Foto: Damjan Tadic, Vanesa Pandzic / CROPIX

Od ovih žena strahuju moćni HDZ-ovci: One su bez dlake na jeziku i ne daju se zaustaviti

Autor: Iva Međugorac

Godinama je kao najutjecajnija SDP-ovka na glasu njihova europarlamentarka Biljana Borzan, za koju se doduše već sada zna da ne planira sudjelovati na parlamentarnim izborima kako bi na taj način pokušala svojoj stranci pomoći da se izbori za opstanak pa i dolazak na vlast.

Umjesto toga Borzan očekuje još jednu kandidaturu na europskim izborima, koja je vrlo izgledna, a dok do toga ne dođe ona će kao što je to i ovih dana vidljivo bezbrižno plesati sa svojim stranačkim i briselskim kolegom Predragom Matićem.

Dok Borzan pleše, na parlamentarne izbore sprema se druga utjecajna SDP-ovka Sabina Glasovac koja bi kako tvrde upućeni trebala biti stranačka nositeljica liste u devetoj izbornoj jedinici gdje bi se trebala sučeliti sa HDZ-ovim ministrom pravosuđa Ivanom Malenicom. Pita li se SDP-ovce to za njihovu britku kolegicu i ženu bez dlake na jeziku ne bi trebao biti nikakav problem pošto je Glasovac odrješita žena, ali i pravedna dama koja svakome kaže ‘ono što ga ide’.

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Našičanka koja je karijerno vezana za Zadar

Na posljednjim je parlamentarnim izborima Glasovac u sabornicu ušla kao nositeljica liste u četvrtoj izbornoj jedinici u koju je dospjela kao zamjena za bivšeg SDP-ovca Domagoja Hajdukovića čiji je incident s partnerom u to doba punio medijske stupce. Nisu svi u SDP-u tada bili oduševljeni time što se Glasovac angažira u ovoj slavonskoj izbornoj jedinici. Premda je naime Glasovac rodom iz Našica, karijerno je ipak vezana uz Zadar u kojem je na posljednjim izborima zbog unutarstranačkih peripetija niti nisu predložili za Sabor. Na njen izostanak iz saborskih klupa nije želio pristati ni bivši šef SDP-a Davor Bernardić znajući da bi to za njegovu stranku bio bolan udarac, što je ako je suditi i po ovom mandatu koji se bliži kraju bila dobra procjena.

Jedno je vrijeme Glasovac slovila i za potencijalnu predsjednicu SDP-a, a govorilo se i nedavno nakon njenog gostovanja u Nedjeljom u 2 da bi bila daleko bolja kandidatkinja za premijerku nego što je to aktualni šef stranke Peđa Grbin. Glasovac je javnosti za oko zapela i ranije kao žustra zagovornica kurikularne reforme za koju se trsila do te mjere da se spekuliralo kako upravo ona stoji iza zagovornika te obrazovne reforme Borisa Jokića kojega je navodno spojila s bivšim premijerom Milanovićem.

Ostala je Glasovac zapamćena i po kritikama izrečenima na račun supruge bivšeg premijera Tihomira Oreškovića- Sanje Orešković zbog njenog sudjelovanja u Hodu za život radi čega je prozivala Željku Markić šeficu udruge U ime obitelji. Ono zbog čega SDP-ovci također laskaju svojoj kolegici jest i to što se radi o ženi bez afera koja je političku karijeru brusila u Ministarstvu obrazovanja kao pomoćnica Željka Jovanovića. Po odlasku s dužnosti vratila se na svoje staro radno mjesto bez korištenja povlastica. Inače je popularna zastupnica svojedobno konkurirala za zadarsku gradonačelnicu, s tim da taj podvig nije urodio plodom.

Foto: Marko Mrkonjic / CROPIX

Smatrala se ‘Milanovićevim kadrom’

Inače je Glasovac diplomu profesorice njemačkog i engleskog jezika stekla u Zadru iz kojeg korijene vuče njena baka.  Po završetku studija zaposlila se u gimnaziji Frane Matušića u kojoj je radila sedam godina. Još tijekom  studija pridružila se SDP-ovom Forumu mladih, a prvi značajniji zadatak dobila je u mandatu pokojnog premijera Ivice Račana koji je kolegici Glasovac 2003.godine ponudio vođenje kampanje za parlamentarne izbore. Ubrzo potom Glasovac postaje vijećnica SDP-a u Zadarskoj županiji, od kuda na Jovanovićev poziv dolazi u Ministarstvo obrazovanja kao savjetnica za osnovno i srednje školstvo. Kada je Jovanovića zamijenio Vedran Mornar, ona ostaje na poziciji  pomoćnice ministra, što nije dugo potrajalo jer se ubrzo vratila u Zadar da bi ondašnji ogranak pripremila za parlamentarne izbore.




