Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Najveći misterij oko moćne HDZ-ove EU zastupnice čija imovina vrijedi preko 5 milijuna eura

Autor: Iva Međugorac

Apsolutna zvijezda EU izbora nedvojbeno je premijer Andrej Plenković čija je stranka na tim po njega važnim izborima osvojila šest mandata. No, kako tvrde naši sugovornici iz HDZ-a Plenković europske izbore i jest postavio kao svojevrsni osobni izazov, ali i kao referendum o njegovoj vladavini pa je osvojenih više od stotinu tisuća preferencijalnih glasova za njega osobno potvrda da je istinski lider zbog čega može biti zadovoljan.

Razloga za zadovoljstvo ima i briselski povratnik Davor Ivo Stier koji spada među rekordere po broju osvojenih preferencijalnih glasova. U svojoj stranci Stier je drugi po broju preferencijalnih glasova, a uz Plenkovića na kompletnoj političkoj sceni zavidnim brojem preferencijalnih glasova može se pohvaliti i iskusna SDP-ova europarlamentarka Biljana Borzan.

Upravo je to ono što HDZ-ovci ističu kao nedostatak kod svojih kandidata, a tu poseban naglasak stavljaju na iskusnu zastupnicu Dubravku Šuicu.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Šuica nije impresionirala HDZ-ovce ni birače

”Ako vidite da je Šuica osvojila manje od 10 tisuća glasova, onda vam dođe da se zapitate u čemu ona griješi i je li HDZ-ov dugoročan problem kadrovske naravi radi toga što smo sve sveli samo na Plenkovića”, kaže naš sugovornik iz HDZ-a te podsjeća da je Šuica predsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju te Potpredsjednica Kluba zastupnika EPP-a.

”Ona očito za razliku od Borzan ili Picule nije svoj mandat iskoristila da se približi građanima. Ljudima nije prihvatljiva, niti im je jasno što to točno ona radi za njihovu dobrobit. Borzan to primjerice daleko bolje komunicira i time se uspjela približiti malim ljudima. To među našim dosadašnjim europskim zastupnicima nikome nije pošlo za rukom”, smatra naš sugovornik koji ujedno napominje i da je nestranačka kandidatkinja Marijana Petir osvojila 21.505 glasova na 12.mjestu liste, a da unatoč tome neće ući u EU parlament.

”Unatoč tome Petir može biti zadovoljna, jer očito u politici ima neku budućnost. Čak bih rekao da niti nije pravedno što nema priliku vratiti se u Bruxelles u kojemu su sjedili i Ressler i Šuica koji su se na ovim izborima koji su za nama skrili iza Plenkovića. Nejasno je zašto on to ne prepoznaje, i zašto konstantno daje priliku jedno te istim ljudima”, pita se naš sugovornik te kaže da se u dijelu HDZ-a očekuje da će se nakon njihovih stranačkih izbora Plenković kada dodatno učvrsti svoju poziciju pozabaviti kadrovskim problemima sa kojima se suočava njegova stranka.

Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Bogata karijera moćne HDZ-ovke

”Kada govorimo o Šuici, ona je javnosti uglavnom poznata kao bivša gradonačelnica Dubrovnika, ali kada sve zbrojite i oduzmete nitko zapravo ne može definirati što je ona konkretno napravila u posljednja dva desetljeća koliko se bavi politikom, a ona unatoč tome iz godine u godinu sve više napreduje”, tvrdi naš sugovornik.




Prema službenoj biografiji Šuica je rođena u obitelji Luetić u Dubrovniku gdje je završila osnovnu i srednju školu nakon čega se zaputila na studij u Zagreb gdje je diplomirala engleski i njemački jezik. Te je jezike prvotno predavala u osnovnoj školi na Lapadu, a potom i u srednjoj školi.

Zbog Oluje svađao se s Tuđmanom: Tko je zapravo aktivist Bosanac koji odlazi u Bruxelles?




