Photo: Marko Prpic/PIXSELL/Ilustracija

Dramatično upozorenje zviždača: ‘Borba protiv korupcije više gotovo da i ne postoji’

Autor: Dnevno.hr

Povodom netom obilježenih Međunarodnog dana borbe protiv korupcije i Dana ljudskih prava, četiri nevladine i izvanproračunske hrvatske antikorupcijske udruge; Equilibrium, Veronika Vere, Zviždač i Korektiv, objavile su priopćenje u kojem su navele šest razloga zbog kojih se Hrvatska još uvijek ne može kvalitetno boriti protiv korupcije.

Štoviše, udruge poručuju da “borba protiv korupcije, koju bi provodile i predvodile nadležne državne institucije u Hrvatskoj, više gotovo da i ne postoji!” Ističu da su građani svjesni da su antikorupcijske mjere koje vode “aktivni i isluženi političari, ministri i premijeri” – farsa. Njome se, kažu, javnosti pokušava dati privid da aktualne vlasti žele apatično stanje u našoj zemlji promijeniti na bolje.

Državna odvjetništva i USKOK, nakon senzacionalističkih medijskih najava o otvaranja novih i novih afera, zbog neiskustva, nesposobnosti, nepripremljenosti, neprofesionalnosti pa i korupcije, prečesto gube sporove na hrvatskim sudovima na kojima bi se trebala dokazati nečija kriminalna djela, a počinitelji i organizatori kriminalnih hobotnica, umjesto zatvorskih kazni dobivaju status narodnih heroja koji su pobijedili, ponizili i osramotili državu. U državnim odvjetništvima nalaze se kadrovi koje je postavila stara političko-odvjetnička struktura od kojih se ne može očekivati nikakva primjena niti napredak u borbi protiv kriminala i političke korupcije”, nastavljaju.

Screenshot

Nezaštićeni zviždači

Prijavitelji korupcije, odnosno zviždači, nalaze se u jednako teškom položaju kao i prije 20 godina. Tada, ali i sada, zbog prijavljivanja koruptivnih radnji ostajali bez posla, prihoda, prijatelja i egzistencije, a mogućnosti zapošljavanja na novom poslu su im svedene na minimum. Optužuju pojedine “provladine, kvazi-antikorupcijske udruge” da savjetuju zviždačima da zažmire na nedopuštena zbivanja.

“Vlada donosi brojna antikorupcijske strategije, mjere, planove…, koji se ne provode niti se primjenjuju, pa se tim obeshrabruje i ono malo zviždača koji bi se odlučili na prijavu kakvog kriminala, krađe ili lopovluka u državi, tvrtkama, fondovima ili ministarstvima”, smatraju u Equilibriumu, Veronici Vere, Zviždaču i Korektivu.

AKO SMO U NEČEMU PRVI, TO JE SVAKAKO KORUPCIJA: Kod nas se ni doktoru ne može otići bez bombonijere i konjaka




Pomoć medija

Dodaju da u Hrvatskoj postoji premali broj nekorumpiranih sudaca, zbog čega su ugrožena osnovna prava građana, pa tako i pravo na pošteno suđenje. Stoga, zaključuju, građani gube povjerenje u pravosuđe i pravnu državu. Udruge su pohvalile nepristrane i nekorumpirane medije nakon čijih se objava pokreću istražne i pravosudne radnje.

“U borbi protiv korupcije, za sada, najviše pridonose nezavisni, nevladini, nepristrani i nekorumpirani mediji zbog čijih se objava, nakon snažnih kampanja i pokreću istražni i pravosudni postupci i smjenjuju kriminalci, uz realnu opasnost da će urednici i autori na kraju završiti u sudskom postupku, zbog klevete, na korumpiranim hrvatskim sudovima. Zbog svega navedenog, ocjenjujemo da je stanje u Hrvatskoj po pitanju borbe protiv korupcije i ljudskih prava zabrinjavajuće i alarmantno”, zaključuju četiri antikorupcijske udruge.




Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.