Kao što danas žustro napada SDP-ovce tako je Glasovac svojedobno žustro branila i svojeg bivšeg stranačkog šefa Zorana Milanovića. Premda je slovila kao kadar aktualnog predsjednika Republike u stranci je ostala postojana i u eri njegovih nasljednika Bernardića te Peđe Grbina.

Kao što danas žustro napada HDZ-ovce, tamo je nekoć srčano branila Zorana Milanovića i to od udaraca koje mu je nanosila izbačena Aleksandra Kolarić. Tvrdila je u to doba, ova potencijalna zadarska gradonačelnica, kako je Milanović najbolji izbor za premijera jer ima državničke kvalitete, odlučnost i radnu energiju. Premda je slovila kao Milanovićev kadar, u stranci je ostala postojana i u Bernardićevoij eri. Nešto kraće od kolegice Glasovac na nacionalnoj političkoj sceni djeluje Mirela Ahmetović nesuđena šefica SDP-a kojoj stranački kolege također lije etiketu utjecajne. Ahmetović je kažu upućeni i u politici i u privatnom životu iznimno strastvena. Velika je ljubiteljica pasa, a svojedobno je za Novu Tv otkrila kako je emotivno, kao čovjek najponosnija što je uspjela ishoditi osnivanje matične osnovne škole u svojem Omišlju.

Ministrica reagirala na lešine svinja na cesti: ‘Neki političari ih uvjeravaju da im ubijaju zdrave životinje bez razloga’




Ahmetović je ljubiteljica pasa i rukometa

”Na svakom koraku razmišljam što još napraviti da djeci omogućim lakše školovanje. Možda zbog toga što sam osobno imala vrlo težak put. Ne bih htjela da ijedno dijete to više doživi”, rekla je Ahmetović dodajući da je u politiku krenula sasvim slučajno ni ne sluteći da će se kandidirati za načelnicu. Ova obožavateljica pasa i rukometa na prošlim je unutarstranačkim izborima u svojem SDP-u konkurirala Grbinu, a u to vrijeme nazivali su je učenicom iskusnog Primorsko-goranskog župana Zlatka Komadine, koji inače ni danas nije pretjerano naklonjen stranačkom šefu već se smatrao pripadnikom struje koju je predvodio Bernardić. Te je stranačke razlike Ahmetović očito uspjela nadići te se baš u Grbinovom mandatu uspjela nametnuti kao najaktivnija zastupnica svoje stranke. Bez obzira na struju kojoj pripada Ahmetović je kažu uporna i ratoborna.

Jedno takvo ratovanje protiv LNG-a na Krku, danas joj zamjeraju HDZ-ovci, na čije se kritike ova pripadnica mlade generacije SDP-a nikada nije osvrtala. S kritikama se nerijetko susreće i Ivana Marković koja još uvijek nije zakoračila na nacionalnu scenu. Unatoč tome ova dugogodišnja gradonačelnica Supetra na glasu je kao jedna od utjecajnijih SDP-ovki. I ona je baš poput svojih kolegica britka i glasna žena u kojoj dio kolega vidi buduću šeficu stranke.

Marković je inače diplomirana ekonomistica koja je prije ulaska u politiku bila direktorica u tvrtki Autotrans Brač te u lokalnom komunalnom poduzeću. Po dolasku na vlast u Supetru Marković je kako je sama tvrdila zatekla blokiran račun i nekoliko desetaka milijuna kuna dugovanja koje je brzo riješila nagodbama i prodajom zemljišta u poduzetničkoj zoni. Svojem je gradu osigurala milijune iz europskih fondova, a kao jedan od značajnijih projekata u Supetru ističe se gradnja ondašnjeg vatrogasnog doma.

Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX

Marković se nije priklanjala ni jednoj SDP-ovoj struji

Iako će joj mještani spočitati sukob s hotelijerom Marionom Dužićem oko vlasništva nad jednom cestom, otočani kažu kako je Supetar jedini grad na Braču koji bilježi demografski rast zbog čega su proširivali vrtić. Grad je inače poseban i po tome što ga gotovo u cijelosti vode žene, a Marković je pak posebna po tome što se tijekom unutarstranačkih sukoba nije svrstavala ni na jednu stranu premda upućeni svjedoče da joj Ranko Ostojić nikada nije bio naklonjen, ali da je zato bliska sa svojim otočaninom Arsenom Baukom.

