FOTO: Cropix

Banožićeva odvjetnica sprema preokret: ‘Nije kriv, pokojni je bio pod utjecajem alkohola’

Autor: M.D.

Šest mjeseci nakon teške prometne nesreće u kojoj je poginuo vozač kombija Goran Šarić, bivši ministar obrane Mario Banožić po prvi se puta otvorio medijima. U intervjuu RTL-ovom reporteru Andriji Jarku, Banožić otkrio je okolnosti nesreće kojoj je do danas ostao jedini svjedok vozač tegljača koji je naišao u isto vrijeme.

Podsjetimo, sudar se dogodio na Martinje, 11. studenog prošle godine oko šest sati ujutro, kad se Banožić džipom koji je vozio, sudario s kombijem iz suprotnog smjera na državnoj cesti 55 između Vinkovaca i Županje. Istog dana, premijer Andrej Plenković razriješio je Banožića dužnosti ministra obrane te na njegovo mjesto postavio Ivana Anušića. Sam Banožić je tri mjeseca poslije podnio ostavku na mjesto predsjednika županijskog odbora HDZ-a Vukovarsko-srijemske županije.

Kaznena prijava protiv njega podnesena je 1. prosinca, a Općinsko državno odvjetništvo u Vinkovcima podiglo je optužnicu tek 25. travnja ove godine. Bivši ministar obrane se o cijelom slučaju oglasio samo jednom na Facebooku. Nakon što je izašao iz bolnice, šokirao je priznanjem da je poznavao poginulog vozača. “Moje misli proteklih dana usmjerene su prema njegovoj supruzi, kćerima i cijeloj obitelji te svim poznanicima, zbog nenadoknadivog gubitka Gorana Šarića, kojeg sam i osobno poznavao”, napisao je tada Banožić.

Ovim putem želim izvijestiti javnost da sam danas, nakon dva tjedna provedenih u bolnici, otpušten na kućno liječenje….

Posted by Mario Banožić on Friday 24 November 2023

Vozač kamiona: ‘Banožić je pretjecao’

“Sumaglica, magla, klizava cesta, oni su bili na 200-300 metara. Kretao sam se prema Županji ispred mene je bilo jedno vozilo i iza mene jedno. U jednom trenutku je došlo do udara s lijeve strane”, posvjedočio je vozač kamiona koji je svjedočio nesreći.

“Vozio sam nekih 75-76 na sat. Banožić je pokušavao pretjecati, jer je bio s lijeve strane. Vozio je brže. Nesreća se dogodila iza mene”, dodao je.




Banožić je vozio iza kamiona koji se kretao brzinom od 76 kilometara na sat. U jednom trenutku se našao na suprotnoj strani ceste, gdje je naletio na kombi. Kombi je vozio  oko 90 kilometara na sat, a Banožić oko 100 na sat.

“Ja sam stao nakon 200-300 metara. Došao sam do vozila i tamo je već bio službenik koji je rekao da obojici nema spasa. Jedan je bio u kombiju, drugi u terenskom vozilu. Nakon deset minuta jedan je počeo davati znakove života. Bila je hitna pomoć, izvukli su ga. Vidio sam ga jasno, ali nisam ga prepoznao”, posvjedočio je vozač kamiona.

Od nesreće prošlo skoro 6 mjeseci: Podigli optužnicu protiv Banožića, evo za što ga terete




Odvjetnica želi novo vještačenje

Obitelj poginulog vozača kombija zahvalila se na razgovoru. Njima je pogibija oca i supruga bila preteška. Nakon nesreće su se počele raspredati teorije o tome gdje je Banožić bio večer prije, zašto nije koristio svog vozača, je li imao alkohola u krvi. Pojavila se navodna priča da je imao 0,2 promila alkohola u krvi. Premijer Plenković nije čekao i odmah je smijenio Banožića.

“Mario Banožić nije pretjecao. To što se nalazio u suprotnoj traci ne znači da je pretjecao. Tražit ćemo novo vještačenje, jer je moguće da je vještak bio pod utjecajem javnosti. Ono što možemo potvrditi da je Goran Šarić bio pod utjecajem alkohola. Ne mogu govoriti o količini, ali to je jedna od nepobitnih činjenica”, rekla je odvjetnica Ksenija Vržina.

