odnosila na logor Jasenovac, kasnije su dodani i logori Dachau i Mauthausen.




Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.