Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Hrvatska u EP šalje kršćanina i vjernika koji se ne srami svoje ideologije: ‘Sigurno neću šutjeti’

Autor: Iva Međugorac

Kako za sada stvari stoje u Europski parlament nakon održanih EU izbora odlazi i jedan kandidat s liste Domovinskog pokreta, a to bi trebao biti njihov Stjepo Bartulica o kojem posljednjih dana neumorno izvještavaju svi mediji u zemlji, što čini se njegovom uspjehu nije naškodilo. Upravo stoga u Pokretu ne kriju zadovoljstvo. ‘

“Vidjeli ste ovih dana koliko je kampanja bila prljava, bilo je svega. Citirat ću Alojzija Stepinca da im džaba svi mediji, kad neće doći do naših srca”, rekao je referirajući se na EU izbore Pokretov Mario Radić koji se dodatno osvrnuo na kampanju.

“Mi smo pričali o tome je li Bartulica kupio kuću i je li je prijavio 25.12. ili 4.1. Glavna tema je bila od čega živi, narod je shvatio o čemu se radi. No, to nam nije naštetilo, nije nam uzelo ništa glasova”, ustvrdio je Radić. Sami je Bartulica u nedavnom intervjuu za naš tjednik 7dnevn otkrio kako na EU izborima očekuje odlučan rezultat.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Bartulica već otkrio prioritete

”Moji su prioriteti slijedeći: zaštita obitelji i prava roditelja da odlučuju o odgoju svoje djece, sigurne granice i strožija pravila o azilu, kao i zaštita poljoprivrednika od suludih propisa. Hrvatski interesi na prvom mjestu”, najavio je tada Bartulica koji sada ima priliku krenuti u tu važnu borbu za hrvatske interese u Bruxellesu. Inače je Bartulica prema službenoj biografiji rođen u SAD-u, a kritičari mu zamjeraju njegova konzervativna uvjerenja, koja on unatoč tome nikada nije niti pokušavao skriti. Ratnih godina Bartulica je surađivao sa pokojnim Miroslavom Tuđmanom, a poznato je i njegovo članstvo u organizaciji Opus Dai.

Pored toga Bartulica je bio aktivan i tijekom referenduma za brak, a borio se i za sprečavanje Istambulske konvencije. Zastupnik DP-a rođen je 1970.godine u St. Josephu u američkoj saveznoj državi Missouri u obitelji hrvatskih doseljenika. Bartuličin otac došao je iz Dalmacije odnosno iz Splita, a put do Amerike vodio ga je i preko Zagreba gdje je završio medicinu, a specijalizirao psihijatriju. U SAD se preselio 60-ih godina prošlog stoljeća, a tamo je i upoznao svoju suprugu koja je odrasla u Vinkovcima, a koja je rodbinski povezana i sa Jurom Njavrom.

DP ide u Bruxelles: ‘Moramo biti zadovoljni, vidjeli ste koliko je kampanja bila prljava’




Malo je poznato da je Bartuličin otac Nikola bio jedan od prvih koji su ispitivali vidioce u Međugorju još u listopadu 1981. godine. O tome je svojedobno pisao i Večernjak za kojega je progovorio otac Bartulica. “Kad psihijatar čuje da netko ima viđenja, najprije se upita je li ta osoba duševno normalna. Stoga sam Vicku detaljno ispitao. Odgovarala je spontano, bez straha i okolišanja, vidjelo se da je riječ o odlučnoj, posve normalnoj osobi”, izjavio je Bartuličin otac koji oko ukazanja na koncu nije imao dvojbi. Ona su po njemu bila stvarna. U to doba mladi Bartulica školovao se u internatu kod benediktinaca.

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Zanimljiva biografija DP-ova zastupnika

Po završetku studija u SAD-u sa svega 22.godine u jeku Domovinskog rata stiže u Hrvatsku te se zapošljava u Ministarstvu vanjskih poslova. No, kako je sam svojevremeno priznao surađivao je i sa Hrvatskom izvještajnom službom na poziv pokojnog Miroslava Tuđmana. Tijekom Oluje bio je u sastavu Ministarstva obrane pod zapovjedništvom generala Ivana Tolja, a u tom periodu sprijateljio se i sa aktualnim ravnateljem SOA-e Danijelom Markićem.

U Ministarstvu vanjskih poslova probitačni Bartulica dogurao je sve do pozicije voditelja Odjela za NATO gdje mu je nadređeni bio Zoran Milanović, ali i Ivo Josipović u čijem je predsjedničkom timu bio kao poseban savjetnik. Nakon karijere u Ministarstvu vanjskih poslova Bartulica seli u Rim gdje je na Gregoriani stekao doktorat iz političke znanosti. Jedno je vrijeme bio izvršni predsjednik zaklade Educational Initiative for Central and Eastern Europe, a po povratku u Zagreb osniva udrugu Centar za obnovu kulture. Potom se angažirao i na Hrvatskom katoličkom sveučilištu.




Odgovor na najveći misterij EU izbora: Ovo je stvarni razlog vrlo niske izlaznosti u Hrvatskoj

U politici je Bartulica djelovao i kao savjetnik bivšeg premijera Tihomira Oreškovića, a kasnije se pridružio DP-u. ”Svakako ću se boriti za tradicionalne vrijednosti i protiv nametnute političke korektnosti. Poznajem mnoge istomišljenike iz drugih zemalja i veseli me suradnja s njima. U svakom slučaju neće šutjeti”, najavio je nedavno Bartulica u razgovoru za 7dnevno. Inače je u jeku kampanje za EU izbore Bartulica proživio pravu dramu.

Pored medijskih napisa o njegovoj imovini saznalo se i da je njegov 49-godišnji brat, katolički svećenik Angelo Bartulica iznenada doživio težak infarkt uslijed čega je završio u komi u bolnici u Banja Luci. Spomenimo kako zastupnik Bartulica ima tri mlađa brata i jednu sestru. Dva njegova brata su svećenici, a Angelo Bartulica u Banjalučku biskupiju stigao je na poziv bivšeg biskupa Franje Komarice. Privatno je Bartulica oženjen i ima četiri sina te mu je uzor papa Ivan Pavao II.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.