Photo: Patrik Macek/PIXSELL

NOVA MINISTRICA ZATRPANA! Košmar u resoru Nataše Tramišak: Što se događa?

Autor: Iva Međugorac

Nova ministrica regionalnog razvoja i fondova EU mlada Nataša Tramišak ozbiljno se primila posla. Dalo bi se to naslutiti iz dopisa o prvim tranšama iz europskog Mehanizma za oporavak i otpornost Hrvatske koje se očekuju već početkom sljedeće godine.

Poruka je to koju je ministrica u javnost odaslala sredinom kolovoza pozivajući županije, gradove i općine da ministarstvu dostave sve projekte koji bi mogli konkurirati za sredstva iz instrumenta EU nove generacije.

U sklopu toga Hrvatskoj je na raspolaganju gotovo deset milijardi eura kojima bi trebali preživjeti posljedice koronakrize. Da bi do realizacije tog opsežnog posla uopće došlo, neophodno je izraditi Nacionalni plan za oporavak pa se baš zato Tramišak obratila lokalnim jedinicama od kojih je zatražila gotove projekte, napominjući važnos reformskih procesa, a ujedno progovarajući i o adekvatnim investicijama koje mogu startati početkom sljedeće godine.

ZABORAVLJENI POLITIČAR! Njegovo ime Rimac sve češće zaziva: Zašto spominje Milanovića?

Ulaganja u prirodni i ljudski kapital, temelj je za financiranje iz Mehanizma, a osim toga projekti bi trebali pridonositi kaklo zelenoj, tako i digitalnoj trazniciji. I sve bi to bilo razumljivo, pa i prihvatljivo da lokalci nisu stisnuti rokovima, ministrica naime od njih zahtjeva da joj te iscrpne projekte dostave u svega šest dana.

Mnogi lokalni dužnosnici zbunjeni su te se pitaju koji će se projekti uopće moći financirati pa projekte šalju stihijski u maniri one “ako prođe, prođe”.




Ministarstvo je pak stoga zakrčeno s tisuću projekata, no upitno je hoće li se svi moći financirati kroz navedeni Mehanizam. Analize se u ministarstvu po tom pitanju još provode, a lokalci strahuju ne samo od analiza, nego i od izmjena stopa poreza na dohodak zbog kojih bi mogli ostati bez prihoda.

U Bosni i Hercegovini u utorak registrirano 299 novozaraženih! Pet je osoba umrlo




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.