Foto Zeljko Hajdinjak/Cropix

Čuveni HDZ-ovi donatori na meti europskih tužitelja: Padaju velika imena?

Autor: Iva Međugorac

Ured europskog javnog tužitelja- EPPO u Zagrebu je krenuo u provedbu hitne dokazne radnje u više županija pod sumnjom na subvencijsku prijevaru i krivotvorenje isprava. Hitne dokazne radnje rezultat su kriminalističke istrage koju EPPO provodi u suradnji s Policijskom upravom međimurskom.

Kako se za sada doznaje navedene radnje provode se prema nekolicini hrvatskih državljana za koje se osnovano sumnja da su počinili subvencijske prijevare u vrijednosti većoj od milijun eura te krivotvorili isprave na štetu financijskih interesa EU.

No, kako neslužbeno doznaje Jutarnji u središtu istrage je Mesna industrija Vajda. Službeno se pak na tu temu nije želio očitovati policijski službenik za odnose s javnošću PU međimurske Nenad Risek koji je Hini potvrdio tek da su u tijeku akcije prema više osoba.

Za sada nema službene potvrde

Na konkretno novinarsko pitanje je li u središtu istrage Mesna industrija Vajda Risek je kazao da takvo nešto ne može potvrditi. Istovremeno je pred Upravnom zgradom Vajde u Čakovcu uočen policijski kombi, a ondje su se okupili i novinari, međutim ni iz tvrtke nema službenih očitovanja, iako su novinari posvjedočili da su u Upravnu zgradu oko podneva ušetale tri službene osobe.

Na ovu temu iz Vlade se oglasio državni tajnik Ministarstva pravosuđa Juro Martinović koji poručuje da oni nemaju činjeničnih saznanja vezanih za sumnju u subvencijsku prijevaru u čakovečkoj tvrtki Vajda.

“U ovoj situaciji mi nemamo činjeničnih saznanja koja imaju tijela koja postupaju, podupiremo rad kao i naša državna odvjetništva, kao naše sudove, to su neovisna pravosudna tijela i u tom smislu Vlada nema na to nikakvog utjecaja”, kazao je Martinović dodajući da Vlada podupire rad europskog tužitelja te da se niti u jednoj fazi ne upliće u njihov rad. Pretrage se kako se spekulira odvija i kod desetak osoba koje su također povezane s međimurskom mesnom industrijom.




Inače je Mesna industrija Vajda osnovana davne 1912.godine, a u vlasničku strukturu tvrtke 2015.godine ukaze Braća Pivac te od tada ondje i počinje veći investicijski ciklus. Već naredne 2016.godine investirano je preko 10 milijuna kuna u nabavu opreme, strojeva, prijevoznih sredstava te u poboljšanje strojeva i transportnih sredstava kao i u informatizacijske infrastrukture.

Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Ogromne investicije u Vajdi 

Tijekom 2017. i 2018.godine u čakovečkoj industriji realiziran je ogroman investicijski projekt dogradnje, rekonstrukcije i modernizacije proizvodnog programa za što je izdvojeno 50 milijuna kuna. Investicije u proizvodne procese, opremu i objekte nastavljene su i u idućim godinama, navodi se na stranicama Vajde gdje spominju i ekološki održivo poslovanje, kao i kapitalni projekt izgradnje pročistača te projekt izgradnje fotonaponske elektrane snage jedan MW kao i suvremene kotlovnice te drugih popratnih objekata. Sve u svemu radi se o projektu čija je ukupna vrijednost iznosila 23 milijuna kuna.




Da bi projektu dao na značaju na otvorenju je 2019.godine nazočio tadašnji HDZ-ov ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić koji je i sam u međuvremenu postao predmetom istrage europskih tužitelja.

