Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Ministrica u središtu neprimjećenog skandala: Plenkoviću nije nimalo ugodno! Ovo nije prvi put da je se s tim povezuje

Autor: Iva Međugorac

Ona se u medijima nikada nije previše eksponirala, ali posljednjih mjeseci posebno je nevidljiva, tim riječima naš dobro upućeni sugovornik opisuje HDZ-ovu neprimjetnu ministricu poljoprivrede Mariju Vučković, oko čijeg se resora konstantno provlače različite afere, koje doduše ministricu još uvijek nisu izravno zahvatile mada u vladajućoj stranci tvrde kako je situacija s Vučković neizvjesna.

Bez Plenkovićeva povjerenja

”Ona nema nikakvo posebno povjerenje premijera Andreja Plenkovića, u više navrata se spominjao odlazak Vučković iz Vlade kada je bilo govora o rekonstrukcijama, ali se ona svojom nenametljivošću uspjela održati. Vučković je diskretna, nenametljiva, ne buni se, sluša Plenkovićeve sugestije i to je održava u politici, ali da je ona neka velika stručnjakinja za poljoprivredu to definitivno nije, osim toga prije par mjeseci govorilo se i po medijima da za njen opstanak u Vladi lobiraju braća Pivac”, tvrdi naš sugovornik iz vladajućih redova te dodaje da se u Hrvatskoj može steći dojam da poljoprivreda kao da ne postoji, i to ne samo zato što se ministrica ne pojavljuje u medijskom prostoru, već i zato što je poljoprivreda u dva Plenkovićeva premijerska mandata ozbiljno zapostavljena mada je on još u vrijeme pandemije korona virusa za domaću poljoprivredu najavljivao velike planove i reforme koje u praksi evidentno nisu zaživjele.

Ono što je u praksi zaživjelo još je jedna nova afera Ministarstva poljoprivrede o kojoj je nedavno izvijestio Telegram spominjući veliki skandal s EU potporama budući da su imućna vrgoračka braća Pivac dobila milijune eura potpore premda na nekim prijavljenim farmama uopće nemaju stoku.

”Ta je vijest u javnom prostoru prošla dosta nezapaženo, ali je u Ministarstvu izazvala kaos. Oni svi strahuju od europskog tužitelja, a Vučković dobro zna da je zbog toga probleme imala njena kolegica Žalac”, kaže naš sugovornik napominjući kako je ova situacija u najmanju ruku neugodna za Vučković, ali i za samog predsjednika Vlade premijera Plenkovića čijem su HDZ-u donatori bili upravo Pivci.

Skandal otkrivaju interni dokumenti

Interni dokument Ministarstva otkrio je tako naime skandal u dodjeli potpora iz europske blagajne pri čemu je Grupa Pivac milijune dobila iz potpore kojom se podižu standardi u kojima se uzgaja stoka, dok paralelno svojim kooperantima koji skrbe o životinjama nisu isplatili niti centa.

Problem je za Vučković to što je ona nalaze vlastitih kontrolora naprosto odlučila ignorirati, baš kao što već dugo ignorira ovu temu o kojoj je pisao i naš tjednik 7dnevno pa stoga ostaje nepoznato je li Vučković bila široke ruke prema Braći Pivac kada im je odobrila izdašne potpore znajući za detaljno negativno izvješće njenih službenika koji su u ovom procesu uočili cijeli niz nepravilnosti.

Kada se ranije problematizirao ovaj slučaj i kada se tvrdilo da je Vučković pogodovala tvrtkama grupacije Braće Pivac pošto su međimurska tvrtka Vajda, Karlovačka mesna industrija PPK i Mesna industrija braće Pivac zajedno dobile preko 10 posto od ukupnih sredstava koja su bila namijenjena za Mjeru 14, a za koju je isplaćeno 257 milijuna kuna od čega je 33,5 milijuna otišlo na račun tri tvrtke grupacije Pivac u Ministarstvu poljoprivrede teze o pogodovanju promptno su demantirali.




”Ministrica Vučković nikad nije pogodovala tvrtkama niti poljoprivrednim gospodarstvima. Kompenzacije za Dobrobit životinja su značajno povećane za sve korisnike kao rezultat rada četiri sektorska povjerenstva, na temelju kalkulacija nezavisnih ugovorenih znanstvenih institucija, prijedloga povjerenstva za izradu Pravilnika o izravnoj potpori poljoprivredi i IAKS mjerama Programa ruralnog razvoja te odobravanja od strane Europske Komisije. U radu tih povjerenstava nije sudjelovala Marija Vučković niti je davala na bilo koji način pojedinačne prijedloge u toku rada i izrade akata”, govorili su iz Ministarstva poljoprivrede koje se doista već podosta vremena spominje u kontekstu istrage koju provodi Ured europskog tužitelja u Zagrebu.

Ovo nije prvi put 

Nedavno se i u Nacionalu baš zbog grupacije braće Pivac spominjana kaznena prijava protiv ministrice Vučković, a uz nju spominjao se i ravnatelj Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane pri Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Barać. Prema podacima iz ovog medija Ministarstvo i Agencija samo su u godinu dana tvrtkama u sklopu grupacije Pivac isplatile 33,5 milijuna kuna za mjeru iz Fonda za ruralni razvoj, a taj potez osporavao se radi toga što je novac iz ove mjere završio na računima kooperanata radi čega se i počelo progovarati o navedenoj prijavi koja se do danas nije dogodila.

No, ono što se događa oko Ministarstva poljoprivrede posebice sada kada se u medijima pojavljuje i izgledna afera ministra gospodarstva Davora Filipovića nije nimalo zgodno za premijera Plenkovića i njegovu Vladu u kojoj ministrica Vučković već dugo slovi za jednu od najslabijih karika.




S druge pak strane Mesna industrija Pivac spada u vodeće uvoznike hrane u našoj zemlji, a radi se o obiteljskoj tvrtki staroj preko 60 godina, čiji poslovni procvat traje posljednja dva desetljeća. MID Pivac prvo je postao vlasnik kliškog Dalmessa, a zatim i Karlovačke mesne industrije, a nedavno su svoje poslovno carstvo obogatili Mesnom industrijom Vajda iz Čakovca za koju je plaćeno 20 milijuna kuna. Pivci koji su u međuvremenu preuzeli i Kraš zapošljavaju više od tisuću ljudi, a njihova dobit mjeri se u milijunima, a Pivci danas samo kada je meso u pitanju imaju 200-tinjak mesnica diljem Hrvatske.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.