MILANOVIĆ I PUSIĆ MIJENJAJU IMENA SVOJIH STRANAKA: (S)amo (D)o (P)onedjeljka i (H)rvatskoj (N)ema (S)pasa

Autor: Dražen Boroš

Ako je istina da su Pusićkini "narodnjaci" druga stranka po brojnosti u Hrvatskoj (iza HDZ-a) sa 42 tisuće članova, onda je ponižavajuće da su oni trenutno na potpori od 1,2 posto kod hrvatskih birača, što znaći da njima više ne vjeruje ni velika većina njihovih članova. A Milanović nikako da shvati kako se ne može biti premijer od 10 do 14 sati!

Zoran Milanović i Vesna Pusić zapravo imaju nevjerojatnu sreću u životu. Jer da su sutra parlamentarni izbori Milanovićeva stranka bi izgubila vlast, a on najvjerojatnije i mjesto predsjednika stranke, čime bi de facto završila njegova besmislena politika krijera, dok bi stranka Vesne Pusić zapravo nestala s političke scene.

Naime, posljednje istraživanje Crobarometra agencije Ipsos Puls koje je provedeno prvih deset dana svibnja pokazalo je kako potpora birača HDZ-u raste (sada je na potpori od 23,3 posto), dok je SDP pao na 18,9 posto, što je najlošiji rezultata te stranke od početka 2007. godine.

Milanovićeva vlada danas ima najmanju potporu građana od dolaska na vlast, pa je očito da se na rejting odrazila i smjena ministra financija Slavka Linića, ali i katastrofalna gospodarska situacija u kojoj se Hrvatska nalazi, te potpuna bezidejnost da se nešto p(re)okrene.

Prema istom istraživanju, 75,4 posto građana uopće ne podupire vladinu politiku, dok je podupire tek 18 posto, što je rezultat koji je imala i Vlada Jadranke Kosor prije gubitka izbora 2011. godine. Još je porazniji podatak o 80,5 posto građana koji smatraju da je smjer kojim Hrvatska ide loš, dok je zadovoljnih samo 13,7 posto.

Dakle da se sutra održavaju parlamentarni izbori, pobijedila bi HDZ-ova koalicija koja je, prema istraživanju dobila 27 posto potpore birača, dok je vladajuća Kukuriku koalicija osvojila 22 posto potpore. OraH bi imao respektabilnih 12,7 posto potpore, Laburisti 9,8 posto, a iza njih je Savez za Hrvatsku sa 6,1 posto potpore, te Nacionalni forum koji je dobio 3,5 posto. Bandićevoj listi pripalo bi 2,9 posto glasova. Kada je riječ o rejtinzima ostalih stranaka, treba spomenuti još jedino HNS koji proživljava pravu političku agoniju. Trenutno na 1,2 posto potpore birača, i polako ali sigurno ide prema pozitivnoj nuli, odnosno potpunom nestanku s političke scene. Osim sramote to je i najbolji pokazatelj kakav je zapravo rejting čelnicika HNS-a.

Istraživanje Ipsos pulsa se bavilo i rezultatima izbora za europski parlament koji se održavaju slijedeće nedjelje. Prema njima HDZ bi osvajio šest mandata, Kukuriku katastrofalnih 3 ili u najboljem slučaju 4, Orah jedan i Laburisti eventualno jedan. Na izborima za EP pobijedila bi HDZ-ova koalicija sa 30 posto, Kukuriku lista bi dobila 24 posto, dok bi OraH-u pripalo 8,7 posto. Laburisti bi imali potporu od 6,7 posto, Savez za Hrvatsku osvojio bi 5,9 posto birača, dok bi Gabriću pripalo 3,2 posto. Treba podsjetiti kako će za mandate biti ključan odaziv birača, a tu je HDZ-ova koalicija u prednosti zbog velike i disciplinirane stranačke vojske, pa bi s manjim odazivom mogli osigurati i šest mandata.

Premijer od 10 do podne




Osim što ovi rezultati svjedoče o (ne)radu i (ne)sposobnosti Milanovićeve vlade, koju najvećim dijelom vode politički marginalci iz HNS-a a koji ionako nemaju politički legitimitet jer su se sakrili iza SDP-ovih skuta, pad popularnosti vladajućih stranaka sugerira što bi se mogli dogoditi i na parlamentarnim izborima nagodinu.

Dakle, Milanović će zapravo sam dovesti na vlast oporbeni HDZ, jer njegova vlada i vlast de facto više ne postoje. Ostaci ostataka “Kukuriku koalicije” koja je dala 21 čvrsto obećanje hrvatskim građanima i nijedno nije ispunila, održavat’ će se zajedno dok budu mogli. Druge opcije nemaju, jer nakon katastrofe u koju su uvalili državu i građane bilo bi moralno raspisati prijevremene izbore, no tada bi potpisali i svoju političku eutanaziju.

Dakle, SDP je sve bliže da se njihova stranka preimenuje od Socijaldemokratske partije u stranku Samo Do Ponedjeljka, jer će za njih svaki slijedeći ponedjaljak nakon izbora biti prava noćna mora. Stranka, zapravo ostacima stranke Vesne Pusić koji su sebe zvali Hrvatskom narodnom strankom, sada bi bolje pristajao naziv Hrvatskoj Nema Spasa. Ako je istina da su Pusičkini “narodnjaci” druga stranka po brojnosti u Hrvatskoj (iza HDZ-a) sa 42 tisuće članova, onda je ponižavajuće da su oni trenutno na potpori od 1,2 posto kod hrvatskih birača, što znaći da njima više ne vjeruje ni velika većina njihovih članova.




“Kukurikavcima” očito više nitko i ništa ne može pomoći. Ni izmišljanje afera kod političkih protivnika (DORH  je ponovno izabrao “pravi tajming” za objavu istarge o Šišljagiću), ni umjetni rast BDP-a od 0,0001 posto, ni desetak najava investicijskog buma, ni lažna izvješća o povlačenju europskog novca. Milanović jednostavno mora shvatiti da se premijer ne može biti od 10 sati do 14 poslije podne. I da mu popularnost neće donijeti ni zakašnjeli posjet poplavljenim područjima u Slavoniji, ni lažni optimizam u kojeg ni sam ne vjeruje…

Njima su dani odbrojani i nažalost samo oni ne žele shvatiti kako svaki novi dan njihove vladavine ostavlja sve teže posljedice.  

Autor:Dražen Boroš
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.