Foto: Boris Kovacev / CROPIX

Je li s Peđom sve u redu? Pogledajte koga je uvrstio na listu za Europski parlament

Autor: Ivana Violić/7dnevno

Biljana Borzan, Sabina Glasovac, Mirela Ahmetović, tim će redom dobar dio SDP-ovaca razvrstati najutjecajnije žene u svojoj stranci. Iako oko drugog i trećeg mjesta među SDP-ovcima postoje dvojbe, oko poznate europarlamentarne zastupnice u najvećim oporbenim redovima dvojbi nemaju, ona je njihov najjači adut ne samo kada je riječ o ženama nego i generalno kada je posrijedi poredak najutjecajnijih ljudi unutar stranke.

Svoj je utjecaj Borzan potvrdila na prošlim europskim, a onda i na ovim parlamentarnim izborima koji su za nama. Na tim je izborima ova Osječanka u svojoj četvrtoj izbornoj jedinici s posljednjeg mjesta na listi uspjela ući u Sabor zahvaljujući preferencijskim glasovima.

No jasno je i onima koji nisu članovi SDP-a da Biljanu Borzan ne zanima karijera u Saboru, već će, kao i dosad, karijeru graditi u Bruxellesu, što joj jamči prva pozicija na stranačkoj listi za Europski parlament, za što se ovog puta morala boriti s predsjednikom Peđom Grbinom koji je pred nju postavio uvjet – ili ćeš stranci pomoći kandidaturom na parlamentarnim izborima ili nema mjesta na listi za Bruxelles.

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Veliko anonimno iznenađenje

Kako to izgleda kada se odbije Grbina, možda ponajbolje pokazuje primjer uspješnog europarlamentarca Tonina Picule, kojeg je šef stranke stavio na posljednje mjesto europske liste pa će se ovaj SDP-ov briselski doajen za povratak u Europski parlament morati boriti privlačeći birače da za njega glasaju preferencijski. Odmah iza kolegice Borzan smjestio se zato Predrag Fred Matić, koji je na parlamentarnim izborima nastupao kao nositelj liste u petoj izbornoj jedinici, a tu su i europarlamentarka Romana Jerković te SDP-ov gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj. Nakon što je na parlamentarnim izborima osvojila zavidan broj preferencijskih glasova, u SDP-u se stišalo nezadovoljstvo zbog toga što se na njihovoj listi ukazala i Dalija Orešković, a prihvatljiv im je i nekadašnji stranački kolega Bojan Glavašević. Mjesta na listi pronašlo se i za potpredsjednicu Foruma žena SDP-a Sonju Kovač, kao i za šefa zagrebačke Gradske skupštine Joška Klisovića, koji je, kao što je poznato, kumski povezan s predsjednikom Zoranom Milanovićem. Na Grbinovu je popisu i zadarska SDP-ovka Vedrana Mišković, kao i bivši ministar policije Ranko Ostojić, koji je također Milanovićev odabir.

Grbin priznao poraz: ‘Evidentno je da je došlo do prljave političke trgovine’

Veliko iznenađenje za mnoge i unutar stranke jest ime načelnice općine Klane Željke Šarčević Grgić. Dok jedni u SDP-u kažu da i nekim novim kadrovima treba dati priliku da se okušaju i na ovim izborima, drugi smatraju da je Grbin i ovom odlukom pokazao da je izgubljen u vremenu i prostoru. Kandidaturom svoje načelnice na izborima za Europski parlament zatečeni su i mještani Klane, zbog čega se Šarčević Grgić našla na meti kritika oporbenih vijećnika koji poručuju da su za njezinu kandidaturu doznali iz medija.




“Mještani Klane zaslužuju znati namjerava li načelnica uistinu otići u Bruxelles samo godinu dana prije isteka drugog mandata i ostaviti svoju općinu u proračunskom minusu koji je obećala sanirati te s poluzapočetim i poludovršenim projektima. Stoga tražimo da načelnica Šarčević Grgić u najkraćem mogućem roku pruži svojim mještanima odgovore na navedena pitanja. Kako će s pravne strane regulirati svoj eventualni odlazak u Bruxelles? Planira li dati ostavku na mjestu načelnice ili će posegnuti za nekim drugim rješenjem? Tko će i kako sanirati proračunski minus ako načelnica podnese ostavku? Koji će se projekti i na koji način završiti? Je li i na koji način osigurala smještajne kvote za svoje mještane u Domu za starije Prsten i koliko te kvote iznose”, pitanja su koja je na konferenciji za novinare načeo vijećnik iz Akcije mladih Igor Iskra.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Klanjski govor

Istaknuo je kako je gotovo pola milijuna eura predviđeno ove godine u proračunu općine za financiranje projektne dokumentacije raznih projekata koji će se, kako je rekao, sasvim slučajno, pokrenuti u predizbornoj godini. S druge strane, načelnica odgovara da joj je čast biti na SDP-ovoj listi za Europski parlament sa svojim stranačkim kolegama. “Mislim da sam jedina načelnica iz jedne tako male općine na listi za EU parlament i ja ću kroz predizbornu kampanju promovirati svoj kraj i svoju općinu Klanu”, poručila je načelnica Šarčević Grgić koja se doista dosad izvan lokalne politike nije spominjala u javnom prostoru.

Riječ je inače o profesorici hrvatskog jezika i književnosti koja se školovala na riječkom Filozofskom fakultetu, nakon čega je četiri godine radila u osnovnoj školi u Brodu na Kupi. Nakon toga je na neodređeno zaposlena u općini kojom danas upravlja, i to kao stručna suradnica u ondašnjem Multimedijalnom centru, a zatim i kao stručna suradnica za opće poslove. Nakon što je pri Županijskom sudu i Rijeci položila ispit za sudskog tumača, posvetila se i tom poslu kao stalni sudski tumač za njemački jezik i lektorica. U svojem je kraju poznata po angažmanu u kulturno-društvenom životu općine, kao i po radu s mladima, a niz godina djelovala je i kao glavna urednica Glasnika općine Klane. Ova je relativno nepoznata SDP-ovka autorica nekoliko stručnih radova, a zanimljiv je dio njezina životopisa i to da se bavi proučavanjem klanjskog govora.




Autor:Ivana Violić/7dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.