Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Je li Hrvatska ucijenjena zbog Pejčinović Burić? Evo što o tome kaže poznati analitičar

Autor: Ines Brežnjak

Marija Pejčinović Burić i njezin izbor za glavnu tajnicu Vijeća Europe glavna je vijest u hrvatskoj politici danas. Plenkovićeva ministrica vanjskih poslova ovime je postigla gotovo pa nevjerojatan uspjeh,  na kojem su joj u kratkom vremenu čestitali brojni političari kako iz njezine stranke, tako i iz oporbenih stranaka.

Da je ovo zaista izniman uspjeh za Dnevno je potvrdio i sveučilišni profesor i političar Slaven Letica, koji je istaknuo veliku važnost njezinog odabira na ovu visoku funkciju.

“To je veliko postignuće, gotovo pa nevjerojatno. To je najstarija institucija koje se bavi zaštitom ljudskih prava i ljudske slobode, smještena u Strasbourgu. Vijeće Europe ima veće brojčano članstvo zemlja pripadnica i od NATO-a, pa i same Europske unije, a unutar vijeća je glavna osoba glavni tajnik, u ovom slučaju Marija Pejčinović Burić”, kazao je Letica pa nadodao “Uloga Glavnog tajnika je zapravo uloga ‘glavnog operativca’ vijeća, on donosi sve ključne odluke. Ta funkcija ima više ovlasti predsjedavajući skupštine Vijeća Europe, odnosno, glavni tajnik ima najveću izvršnu vlast”.

Na pitanje što će točno Pejćinović Burić raditi na svojoj novoj funkciji, Letica je kazao:

“Europski sud za ljudska prava koji djeluje u sklopu Vijeća Europe je obraćanje zadnje razine kada je u pitanju kršenje ljudskih prava. Kada se iscrpe nacionalni sudovi, ljudi često svoje predmete šalju na taj sud, gdje se nalazi i nekoliko stotina predmeta iz Hrvatske.  Jedno od njezinih zaduženja će biti i briga o autonomiji i djelovaju Europskog suda za ljudska prava”.

U Hrvatskoj su se nakon njeznog odabira pojavili komentari kako je Pejčinović Burić ‘ugurana’ u Vijeće Europe zbog skorog uvođenja eura u Hrvatsku te da je to zapravo najava nove monetarne politike. Letica demantira takve navode.

“Vijeće Europe nema baš nikakve veze s Europskom monetarnom unijom pa ni s Europskom unijom. Ono je autonomno. Njezin je odabir rezultat vrlo uspješnog lobiranja hrvatske diplomacije, same ministrice Pejčinović Burić i samog predsjednika Vlade. Posložile su se karte da je protukandidat posljednjih nekoliko dana bio oslabljen; on je liberal, pripadao je drugoj grupaciji koja je slabija.”, kazao je Letica.




Istaknuo je kako mu je vrlo drago zbog njezinog odabira. “Meni je osobno izuzetno drago jer sam bio predsjednik Europskog pokreta Hrvatska u doba kada je radila kao tajnica. Pratim njezinu karijeru od početka i mislim da je ovo vrhunac svega za što je radila”, zaključuje Letica.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.