Foto: Mate Piskor / CROPIX / Ilustracija

Liječnici se intenzivno pripremaju za štrajk: ‘Ministar namjerno miješa kruške i jabuke’

Autor: Dnevno.hr

Liječnici i dalje nižu reakcije na izjave ministra zdravstva Vilija Beroša koji je prije nekoliko dana otkrio za koliko će porasti plaće zdravstvenom osoblju. Nakon što je Vlada predstavila uredbe o povećanju koeficijenata plaća u državnoj i javnoj službi, liječničke su udruge i sindikati najavili mogućnost štrajka.

“Predsjednik Vlade RH Plenković, ministar zdravstva Beroš i Vlada RH grubim kršenjem dogovora s hrvatskim liječnicima iz travnja 2023. i propagandnim pokušajima kako u javnom prostoru, tako i iza kulisa guraju hrvatske liječnike u štrajk, potiču ih na bijeg u privatno zdravstvo i odlazak iz Hrvatske”, poručuju iz Hrvatskog liječničkog sindikata u svom priopćenju.

Navode kako je javnost mogla posvjedočiti “propagandnim pokušajima hrvatske politike koji imaju cilj oslabiti položaj i jedinstvo hrvatskih liječnika”. Pritom su naveli četiri metode za koje smatraju da ih Vlada koristi kako bi ih destabilizirala. Uz to, naveli su i ono što smatraju stvarnošću u hrvatskom zdravstvu.

Foto: Vlada

Recikliranje priče

Prije svega, smatraju da vladajući recikliraju priču o “navodno ogromnim plaćama” liječnika. Iz HLS-a ističu kako je cilj prikazati liječnike pred pacijentima i javnošću kao pohlepne i nerazumne. Pritom, navode sindikalisti, izbjegavaju suočiti se s činjenicom da je velik broj liječnika pobjegao iz zemlje ili iz javnog zdravstva.

“Ono što Vlada nudi za pregovaračkim stolom jasno pokazuje da ona ne shvaća kritične točke u zdravstvu – bijeg mladih liječnika iz Hrvatske i bijeg najškolovanijih i najiskusnijih liječnika u privatno zdravstvo”, poručuju iz sindikata.

Posebno ih smeta što je Vlada u javnost plasirala tablice s plaćama liječnika koje im u pregovorima nikad nisu bile ponuđene. “Ministar šalje poruku u kojoj namjerno ‘miješa kruške i jabuke’, uspoređujući teorijska primanja koja uključuju rekordni broj protuzakonitih prekovremenih sati i dežurstava (gotovo pola života provedenog u bolnici) s osnovnom plaćom onih koji rade 40 sati tjedno ili manje”, ističu.

Radnici A1 traže veće plaće: Evo što su im odgovorili iz firme




Robovlasnički ugovori

Drže da država nastoji razjediniti krovne liječničke udruge plasirajući sadržaje putem društvenih mreža i “ovisnih aktera u sustavu zdravstva”. No, stvarnost je, poručuju, takva da su “hrvatski liječnici snažniji i ujedinjeniji no ikad u obrani dostojanstva svojeg poziva, svojih obitelji i sebe. Politički ‘podijeli pa vladaj’ recept, kada je riječ o hrvatskim liječnicima, uzaludan je.”

Dodaju i da vladajući pitanje “robovlasničkih ugovora” koriste kao dokaz da rade nešto, ali su liječnici nerazumni. Iz HLS-a ističu da je to trebalo biti riješeno prošlog proljeća te dodaju da je otada do danas, zbog toga iz Hrvatske otišlo 148 liječnika.




“Ovime vladajućima jasno dajemo do znanja da znamo što rade, zašto to rade i da sve navedeno argumentirano odbacujemo. Podsjećamo da sve ovo dolazi nakon što je Vlada, politika, grubo prekršila dogovor s hrvatskim liječnicima iz travnja 2023. Poučeni iskustvima iz prošlosti, svjesni osjetljivosti trenutka za naš poziv i hrvatsko zdravstvo u cjelini, krenuli smo s intenzivnim pripremama za sindikalne akcije, uključujući i štrajk”, zaključili su iz Hrvatskog liječničkog sindikata.

Nakon što je Beroš otkrio nove plaće liječnika, sindikalisti u nevjerici: ‘To je znanstvena fantastika’

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.