EKSKLUZIVNO! DON KAĆUNKO: ‘Stepinac i ja smo na papinoj strani’!

Autor: Marin Vlahović

Papa Franjo vratio se s trodnevnog putovanja iz Bugarske i Sjeverne Makedonije. Na povratku, tijekom leta, među ostalim je odgovorio i na pitanje HRT-ova novinara Silvija Tomaševića o blaženom kardinalu Alojziju Stepincu:
“Stepinac je bio krepostan čovjek, stoga ga je Crkva proglasila blaženim.
No u određenom trenutku u procesu kanonizacije postoje nejasne točke,
povijesne točke. Molio sam se, promišljao sam o tome, tražio savjete i vidio da trebam zatražiti pomoć Irineja. On je veliki patrijarh. Irinej je pomogao, sastavili smo zajedničko povijesno povjerenstvo i surađivali smo. I Irineju i meni jedini je interes istina. I da ne pogriješimo. Čemu bi služilo proglašenje sveca ako tu istina nije jasna? Nikomu to ne bi služilo.”

Mnogima u Hrvatskoj ova izjava pape Franje zasigurno neće dobro sjesti, a neke bi mogla iritirati i njegova komunikacija i bliskost s pravoslavnom Crkvom. Papa Franjo ne izaziva kontroverzije samo u Hrvatskoj nego i među dijelom katoličkog klera. Jučer je na konzervativnoj katoličkoj stranici LifeSiteNews objavljeno pismo 19 katoličkih svećenika i teologa koji pozivaju biskupe da papu Franju proglase heretikom. Ista je skupina pokrenula i peticiju za proglašenje pape Franje heretikom, koju ju dosad potpisalo više od tri tisuće ljudi.

Kad je riječ o njegovu odnosu prema blaženom kardinalu Stepincu, izjavu koju je dao HRT-u možemo shvatiti na više načina. Papa Franjo nije dovodio u pitanje Stepinčeve vrline i zasluge, ali je cijeli slučaj stavio u širi povijesni kontekst, dajući postupku kanonizacije i jasnu političku dimenziju. Neovisno o tome što je spasio živote brojnim Srbima, politički
gledano, Stepincu neki zamjeraju što je tobože davao legalitet ustaškoj vlasti. Takve optužbe zapravo su kontradiktorne, jer da nije ostao na poziciji kardinala, ne bi nikada mogao spasiti toliko ljudskih života, ada nije spasio toliko života, ne bi bilo ni tazloga da ga se proglasi svecem.

Stoga smo zamolili Kaptol da prokomentira tu papinu izjavu, i kad dobijemo odgovor, objavit ćemo ga na stranicama našeg portala.

U međuvremenu, izjavu pape Franje, ekskluzivno za naš portal, komentirao je don Anđelko Kaćunko, koji tvrdi da mnogi ne razumiju poruke Vatikana.
“Ja sam apsolutno na strani pape Franje. Ova takozvana oporba u Hrvatsko koja je protiv pape Franje krije se iza lažnog domoljuba, ali oni moraju shvatiti jednu stvar: Stepinac nije svetac zato što je bio domoljub, nego čovjekoljub i bogoljub! Oni ne razumiju da je i blaženi kardinal Stepinac na strani pape Franje“, rekao je don Kaćunko za naš portal.

Autor:Marin Vlahović
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.