Foto: Nera Simic / CROPIX

DHMZ izdao važno upozorenje za Hrvate: Stižu nam nova neugodna vremenska pojava

Autor: F.F

Ovog vikenda očekuju nas izrazito visoke temperature diljem zemlje. Danas i sutra termometri bi u nekim dijelovima mogli pokazati i preko 35 stupnjeva Celzija. Uz to, predviđa se dolazak saharskog pijeska. U ponedjeljak će doći do nagle promjene vremena s pljuskovima i osjetnim padom temperature.

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) izdao je žuto i narančasto upozorenje za toplinske valove za vikend i ponedjeljak. Najkritičnije će biti sutra, s žutim alarmom za cijelu Hrvatsku i narančastim za Dalmaciju.

Tijekom sredine tjedna vrijeme će biti nestabilno, oblačno, s povremenim kišama i hladnije nego što je uobičajeno za početak srpnja. Stabilizacija vremena očekuje se od četvrtka.

Foto: DHMZ

Nove promjene

Na obali će također biti promjenjivo s povremenim pljuskovima i grmljavinom, posebno u utorak i srijedu, dok će na sjevernom dijelu obale pljuskovi započeti već u ponedjeljak poslijepodne. Do tada će prevladavati sunčano i vruće vrijeme.


Detaljna prognoza za danas: Na istoku zemlje prevladavat će sunčano i vruće vrijeme, uz mogućnost kratkotrajne jutarnje magle uz rijeke, posebno u Posavini. Poslijepodne su mogući lokalni oblaci iznad gorja na zapadu. Vjetar će biti slab, prema prognozi Izidora Pelajića za HRT.




U središnjim predjelima, temperature će brzo rasti od jutarnjih 20-ak stupnjeva do najviših između 30 i 33 stupnja. Vjetar će uglavnom izostati, a kasno poslijepodne na sjeveru se očekuje lokalno umjeren jugoistočni vjetar.

Pred nama je sunčani i vrući vikend, ići će i preko 35°C: U ponedjeljak već velike promjene




Vrući vikend

U gorskim kotlinama jutarnja magla će smanjivati vidljivost, no danju će prevladavati sunčano i suho vrijeme. Vjetar će biti slab, kao i na pretežno sunčanom sjevernom Jadranu. More će biti mirno, s umjerenim valovima prema otvorenom uz popodnevni sjeverozapadni vjetar. Najviša temperatura će biti između 28 i 32 stupnja.

U Dalmaciji će prevladavati vedro vrijeme, uz toplo jutro i vruće poslijepodne, posebno u unutrašnjosti. Najviša dnevna temperatura bit će između 30 i 34 stupnja. Popodnevni vjetar s mora, umjeren sjeverozapadni, zapadni i jugozapadni, te ponegdje jutarnja bura pružit će osvježenje, a temperatura mora će biti oko 25 stupnjeva.

Na krajnjem jugu zemlje očekuje se pretežno vedro vrijeme, s noćnim sparinama. Najniža temperatura na obali i otocima rijetko će pasti ispod 23 stupnja, dok će dnevna temperatura mjestimice doseći 34 stupnja, što je iznad prosjeka za kraj lipnja.

Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Saharski pijesak se vraća

Sutra i u ponedjeljak očekuje se ponovno prisustvo saharskog pijeska u atmosferi iznad Hrvatske, što je potvrdila Josipa Kuzmić, voditeljica Odjela za pomorsku meteorologiju u DHMZ-u.

U nedjelju i ponedjeljak očekuje se pojava saharske prašine i zamućene atmosfere iznad Hrvatske. Naime, ciklonalna aktivnost nad sjevernom Afrikom diže prašinu, a jugozapadno strujanje nad Mediteranom i Jadranom donosi je do nas – rekla je Kuzmić.
Promjena vremena nakon vikenda

Nakon sunčane i vruće nedjelje, tijekom koje će temperature u kopnenim dijelovima zemlje doseći preko 35 stupnjeva, u ponedjeljak stiže promjena s pljuskovima, grmljavinom i osjetnim padom temperature, najprije na sjeveru i zapadu. U utorak će biti još svježije, oblačnije i nestabilno s povremenom kišom i pljuskovima, uz umjeren sjeverni ili sjeveroistočni vjetar.

Mali Vakula najavio dramatične promjene: ‘Atmosfera će se užariti, a onda slijedi šok sa sjevera’

Oprezno

U Dalmaciji će veći dio ponedjeljka biti sunčano i vruće, dok se na sjeveru poslijepodne očekuju lokalni pljuskovi. Kiša i pljuskovi postat će češći i izraženiji prema utorku, posebno u Dalmaciji. Vjetar će biti pretežno umjeren sjeverozapadni i jugozapadni, s jugom tijekom nedjelje.

Visoke temperature mogu negativno utjecati na zdravlje, stoga je važno zaštititi se od vrućine, osobito osobe sa zdravstvenim problemima, djeca i trudnice. Preporučuje se izbjegavati boravak na suncu od 10 do 17 sati, posebno za djecu, trudnice, starije osobe i srčane bolesnike. U slučaju simptoma poput vrtoglavice, slabosti, izrazite žeđi ili glavobolje, potrebno je potražiti pomoć, savjetuje Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Foto: Paun Paunovic / CROPIX

Važno je rashladiti dom i tijelo, piti dovoljno tekućine, ali izbjegavati alkohol i napitke s puno kofeina i šećera. Preporuča se jesti češće manje obroke i izbjegavati hranu bogatu bjelančevinama.

Idealno bi bilo održavati sobnu temperaturu ispod 32°C tijekom dana i ispod 24°C noću, posebno za djecu, starije osobe i kronične bolesnike. Treba smanjiti količinu toplog zraka u stanu ili kući, zatvoriti prozore i rolete tijekom dana, te isključiti umjetna svjetla i što je moguće više električnih uređaja.

Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.