S kime je bliska sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček teško je reći, međutim i ona spada u utjecajne SDP-ovke i žene bez dlake na jeziku koja nerijetko svojim kritikama privlači pažnju medija koji su se njome bavili i onda kada se govorilo da bi trebala imati jednu od najvažnijih uloga u predsjedničkoj kampanji Zorana Milanovića od čega se doduše odustalo.

Nije zato Ikić Baniček nikada odustala od svojih stavova pa ni od bliskosti s Milanovićem u čiju je zaštitu u više navrata ustajala. Sa bivšim šefom Bernardićem sisačka gradonačelnica zato se nije pretjerano dobro slagala, štoviše, ponekad ga je i ravno ribala. Ova dama i inače je poznata po svojoj britkoj retorici pa je tako slavu u javnom prostoru stekla prije svega na ideološkim temama. Tako je svojedobno zdušno ratovala i sa sisačkim biskupom, Vladom Košićem, koji je pozvao Siščane da joj ne daju glas, jer je riječ o osobi koja diskriminira katolike u Sisku, izbacuje vjernike s posla u javnim službama i brani vjerski odgoj u vrtićima. Biskup Košić je s osebujnom je gradonačelnicom ulazio u sukobe i zbog Stepinčeve biste, protiv čijeg se postavljanja ova SDP-ovka pobunila. U sukobu je gradonačelnica bila i sa lokalnim predstavnicima Matice hrvatske, ali i sa lokalnim HDZ-ovcima koji su je nerijetko prozivali za razne afere.

USKOK ISTRAŽUJE MOĆNU GRADONAČELNICU! Riječ je o bliskoj prijateljici Zorana Milanovića koja u posljednje vrijeme sve rjeđe istupa u javnosti

Učenica Davorka Vidovića

Upućeni će kazati kako je za politički uzlet sisačke gradonačelnice zaslužan bivši SDP-ovac Davorko Vidović, čija je politička karijera na izdisaju otkako se pridružio Socijaldemokratima. Zajedno sa suprugom Ikić Baniček svojevremeno se angažirala u SDP-ovom Forumu mladih, od kuda je stasala u vijećnicu sisačke Županijske skupštine, a potom i u Gradsko vijeće. U Sisku je kao gradonačelnica naslijedila upravo Vidovića, a u njenom gradu i danas se sumnja da veći utjecaj od gradonačelnice na upravljanje gradom ima njen suprug Darko, što je teza koja se potencirala i iz lokalnog HDZ-a. Iako teza nije potvrđena HDZ-ovci iz Siska i dana podsjećaju kako je gospodin Baniček u Milanovićevoj vladi bio zaposlenik Ministarstva gospodarstva.

No, sva su ta govorkanja su bila ništa naspram afere Kopa Beach, zbog koje su gradonačelnicu prozivali i oporbeni kolege. Pritom su HDZ-ovi vijećnici otišli korak dalje te su podnijeli kaznenu prijavu protiv Ikić Baniček zbog grube i nelegalne višemilijunske krađe državne imovine. Riječ je, naime, o priči staroj nekoliko godina. U jednom od javnih nastupa, HDZ-ovci su objavili e-mail i dopis koji je gradonačelnica poslala bivšem šefu HŽ Infrastrukture, Darku Peričiću, u kojem zahtjeva od SDP-ova direktora tvrtke, da posao demontiranja pruge od Petrinje do Karlovca dobije sisačka udruga Kopa Beach. Slučajno ili ne, čelnici udruge bili su istaknuti članovi sisačkog SDP-a, a šef udruge je u to vrijeme bio SDP-ov Robert Novosel, ujedno i zaposlenik sisačkog Komunalca. Tajnica je, pak, bila Selma Branković, supruga SDP-ova Milana Brankovića, koji je također u to doba radio u sisačkom Komunalcu, a bio je i vijećnik i dopredsjednik Gradskog vijeća.

Član udruge bio je i obiteljski prijatelj prozvane gradonačelnice, Goran Kajgana. Zbog tih imena i sumnje u pogodovanje, Ikić Baniček je pozivana da podnese ostavku, što se, dakako, nije dogodilo. Iako se naknadno saznalo da je sa sređivanjem posla za koji se zauzela, bio upoznat i bivši ministar prometa, Siniša Hajdaš Dončić, kojemu su na uvid dani sporni mailovi, od svega toga nije bilo ništa niti su lokalne kritike uspjele ugroziti karijeru Kristine Ikić Baniček.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.