Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Nova zastupnica na meti kritika: Kroz karijeru se susretala s teškim uvredama i podmetanjima

Autor: Iva Međugorac

Nakon što je na nedavno održanim parlamentarnim izborima SDP-ova gradonačelnica Zlatara osvojila zastupnički mandat, našla se u središtu pažnje javnosti pa se lokalni portal Ni Zagorje malo raspisao o Jasenki Auguštan-Pentek tvrdeći da je prihvatila niz zastupničkih povlastica.

Prema njihovim saznanjima gradonačelnica je zatražila pravo na smještaj u Zagrebu s naknadom za odvojeni život premda je Zlatar od Zagreba udaljen svega 65 kilometara. ”Nemamo 65, nego 66 kilometara”, odgovorila je Auguštan-Pentek na njihov upit o složenosti putovanja od Zlatara do hrvatske metropole.

No, ipak treba napomenuti kako je navedena povlastica dostupna svim zastupnicima sa prebivalištem koje je više od 50 kilometara udaljeno od Zagreba. Ujedno, ti zastupnici ostvaruju pravo i na plaćeni smještaj tijekom zasjedanja sabora, radnih tijela, ali i klubova zastupnika. Na ovu temu gradonačelnica ovog malog zagorskog grada sa lokalnim novinarima nije željela previše polemizirati pa se stoga nije previše izjašnjavala ni oko toga je li već iskoristila pravo na plaćeni smještaj u nekom od hotela.

Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

‘Moram se posložiti’

”Kakve to veze ima”, odgovorila je Auguštan-Pentek negirajući da je tijekom prvog tjedna zasjedanja Sabora s drugim kolegama boravila u Westinu.

“Taj prvi tjedan sam spavala kod rodbine u Zagrebu, privatno. Drugi tjedan sam prihvatila ponuđeni hotel, tad smo bili u hotelu u Jurišićevoj. Ne znam kako se zove hotel. Ne znam još hoću li uzeti stan. Ne mogu sad to tako”, kazala je gradonačelnica najavljujući se da za dio oko stana mora posložiti.

”Moram se posložiti, želim se posložiti, ne želim na pola raditi. Ako ću biti u saboru do 19:30, a ja sam cijeli dan jer neću raditi na pola, onda ću sigurno uzeti stan i ostajati u Zagrebu. Moram se posložiti”, navela je Auguštan-Pantek potvrdivši da je predala zahtjev, no novinare je zamolila da pričekaju objašnjavajući da ukoliko će biti u Zagrebu onda ne kani uzimati putne troškove. Inače bi uz stan i režije trebala imati pravo i na mjesečnu naknadu za odvojeni život. “Ne plaća mi sabor cijelu stanarinu i sve režije, samo dio, dio ću morati ja”, naglasila je gradonačelnica. Auguštan-Pentek već je zatražila i mišljenje od Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa o tome smije li kao saborska zastupnica koristiti službeni automobil Grada Zlatara.

Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Aktivna na lokalnoj sceni

Inače prema podacima iz imovinske kartice Auguštan-Pentek kao gradonačelnica Zlatara mjesečno zarađuje 1.829 eura te je suvlasnica građevinskog zemljišta od 3676 m2 u Zlataru procijenjenog na 28.780 eura te ušteđevine od 5.000 eura. U službenoj biografiji Auguštan-Pentek navela je da je diplomirala na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu, na smjeru marketinga. Bila je zaposlena i u Srednjoj školi Zlatar gdje je osim redovitih pravno-ekonomskih poslova bula zadužena i za organizaciju raznih aktivnosti, promociju škole te suradnju s vanjskim institucijama kao i komunikaciju s javnošću.




Godinama je aktivna u Crvenom križu Grada Zlatara, a pored toga ona je i predsjednica Biciklističkog kluba Lastavica, u Hrvatskom biciklističkom savezu te u Udruzi žena Zlatar. Sudionica je u organizaciji brojnih kulturno-športskih aktivnosti u svojem kraju. Nakon što je u mandatu od 2013. do 2017.godine obnašala dužnost zamjenice gradonačelnika Stanka Majdaka, Auguštan-Pentek odlučila se okušati i u utrci za gradonačelnicu na lokalnim izborima održanima 2017.godine, kada je ujedno u prvom krugu osvojila gradonačelnički mandat, a njen rezultat bio je i peti najbolji rezultat izbora na tim lokalnim izborima.

Uspješno je mandat obranila i na prošlim lokalnim izborima, a da joj kao ženi u gradonačelničkoj fotelji nije uvijek bilo lako svojedobno je otkrila u razgovoru za Gloriju u kojem je iznijela svoje iskustvo sa zlostavljanjem na društvenim mrežama pa je tako kazala kako je kao razvedena žena izložena primitivnom i vulgarnom maltretiranju na jednoj Facebook stranici nepoznatog autora koji je komentirao njen izgled i način odijevanja.

Tko je SDP-ovka koja u Bruxelles odlazi s tisuću glasova? Spominjali su se poslovi njenog muža




Predviđaju joj veliku karijeru

“Komentari su usmjereni na mene osobno, ali ne prezaju ni s vrijeđanjem moje obitelji, nadajući se valjda kako će me psihički slomiti i natjerati da odustanem od politike jer mi se sve ovo gadi. Uz brojne vulgarnosti ima tu i suptilnih uvreda poput komentara da mi žene trebamo saditi cvijeće na javnim površinama. Poruka je jasna: žena si i jedino si dobra za kopanje. Nisam primijetila da se muški kolege na taj način vrijeđa, a mi žene često smo na udaru seksista. Nisam dobivala prijetnje smrću te ne mogu nikoga prijaviti policiji, ali nakon izmišljenih priča o malverzacijama oko javne rasvjete nedavno sam odlučila poduzeti pravne korake.

Želim da se to raščisti i da napokon saznam tko se krije iza napada na mene”, izjavila je tada ova SDP-ovka koja je kao gradonačelnica pokrenula razvoj Zlatara kojega su ona i bivši gradonačelnik Majdak zatekli kao blokirani grad. Kako je svojedobno objasnila uz veliku štednju sređene su gradske financije, a u Zlataru su pokrenuti i brojni infrastrukturni projekti te investicije.

Kako smatra da građani moraju biti upoznati sa time na što se troši njihov novac na službenim stranicama grada objavljuju sve ugovore i narudžbenice. S obzirom da je pred njom karijera saborske zastupnice mnogi koji gradonačelnicu Auguštan-Pentek poznaju smatraju da će vrlo brzo steći nacionalnu prepoznatljivost, ali i da bi ubrzo unutar svojeg SDP-a mogla imati jednu od važnijih uloga.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.