FOTO: Da je pameti, Goli otok bi posjećivalo stotine tisuća turista godišnje

Autor: Zoran Stupar

U životu ste barem jednom čuli riječi 'E da je Goli otok otvoren...'. Znate li u kakvom je danas stanju bivši jugoslavenski 'gulag'? Goli otok danas je gomila ruševina. Ali gomila ruševina ogromnog turističkog potencijala. Zloglasni američki zatvor 'Alcatraz' godišnje posjeti milijun i pol turista. Goli otok oko 50 tisuća.

Goli otok je najmanji od tri otočića između Krka i Raba. Za vrijeme komunističke Jugoslavije pakao ovog krševitog otoka prošlo je oko 16 tisuća zatvorenika. Isprva političkih, ali kasnije i kriminalaca i maloljetnih delikvenata. O prisjećanjima na dane provedene u ovom jugoslavenskom gulagu napisane su mnoge knjige, snimani filmovi i potrošeno puno tinte u novinama. Na njemu je, prema podacima Državnog arhiva u Zagrebu, umrlo 450 osuđenika. Konačno je zatvoren 1988. godine. Goli otok danas posjećuju ribari, pastiri i vlasnici jahti. I poneki (avan)turist(ica), vjerojatno s nadom da će tijekom jezivih noći na otoku začuti krik iz prošlosti.

Popljuvali studiju razvoja otoka

O Golom otoku u turističkoj ponudi nema puno riječi. Poneka turistička agencija nudi obilazak otoka, a na službenim stranicama Turističke zajednice Kvarnera Goli otok samo je pobrojan kao jedan od manjih otoka na tom području. Tek ga Turistička zajednica općine Lopar spominje kao izletište. Na otoku jedanas podijeljeno nekoliko koncesija; tu su Lovačko društvo ‘Kunić’, jedan restoran, suvenirnica, zgrada u kojoj se projiciraju filmovi i oko 1000 ovaca. Sve to funkcionira između svibnja i rujna.

Općina Lopar je Agenciji za upravljanje državnom imovinom uputila apel da lokalnoj samoupravi ponovo prepusti upravljanje otokom. Zasad nisu dobili nikakav odgovor.

– Mi smo prije 7-8 godina naručili studiju razvoja Golog otoka i Sv. Grgura. Imali smo možda i pomalo utopističke ideje da se na Golom otoku, uz zatvorski turizam, otvori i Olimpijski centar povezan sa kopnom. To je bačeno pod noge, zgaženo i popljuvano – rekao nam je Marin Mušco, direktor TZ općine Lopar. Mušco kaže kako često ide na Goli otok te kako se uvijek vrati ljut i razočaran zbog neiskorištenog potencijala.

– Da bi pomakli kamen, morate tražiti dopuštenje od države. U jednom trenutku smo razmišljali da otok zatvorimo za turiste jer su zgrade derutne te postoji opasnost da strada netko od njih. Ovakvo stanje ne zadovoljava nikog. Kada bi država barem dala otok lokalnoj samoupravi na upravljanje na 50-100 godina. Nitko ne zna bolje kakvo je stanje od lokalne samouprave.

>>> Dosje Brestovac – otkrivamo tajne sanatorija skrivenog u šumama Medvednice




Mušco kaže kako bi se, umjesto sadašnjeg ‘ad hoc’ turizma mogli napraviti turistički aranžmani gdje bi turisti za tridesetak kuna mogli pogledati film, provozati se vlakićem koji ljeti vozi otokom, dobiti suvenir. Umjesto toga, sve to ih sada košta gotovo dvostruko više. Od zarade bi se namaknula sredstva za održavanje otoka.

Zloglasni američki zatvor ‘Alcatraz’ zatvoren je 1963. godine. Deset godina kasnije otvoren je za javnost. Prema neslužbenim podacima, godišnje ga posjećuje oko milijun i pol turista. Goli otok godišnje posjeti oko 50 tisuća turista, a broj bi mogao biti mnogo veći. Amerikanci su o kamenu usred oceana izmislili fantastične priče i iz njega napravili brend, privlačeći turiste i medije. O Golom otoku priče se ne moraju izmišljati. Svjedoci vremena rado će turistima iz prve ruke reći kakav su pakao proživjeli tamo.

‘Kao da ste ušli u drugi svijet’
‘Ne znam kako da opišem osjećaj. Htjela bih reći da se čovjek osjeća posebno kad dođe na takvo mjesto, ali s obzirom na njegovu prošlost nije u redu to reći. Osjećala sam se kao da sam ušla u staru horror igricu. Takav je ambijent. Sve je užasno interesantno i mjesto ima jaku atmosferu. Kada cijeli dan provedete na takvom mjestu sve što ste radili u Zagrebu ili negdje drugdje ostane iza vas. Fokusirani ste na to gdje jeste; da se nešto ne uruši, da se ne popiknete… Kao da ste ušli u drugi svijet. Nemate osjećaj kao da ste u Hrvatskoj, nekoj zemlji ili nekom gradu. Osjećate se kao da ste ušli u mračan i interesantan dio svoje mašte.’, priča nam Matea koja je nedavno provela tri dana na Golom otoku. Ona je sa troje prijatelja, koje smo upoznali u našoj urbanoj avanturi, dvije noći kampirala na jugoistočnoj strani otoka.




Tri su dana upoznavali otok, a na povratku skoro nastradali. ‘Vjetar nas je ‘bacao’; i čovjek koji nas je vozio shvatio je da smo u nevolji. Buljan se zaletio na pramac, koji je išao prema hridi na koju bi se sigurno nasukali, skočio u vodu i nogama odgurnuo čamac od nekakvog hrđavog kreveta u plićaku. Kasnije smo tek shvatili koliko je to bilo opasno i glupo, ali u tom trenutku nas je spasilo.’, priča Miha, a Matija dodaje: ‘Tek smo se kasnije sjetili da smo se mogli odgurnuti veslima.’

>>> Dnevno u akciji s istraživačima vojnih tunela, napuštenih tvornica i nuklearnih bunkera

Goli otok vs. Alcatraz
Površina:
Alcatraz: 0,09 kilometara kvadratnih
Goli otok: 4,7 kilometra kvadratna

Udaljenost od kopna:
Alcatraz: 2,4 kilometra
Goli otok: 6 kilometara

Koliko dugo je bio otvoren?
Alcatraz: 30 godina
Goli otok: 50 godina

Koliko ljudi je umrlo/ubijeno na njemu?
Alcatraz: (službeno) 42
Goli otok: (službeno) 450

Broj turista godišnje:
Alcatraz: 1.500.000
Goli otok: 50.000

Autor:Zoran Stupar
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.