Udala se za pomorca Stijepa Šuicu s kojim je u Gružu živjela u stanu od 60-tak metara četvornih. Prema posljednjim dostupnim podacima Šuica je u imovinsku karticu prijavila kuću na Pločama u Dubrovniku, kuću na Cavtatu i Pelješcu te stanove u Zagrebu i na Lapadu, ali i vikendicu u Hercegovini nadomak Blidinjskog jezera kao i tri automobila i jahtu. Sve u svemu ukupna vrijednost njene imovine procjenjivana je na preko pet milijuna eura.

U politiku, odnosno u HDZ Šuice je ušla još 1990.godione, ali se ozbiljnije politički angažirala tek koncem devedesetih nakon što je imenovana ravnateljicom Gimnazije Dubrovnik. Tijekom 1997.godine Šuica ulazi u Gradsko vijeće, potom preuzima dubrovački HDZ te zatim ulazi u Gradski odbor stranke. Interesantno je da je Šuica dubrovački HDZ preuzela u teškim vremenima nakon što je stranka zbog afere Dubrovačka banka izgubila izbore.

Moćna hrvatska političarka ima baš debelu lisnicu, neke će iznenaditi njezina plaća

Dobra sa svim šefovima

U kontekstu te afere spominjan je kompletan vrh HDZ-a što na lokalnoj, što na državnoj razini, a Šuica tada najavljuje da će se obračunati s korupcijom u stranci, koja je u međuvremenu izmakla kontroli. Kada je učinila svoje prve ozbiljnije političke korake Šuicu se percipiralo kao kadar Ivića Pašalića, a od Sanaderove čistke spašava je Luka Bebić.

Šuica unatoč HDZ-ovom porazu 2000.godine ulazi u Sabor, a koncem iduće godine pod suspektnim okolnostima ponovljenih izbora temeljem koalicije s nekadašnjim HSS-ovcem Srećkom Kljunkom preuzima vladajuću poziciju u Dubrovniku gdje joj je koalicijski partner bio predsjednik DC-a Nikola Čičo Obuljen, otac današnje HDZ-ove ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek.

Na idućim izborima Šuica je skoro izgubila vlast u Dubrovniku, ali je opstala temeljem koalicije s Perom VIćanom koji je nosio Nezavisnu listu. Tijekom dva mandata na čelu Dubrovnika Šuicu se prozivalo za nepotizam, zapošljavanje nepoćutnih kadrova po dubrovačkim kulturnim institucijama, preplaćeni zlatni WC u Gradskom poglavarstvu pa sve to tajnog ugovora za izgradnju golf-terena na Srđu, ali ništa od toga nije naštetilo njenoj karijeri pa ni afera o prenamjeni zelenih površina u građevinske kao niti to da su građevinske ugovore u njenoj eri dobivali uvijek isti ljudi skloni HDZ-u, pri čemu se u mandatima Dubravke Šuice problematizirala i dodjela gradskih prostora.

Ono što se u stranci zasigurno cijenilo jest to što je Šuica preimenovala Most Dubrovnik u Most Franje Tuđmana. Kao što je bila u korektnim odnosima sa Sanaderom, tako je u korektnim odnosima bila i sa Jadrankom Kosor koja ju je tješila čak i onda kada ju je u Dubrovniku pobijedio Andro Vlahušić. Iako je Šuica izgubila lokalne izbore Kosor ju je stavila na HDZ-ovu listu za parlamentarne izbore iako tada već nisu bile u pretjerano skladnim odnosima. Kasnije je Šuica laskala Karamarku u čijem mandatu po prvi puta i jest stigla do EP-a. Kada je postalo jasno da Karamarko pada, ona se priklanja Plenkoviću s kojim i jest famoznim pismom iz Bruxellesa pokrenula Karamarkovo rušenje. Upravo je Plenković lobirao za Šuicu u Europskoj komisiji u kojoj bi se i nakon ovih izbora mogla naći na nekoj od vodećih pozicija.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.