Osijek: Odložili smrtonosni otpad u reciklažno dvorište

Autor: Hina/ A. Š.

Utvrđeno je da je otpad odložila osječka tvrtka Cosmosol, koja je to trebala zbrinuti preko ovlaštenih prikupljača otpada i platiti okolišnu naknadu.

Zbog nepropisnog odlaganja opasnoga otpada na osječkom gradskom odlagalištu Lončarica velika, nadležna inspekcija prijavit će tvrtku Cosmosol, koja se u Osijeku bavi poslovima dezinsekcije i deratizacije, izvijestili su na popodnevnoj izvanrednoj konferenciji za novinare predstavnici osječke Gradske uprave. Pročelnik Upravnog odjela za urbanizam i zaštitu okoliša Srećko Kukić kazao je kako su 28. veljače građani dojavili policiji slučaj odlaganja opasnoga otpada u reckilažno dvorište na tome odlagalištu, a očevidom je utvrđeno da se radi o otpadnoj ambalaži, odnosno 20-ak praznih spremnika sredstava za tretiranje glodavaca.

Utvrđeno je da je otpad odložila osječka tvrtka Cosmosol, koja je to trebala zbrinuti preko ovlaštenih prikupljača otpada i platiti okolišnu naknadu. U ponedjeljak je na lokaciju došla inspektorica zaštite okoliša te je otpad uklonjen i vraćen spomenutoj tvrtki, kazao je Kukić.

Inspekcija podnijeti prijavu protiv te tvrtke, a kazne su, ovisno o inspekcijskoj kvalifikaciji prekršaja, kako je rekao, “dosta visoke”. Ocijenio je kako “nije bilo neke velike opasnosti za građane”, ali je pravilo da pravne osobe plaćaju okolišnu naknadu za zbrinjavanje takvoga otpada.

Direktor gradskog komunalnog poduzeća “Unikom” Davor Vić kazao je kako takav otpad mogu odložiti fizičke osobe u reciklažnom dvorištu u naselju Jug 2, dok se ovdje “radilo o gospodarskom subjektu, koji se predstavio kao fizička osoba”. Uz to, sam otpad nije odložen na propisan način, rekao je.

Autor:Hina/ A. Š.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.