Foto: Darko Tomas / CROPIX

Plenković do rujna mora donijeti jednu od najtežih odluka: Za to mu treba i jedan SDP-ovac

Autor: Iva Međugorac

Tko će biti novi suci Ustavnog suda, pitanje je to na koje bi uskoro odgovor morao pronaći premijer Andrej Plenković koji će zbog te važne teme biti primoran sjesti za pregovarački stol sa svojim novim koalicijskim partnerima iz Domovinskog pokreta što i nije toliko problematično, koliko je problematično to što će se Plenkovićev HDZ po pitanju imenovanja sudaca Ustavnog suda morati usuglasiti s oporbom.

Prema tezama iz HDZ-a razgovori s oporbom traju već nekoliko tjedana, a takvo nešto nemoguće je zaobići radi toga što je za izbor sudaca Ustavnog suda neophodna dvotrećinska većina.

U oporbi su pak odavno dali do znanja da će imati stroge uvjete pa se tako iz SDP-ovih redova moglo čuti kako će novi kandidati za Ustavni sud morati biti besprijekorni.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

SDP visoko digao ljestvicu

Pri tome je najvećoj oporbenoj stranci kod ove teme posebno važno da to budu ljudi čija su viđenja po pitanju ljudskih prava, prava nacionalnih manjina i svih drugih prava jasno i nedvosmisleno iskomunicirana. U svakom slučaju kompletan proces mora biti riješen najkasnije do početka prosinca, jer će u suprotnom u pitanje biti dovedeno održavanje prvog kruga predsjedničkih izbora, ali i generalno normalno i neometano funkcioniranje Ustavnog suda što bi u najmanju ruku bilo skandalozno.

Svjesni su u HDZ-u da im vrijeme curi, baš kao što su svjesni toga koliko je za njihovu stranku i njihova šefa važan Ustavni sud u kojem su i HDZ i SDP uvijek imali svoje kadrove, mada će i sami predsjednik Zoran Milanović kazati kako su suci Ustavnog suda nerijetko kod gorućih tema bili skloniji vladajućoj stranci.

Stručnjakinja uvjerena da zna koga Plenković šalje na Milanovića: ‘HDZ je mogao bolje’




Oni upućeni u tematiku smatraju da Ustavni sud u postojećim političkim okolnostima treba predstavljati i svojevrsnu branu od autokracije te da bi taj sud trebao biti brana kojom se štiti demokratski poredak pa i vladavina prava. Ustavni sud je taj koji je nedavno zaustavio Milanovićev pokušaj sudjelovanja u kampanji za parlamentarne izbore. Po nalogu Ustavnog suda korigirane su izborne jedinice, a posebnu važnost taj je sud imao u vrijeme pandemije korona virusa.

Pored toga preko ovoga se suda lome važna ideološka pitanja kao što je primjerice pobačaj. Ustavni sud je još 2017.godine naložio Saboru da donese novi zakon o prekidu trudnoće za što su dobili rok od dvije godine. Unatoč tome, Plenković je nedavno poručio da Vlada u ovom trenutku ne kani mijenjati sporni Zakon o pobačaju, na što Ustavni sud nije reagirao, što zasigurno daje argumente onima koji tvrde da na Ustavnom sudu sjede kadrovi skloni Plenkovićevoj stranci.

Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Nezgodna pozicija za Plenkovića

Kako se Ustavni sud nerijetko zbog ignoriranja ideoloških tema prozivalo na lijevom političkom spektru, tako ih se prozivalo i na desnici pa im je tako primjerice Most zamjerao rušenje referenduma, što im je svojedobno spočitavala i inicijativa U ime obitelji. Oko pojedinih odluka Ustavnog suda polemizirali su i domaći poduzetnici odnosno trgovci kojima je još uvijek trn u oku neradna nedjelja. Kada se samo površno sagledaju sve teme u kojima je odluka Ustavnog suda bila krucijalna, sasvim je razumljivo da su za Plenkovića i njegovu stranku izbori na kojima će se birati ustavne suce važni gotovo kao i nedavno održani parlamentarni izbori za Hrvatski sabor.




Suce Ustavnog suda bira se na mandat u trajanju od osam godina, a Plenković bez obzira na najavljene pregovore s opozicijom dvotrećinsku većinu još uvijek nema. I unutar samog HDZ-a teoriju o početku pregovora nazivaju floskulom jer im uopće nije jasno tko i sa kime u ime njihove stranke vodi pregovore. Iako se donedavno spekuliralo o tome da postoji mogućnost da aktualni šef SDP-a Peđa Grbin karijeru nastavi na Ustavnom sudu te da bi to bio kompromis između dviju velikih stranaka, što je teza koju ni u SDP-u nisu posve odbacili za sada po tom pitanju službenih očitovanja nema ni sa jedne strane sabornice.

Kandidat za šefa SDP-a pošteno se izblamirao na televiziji: ‘Stvarno se loše živi u toj stranci’

Pored toga današnje političke okolnosti osjetno su drugačije od nekadašnjih kada su za pregovarački stol sjedali predstavnici dviju velikih stranaka- HDZ-a i SDP-a iz čije su kvote instalirani suci Ustavnog suda. Sada će se ponešto morati pitati i ostatak oporbe odnosno Možemo, Most i druge stranke iz čijih se redova može čuti kako ne kane pristati na ustaljene dogovore na principu naši, i vaši već da na Ustavni sud žele dovesti one koji sa sobom donose vrhunske reference. Dugo toplo ljeto Plenković bi tako mogao iskoristiti za nastavke pregovora s opozicijom, a već u rujnu morao bi i hrvatskoj javnosti predstaviti kandidate za Ustavni sud, što znači da premijera očekuje prilično izazovno razdoblje u kojem ipak neće imati previše vremena za odmor.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.