Foto: Facebook/Bojan Ivošević

Ivošević objavio sliku zmije u Dalmaciji i veliko upozorenje

Autor: M.D.

S toplijim vremenom sve se više zmija pojavljuje na različitim mjestima, naročito u južnijim krajevima. Kako bi upozorio na opasnosti od zmija, splitski dogradonačelnik Bojan Ivošević objavio je video sa zmijom u okolici Splita.

Upozorio je kako je nedavno viđena šara poljarica, koja se pojavila u splitskom kotaru Blatine-Škrape, dok su građevinari u Žrnovnici nabasali na pjegavu crnokapicu. Potonja je jedna od dvije poluotrovne vrste u Hrvatskoj.

“Pjegava crnokrpica (lat. Telescopus fallax) je jedna od dvije poluotrovnice koje možemo pronaći u Hrvatskoj. Otrov je bezopasan za čovjeka, ali mali plijen koji joj je meta paralizira u roku nekoliko minuta”, upozorio je Ivošević priloživši video.

Preporuke u slučaju ugriza

Inače, u Lijepoj našoj borave i tri vrste zmija otrovnica; poskok, riđovka i planinski žutokrug. Onima koji ih vide, savjetuje se da se udalje od njih i da ih nipošto ne uznemiravaju. U slučaju ugriza potrebno je odmah pozvati hitnu pomoć ili prevesti žrtvu do najbliže ambulante.

Do dolaska liječnika potrebno je mirno ležati ili sjediti te imobilizirati ekstremitet na kojem se nalazi rana od ugriza. Jedino tako će se usporiti dotok otrovna u krvni i limfni sustav. Ugrizene ruke i noge treba držati na povišenom, kako bi se smanjilo oticanje, a prije toga treba skinuti satove i prstenje, pokriti mjesto ugiza čistom i suhom oblogom te označiti rub otekline na koži.

iz HZJZ-a tvrde da ugrizene osobe ni na koji način ne bi smjele podvezivati ili rezati ranu, isisavati otrov, trljati je ledom ili oblozima te uzimati lijekove. Jedina pomoć u ovakvoj slučaju je protuotrov koji se drži u bolnicama.




Autor:M.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.