Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Nemir u redovima HDZ-a, ovaj problem sada nisu očekivali: Plenković se te žene treba odreći

Autor: Iva Međugorac

Bilo bi najbolje da vlada ostane tehnička jer ovako nema ni novih afera, ni novih uhićenja- tim riječima do unazad nekoliko dana HDZ-ovci su se šalili na račun pregovora koje njihov predsjednik Andrej Plenković vodi oko pokušaja formiranja vladajuće većine.

No, da unatoč tome što su se u našoj zemlji nedavno održali parlamentarni izbori Ured europskog javnog tužitelja ne miruje u vladajućim redovima posvjedočili su na primjeru uhićenja bivšeg pomoćnika u Ministarstvu kulture i medija koji je u međuvremenu postao glavni konzervator u Upravi za zaštitu kulturne baštine Davoru Trupkoviću koji je priveden zbog sumnje na korupciju u sklopu istrage na zagrebačkom Geodetskom fakultetu. Uz Trupkovića su uhićeni i bivši djelatnici Geodetskog fakulteta- Almin Đapo i Boško Pribičević.

Protiv svih trojice EPPO je donio rješenje o proširenju i provođenju istrage, a prema navodima europskih tužitelja dekan Đapo i profesor s Geodezije Pribičević dali su Trupkoviću mito od 39.000 eura i pametni sat Apple Watch vrijedan 370 tisuća eura. Inače je Trupković u Ministarstvu kulture bio glavni konzervator, ali je imao i glavnu ulogu kod provedbe ugovora o 3D skeniranju zgrada. Riječ je o projektu kojeg je ministrica Nina Obuljen Koržinek dogovorila s Geodetskim fakultetom 2020.godine, nedugo nakon potresa u Zagrebu i na Banovini, a taj predmet ujedno je postao predmet sumnji i istraga u središtu kojih se našao Trupković zbog kojeg se u središtu pažnje ponovno našla ministrica Obuljen Koržinek.

Ministrica se nakon uhićenja svog pomoćnika osjeća loše, ali neće dati ostavku: ‘Zašto?’

HDZ-ovci nisu zadovoljni

To u ovo postizborno vrijeme izaziva i brojne reakcije unutar HDZ-a u kojem smatraju da što zbog ove afere, a što zbog skromnog broja preferencijalnih glasova koje je osvojila na parlamentarnim izborima Obuljen Koržinek ne bi trebala biti u idućoj Plenkovićevoj vladi na ministarskoj poziciji, međutim dio HDZ-ovaca u takav rasplet ovog slučaja ne vjeruje te napominju kako premijer Plenković od prvih napisa o ovoj aferi stoji u svoju ministricu što je bilo vidljivo i iz njegovih medijskih istupa na ovu temu, ali i iz toga što je zbog ovog slučaja ušao u otvorene polemike s Uredom europskog tužitelja pa u konačnici i sa glavnom europskom tužiteljicom Laurom Kovesi.

Ono što Obuljen Koržinek i sada nastoji koristiti kao argument za svoju obranu jest to što je Trupković doista u Ministarstvo kulture stigao 2016.godine kao pomoćnik bivšeg ministra Zlatka Hasanbegovića. Međutim, i u samom ministarstvu napominju da je dotični 2021.godine tijekom mandata aktualne ministrice postao ravnatelj Uprave za zaštitu kulturnih dobara na mandat u trajanju od četiri godine, što znači da je u jednom trenutku ipak zadobio ministričino povjerenje.




Nakon svega godinu dana Trupković je  razriješen s navedene pozicije te je postavljen na nižu poziciju glavnog konzervatora, a zatim je imenovan v.d. pročelnika Konzervatorskog odjela. Iako se gotovo nikada nije medijski eksponirao Trupkovićem se svojedobno bavilo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa kojega je opomenulo radi toga što nije objavio vlastitu imovinsku karticu. Prije nego što je došao u vladu Trupković je prema podacima iz njegove biografije godinama vodio karlovački Konzervatorski odjel, a početkom godine preuzeo je dužnost v.d. pročelnika Konzervatorskog odjela u Dubrovniku.

Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Ministrica se zalagala za Trupkovića

Da priča bude zanimljiva ministrica Obuljen Koržinek zalagala se za Trupkovića sve dok u njen resor nije upala policija, a nakon toga priča se naglo mijenja da ministrica poručuje da svi oni koji su sudjelovali u aferi trebaju odgovarati. Upućeni svjedoče da je glavni krivac za aferu s Geodetskim fakultetom upravo Trupković za kojega se već dugo govorilo da će se naći na popisu osumnjičenika, zbog čega prije par mjeseci i jest izgubio ministričino povjerenje i dobio otkaz u Ministarstvu kulture.

To što je Trupković sada priveden ne znači da ministrica može odahnuti, štoviše, u HDZ-u pa i u samom ministarstvu strahuju od toga da bi se istraga mogla proširiti i na Obuljen Koržinek, ako ništa drugo onda radi toga što je ona bila na čelu Ministarstva koje je angažiralo Geodetski fakultet. Problematično je u ovom slučaju i to što je suprug ministrice kulture Hrvoje Koržinek voditelj Službe za inspekcijske poslove zaštite kulturne baštine u njenom resoru, a u medijima se ranije i njegovo ime provlačilo u kontekstu ove afere.




Nacional je shodno tome svojedobno pisao da je ministrici službene informacije o mogućoj krađi i nenamjenskom trošenju sredstava iz Europskog fonda solidarnosti na Geodetskom fakultetu privatno mogao dati njen suprug koji ju je trebao upozoriti na ova neugodna događanja i bez europskih istražitelja jer je po prirodi svojeg posla barem djelomice trebao imati saznanja o ovom slučaju. Služba za inspekcijske poslove djeluje naime u sastavu Uprave za zaštitu kulturne baštine u Ministarstvu kulture, a sama ministrica Obuljen Koržinek u jednom od svojih istupa na ovu temu novinare je usmjerila upravo na Upravo za zaštitu kulturne baštine gdje je u odjelu za inspekcijski nadzor ključna figura njen suprug.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.