“Ovaj projekt ostvario je bespovratnu potporu u iznosu od 22,67 milijuna kuna kroz mjeru M4 “Ulaganje u fizičku imovinu“ Programa ruralnog razvoja za razdoblje 2014. – 2020. i zasigurno je primjer dobre prakse u korištenju bespovratnih sredstava, a pozitivni učinci dugoročni su, ne samo u poslovanju tvrtke već i za cjelokupno gospodarstvo i poljoprivredu”, rekao je tadašnji predsjednik Uprave MI Vajda Alen Kajmović koji je sredinom 2022.godine otišao iz Vajde, a poziciju predsjednika uprave tada je preuzeo Vilim Simon.

U lipnju te iste 2022.godine Simon je tvrdio kako prihodi i neto plaće u Vajdi konstantno rastu te da investiraju u bolje uvjete rada i modernizaciju pogona. Kada se govori o Vajdi treba znati da je riječ o djelu Grupe Pivac te da tvrtka spada među najveće mesoprerađivače u Hrvatskoj, a njena proizvodnja temelji se na domaćoj sirovini te se najveći dio proizvodnje odnosi na domaće, sirovo meso.

Tolušićeva tvrtka fino posluje: Imovina blokirana zbog optužnice, a pogledajte koliku dobit ima

Kako posluje Vajda?

Ukupni Vajdini prihodi lani su iznosili 98 milijuna eura, što je rast za gotovo devet milijuna eura u odnosu na prethodnu godinu. Neto dobit tvrtke lani je iznosila 2,1 milijun eura, a u Vajdi je na koncu 2023.godine radilo 310 zaposlenika s prosječnom neto plaćom u iznosu od 1.020 eura. Vajde se također smatra jednom od najvažnijih tvrtki koje posluju unutar Grupe Pivac budući da se upravo u toj tvrtki nalazi klaonica, kooperacija svinja od čega se i osigurava sirovina za proizvodnju pršuta i drugih trajnih suhomesnatih proizvoda. Pod ugovorom s Vajdom u ovom se času nalazi preko 80 kooperanata, a farme ove tvrtke nalaze se na sjeverozapadu Hrvatske, u okolici Petrinje te u Slavoniji.

Imaju i jednu od najmodernijih klaonica u Hrvatskoj. Kada je riječ o tvrtki Vajda koja posluje pod palicom braće Pivac o njima je svojedobno izvještavao Nacional tvrdeći da im je isplaćeno skoro četiri milijuna eura poticaja za Mjeru 14 što je kako se tada pisalo zainteresiralo europske istražitelje. Još se 2022.godine tvrdilo da su Vajda, Karlovačka mesna industrija- PPK i Mesna industrija braće Pivac iz Vrgorca zajednički dobile više od deset posto od ukupnih sredstava koje su bile namijenjene za spomenutu Mjeru 14 za koju je isplaćeno 257 milijuna kuna, od čega je 33,5 milijuna kuna otišlo na račun te tri tvrtke Pivac Grupe.

Spomenuti medij tada je progovarao i o tajnim vezama između donedavne ministrice poljoprivrede Marije Vučković i braće Pivac te tvrdio da su imućna vrgoračka braća zaslužna za njen opstanak u Vladi premijera Andreja Plenkovića. Nagađalo se da su Pivci s Vučković bliski jer dolaze iz istog kraja, no ona je sve te napise demantirala. Pri tome treba spomenuti kako su Pivci godinama spominjani i kao donatori HDZ-a.

Foto: Sasa Buric / CROPIX

Pivce potresla smrt brata Ivice

Sve do nedavne smrti Ivice Pivca, on i njegova dva brata Neven i Tonći u medijskim izvještajima predstavljani su kao treća generacija Pivčevih koji su 50-ih godina prošlog stoljeća pokrenuli mesnicu u srcu Vrgoske krajine. Trojica braće biznis su digli na veću, i ozbiljniju razinu pa su meso još tijekom socijalizma počeli prodavati makarskim ugostiteljima i hotelijerima. Tijekom 90-ih Mesna industrija Braće Pivac postaje jedna od vodećih u sektoru, ali na tome se nisu zaustavili. Od 2000-ih grupa temeljem raznih akvizicija i kupnji nekolicine tvrtki iz branše profilira kao najveći proizvođač mesa i mesnih prerađevina u našoj zemlji.

