Foto: Ivana Nobilo / CROPIX

Malenica pričao o nadležnosti europskih tužitelja: ‘Ne možemo unaprijed znati hoće li biti sukoba’

Autor: Dnevno.hr

Nakon što je premijer Andrej Plenković i HDZ neko vrijeme izražavali sumnje u ovlasti europskih tužitelja u istrazi Ministarstva kulture i medija, predstojnik Plenkovićeva ureda poslao je pisma Državnom odvjetništvu, Državnom odvjetništvu USKOK-u, te je zatraženo pojašnjenje od Ureda europskih javnih tužitelja (EPPO).

Ministar Ivan Malenica je iznio svoje mišljenje o toj situaciji u intervjuu za Dnevnik Nove TV: “Europski tužitelji su tužitelji koji su najčešće došli iz USKOK-a i Državnog odvjetništva. Njihov rad ja ne mogu ocjenjivati niti mogu ulaziti u to kako oni obavljaju svoj posao”, rekao je ministar.

“Predsjednik Vlade je u nekoliko navrata rekao da se u slučaju Geodetskog fakulteta i Ministarstva kulture ne radi o europskim sredstvima. EPPO djeluje u Hrvatskoj kako bi zaštitio financijske interese Europske unije. Njima je isključiva nadležnost zaštita financijskih interesa Unije, zbog čega su i osnovani”, napomenuo je.

Foto: Nera Simic / CROPIX

Na neka pitanja nije imao odgovor

Malenica je ustvrdio da je Frka-Petešić DORH-u dostavio informacije koje su većim dijelom već bile javno dostupne i to da bi se jasno utvrdilo da je riječ o sredstvima iz hrvatskog proračuna.

“Ja ne vidim nikakav problem u tome da je predstojnik Ureda slao neke informacije USKOK-u, odnosno DORH-u. Na kraju krajeva, na DORH-u je da postupi ako vidi da ima za to osnove. Vlada i predstojnik Ureda mogu dostaviti određene informacije o isplati sredstava iz hrvatskog proračuna. Ne vidim tu nikakav problem”, rekao je.

Po pitanju o roku u kojem EPPO mora odgovoriti, ministar nije imao odgovor, ali je pojasnio da će Glavni državni odvjetnik odlučiti o sukobu nadležnosti ako EPPO ne odgovori.

Plenković o aferi Mreža: ‘Umrla je, Habijan ju je potopio’




‘Turudić je izabran demokratski’

“Glavni državni odvjetnik ima ovlasti odlučiti o sukobu nadležnosti između USKOK-a, DORH-a i EPPO-a. Sve te institucije su neovisne i postupaju u skladu sa zakonom. Ne možemo unaprijed znati hoće li doći do sukoba nadležnosti ili kako će se one ponašati”, rekao je.

Prvi put, novinar Dnevnika Nove TV primijetio je da nijedan sudac Ustavnog suda nije nazočio prisegi novog državnog odvjetnika, iako su pozvani. “Ne znamo što bi to moglo značiti. Ivan Turudić je izabran putem demokratskog procesa, izglasan je u Hrvatskom saboru. Zašto nitko nije došao, to je pitanje koje treba postaviti Ustavnom sudu”, zaključio je.




Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.