Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

NAKON SVIBNJA KREĆE RAT U HDZ-U! Prvi okidač već je okinut: Plenković zaprijetio moćnom Dalmatincu

Autor: Iva Međugorac

Uz potrese koji su se vladajućoj stranci zbog osipanja članova dogodili u Slavoniji, problemi se naziru i u Dalmaciji, tamo je prvi iz stranke istupio triljski gradonačelnik Ivan Šipić najavljujući da na izbore ne ide kao HDZ-ov, već kao nezavisni kandidat.

Upućeni svjedoče da taj Šipićev potez nikoga nije iznenadio te da je on još od početka Plenkovićeva mandata na čelu stranke nezadovoljan njegovim pristupom, strategijom i upravljanjem. Iz Plenkovićeva kruga kažu pak da je Šipić taj koji se u stranku i stranačku politiku nije uklopio niti je pokazao želju za time. ”Naravno da nismo iznenađeni, nismo se na to previše ni osvrtali, Šipić je nezadovoljstvo Plenkovićem pokazivao na unutarstranačkim izborima, tada je otvoreno lobirao za Miru Kovača, ali se premijer na to nije osvrtao, nije mislio da bi se to moglo pretvoriti u neku prijetnju, niti to misli sada”, kažu naši sugovornici bliski premijeru te podsjećaju kako je Šipić i prije stranačkih izbora radio suprotno stranačkim načelima i odlukama pa podsjećaju kako je on bio jedan od onih koji su u Saboru svojedobno glasovali protiv Istanbulske konvencije.

No, iako se Plenkovićevi kadrovi ne brinu, u dalmatinskim organizacijama stranke na ovaj odlazak ne gledaju ravnodušno pa strahuju da i njih uoči izbora ne sustigne slavonski scenarij, i odljev kadrova, koji su sve nezadovoljniji i sve buntovniji. Sve i da do odljeva kadrova ne dođe posve je jasno kako je HDZ-u u Dalmaciji situacija složenija no ikada, uz Mostove i kandidate Domovinskog pokreta koji im prijete po manjim gradovima pa i na županijskoj razini, opasnost za HDZ-ovce zasigurno je Split, grad kojim vlada njihov Andro Krstulović Opara. Kao što je poznato Opara po drugi mandat ne planira ići, a umjesto njega u ime HDZ-u u borbu za vlast u gradu pod Marjanom krenuo je Vice Mihanović, boreći se ne samo sa svojim  protukandidatima već i sa optužbama da je plagirao doktorat. Je li doista nešto sporno u njegovom doktoratu utvrditi bi trebale nadležne institucije, no HDZ je i u svojim ranijim kadrovskim riješenjima pokazivao da s plagiranjem nema problema, ali zato problema imaju s porazima. U splitskom kraju Mihanović nije označen kao Plenkovićev, već kao kadar vječnog Ante Sanadera, vladara dalmatinskih organizacija stranke i kadrovia bez kojeg Dalmacijom ni muha ne može proletjeti. To što Sanader po Dalmaciji kadrovira Željka Keruma ne brine previše, ne brinu Keruma ni ankete prema kojima se upravo on vraća na čelo Splita, no te ankete među HDz-ovcima izazivaju jezu jer postoji mogućnost da Mihanović pored Tomislava Mamića ni ne uđe u drugi krug te da snage u finišu kampanje sučeljavaju dva dalmatinska poduzetnika. Dođe li do toga u HDZ-u nakon svibnja očekuju žestoke okršaje, Plenković je u tom slučaju spreman trajno riješiti odnose sa Sanaderom, no upućeni svjedoče kako ni on neće na to gledati skrštenih ruku. S obzirom na HDZ-ovu situaciju u Splitu, ali i po drugim velikim gradovima za očekivati je da nakon svibanjskih izbora u vladajućoj stranci kreće nezabilježen rat klanova.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.