Osnovica industrijskog diva jest Mesna industrija Braće Pivac čije je sjedište u Vrgorcu, no u sklopu grupe posluje i PPK iz Karlovca te Vajda. Prijašnjih godina dio grupe bio je i Dalmesso iz Klisa koji je u međuvremenu pripojen matičnoj tvrtki. Lani su prerađivačke kompanije Pivčevih ostvarile 628 milijuna eura prihoda, što je gotovo polovica ukupnog prometa deset vodećih proizvođača mesa i mesnih proizvoda.

Osim što se njihovi proizvodi mogu pronaći na policama trgovačkih lanaca, proizvode nude i u vlastitim mesnicama te maloprodajnim trgovinama diljem Hrvatske. MI Braće Pivac pojedinačno spada među top deset prerađivača mesa s prihodom od 290,7 milijuna eura, a samo prošle godine prihodi su im rasli za 28 posto dok je čista dobit dosegnula 9,7 milijuna eura.  Prošle je godine od tri sastavnice Grupe Pivac najbolje poslovao PPK iz Karlovca s rastom prihoda od skoro 40 posto- govorimo o 247,3 milijuna eura te dobiti od 7,6 milijuna eura.

Hrvatska će ipak ostati bez milijuna ukradenih iz fondova EU-a: Svi su zaboravili na OLAF-a

Pivci zapošljavaju preko 2000 ljudi

U Grupi Pivac zaposleno je preko 2000 ljudi, a uz osnovni biznis Pivci kao što je poznato ulažu i u druge djelatnosti pri čemu je zasigurno najpoznatiji njihov ulazak u Kraš. Pored toga spominjani su i u kontekstu preuzimanja Podravke. Pivci uz to značajno ulaži i u turizam pa su tako vlasnici dvaju hotela u Makarskoj te hostela u Dubrovniku koji posluju pod firmom Sol Tourism.

Inače su nakon smrti Ivice Pivca njegov vlasnički udjel u Mesnoj industriji Braća Pivac naslijedile njegova supruga Silvija Pivac i kćeri Nina, Nevena i Iva Pivac te Mila Pavić Pivac. Njih pet pridružilo se u vlasničkoj strukturi Miljenku i Nevenu Pivcu. Podsjetimo da su Braća Pivac nedavno preuzela i Celjske mesnine. Kada je pak o mjeri 14 riječ oni su se i o tome očitovali na svojim internetskim stranicama te osporili bilo kakve veze s eventualnom aferom.

”Ključno je naglasiti da su sredstva iz mjere 14 isplaćena isključivo za životinje koje su doista prijavljene u sustav i čiji je tov završen. Naime, za izračun potpora u stočarstvu koriste se podaci iz Jedinstvenog registra domaćih životinja”, kazali su iz Pivca te dodali da je isplata sredstava za mjeru 14 vezana samo za stvarno proizvedene životinje. ”Ako prilikom nadzora na nekoj od kontroliranih farmi nije bilo životinja, tada se radilo o farmama na kojima nakon završenog turnusa nije bilo ponovnog punjenja, ili pak o farmerima kod kojih nije došlo do punjenja farmi koje je bilo planirano u trenutku podnošenja zahtjeva.

Važno je istaknuti da za takve farme, sukladno načinu izračuna potpora, sredstva iz mjere 14 nikada niti nisu ostvarena. Upoznati smo sa svim aktivnostima koja provode nadležna tijela. U kontaktu smo s Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, kojoj smo dostavili svoje mišljenje o nalazima kontrole te ćemo i dalje postupati kao i obično – u skladu sa svim važećim propisanim zakonima”, zaključili su iz Grupe Pivac.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.