“Ja također proživljavam i ono što je ta obitelj proživjela u gubitku. Maknuo sam se sad već jedan duži period, ali isto tako držim da je puno toga izneseno, ono što je neistinito i to se treba ispraviti”, rekao je Banožić i otkrio detalje nesreće i ozljede koje je doživio.

“Imao sam nogu polomljenu na tri mjesta, slomljeno 7-8 rebara, vodu u plućima, dvadesetak šavova na licu, bio je neki udarac straga koji je uzrokovao ozljede mozga. Liječničko osoblje je bilo na razini, brzo su me operirali. Vjerujem da će sve sjesti na svoje mjesto”, rekao je Banožić, dodavši da su mu rekli što se dogodilo tek dan ili dva nakon nesreće.

Foto: Screenshot/Dnevnik.hr

Njegova strana priče

Prisjetio se i nesreće: “Vozio sam iza kamiona, u nekom trenutku se pojavio bijeli kombi, čija je stražnja strana prešla na moju stranu. Ne znam je li kočio ili što. Pokušao sam kočiti, ali nisam se mogao zaustaviti. Pogodilo me u lijevu stranu. Ako sam kočio kako sam mogao pretjecati. Očekujem vještake da točno utvrde što se dogodilo. Nesreća se dogodila u suprotnoj traci, ali nisam pretjecao. Kako sam mogao prijeći udesno, ako sam bio zatvoren zdesna. Kamion je bio ispred nas”, dodao je.

“Objašnjavao sam to puno puta i rekao sam to kad su me mnogi prozivali zbog nepravilnog korištenja državne imovine. Ovo je bila privatna prigoda, tradicionalni lov, otišao sam svojim automobilom na privatnu svrhu. Ne bih koristio vozača za to. To nisam ja, nije to moj način. Večer prije sam bio na Gradskoj sjednici Grada Vukovara. Vratio sam se kući oko devet sati i bio s djetetom u krevetu oko pola deset”, naznačio je odbacivši nekoliko teorija koje su se širile javnim prostorom.

Tvrdi da je imao 0,0 promila alkohola u krvi te da medicinska služba mora objasniti kako je nalaz s 0,2 promila dospio u javnost. Tvrdi da je riječ o alkoholu za dezinfekciju. “Te večeri nisam bio pijan i ne sjedam u auto ako znam da ću popiti i da ću imati oružje”, istaknuo je.

Otkriveno s kim se Banožić družio nakon izlaska iz bolnice

Sućut obitelji poginuloga

“Čim sam dobio poziv u policiju, došao sam idući dan u 7.10 ujutro. Zbog terapija nisam mogao razabirati događaje, pogotovo ne od tog dana. Moram reći da nisam bio pijan i da nisam pretjecao, zbog istine koja bi se trebala znati zbog pogibije Gorana Šarića. Poznavao sam ga iz viđenja, putem užeg kruga prijatelja. On je imao suprugu i djecu i tu treba govoriti samo istinu. Nemam problem s odavanjem počasti”, dodao je i komentirao svoju smjenu.

“Mislim da je riječ o zreloj odluci. Mislim da je važno da se utvrdi istina, da vještaci naprave svoj posao i utvrde sve činjenice koje su se dogodile. Još i danas popijem kavu sa suradnicima. Politički više nisam aktivan, ali nisam doživio osjećaj napuštanja. Od Milanovića nisam dobio poruku, niti sam je očekivao. Ne možeš biti toliko bezobrazan i razvlačiti me na ime nesreće po medijima”, rekao je i otkrio što će raditi kad mu istekne mjera 6+6.

“Nekoliko poduzetnika mi se javilo i reklo mi da kada zdravstveno stasam, mogu se baviti njihovim projektima. Dokle god se ovaj proces ne završi moje mjesto nije u politici”, rekao je Banožić i uputio sućut obitelji poginuloga.

“Moja duboka sućut obitelji Šarić. Nastojat ću im pomoći na koji god način budem mogao. Svjestan sam da me ova nesreća obilježila za cijeli život i zato sam krenuo tražiti istinu. Ako bude izrečena zatvorska kazna, prihvatit ću je od pravosuđa”, zaključio je Banožić.

Autor:M.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.