Foto: Dragan Matic / CROPIX

Ambiciozna pravnica zagorčat će život moćnom HDZ-ovcu: Njeni SMS-ovi su digli puno prašine

Autor: Iva Međugorac

U aktualnom sazivu Hrvatskog sabora dvoje će saborskih zastupnika braniti boje Dubrovnika. Riječ je o HDZ-ovom gradonačelniku Mati Frankoviću koji slovi za jednoga od predstavnika desne struje svoje stranke te o odvjetnici Viktoriji Knežević koja na Markov klub stiže kao zamjena za splitskog gradonačelnika Ivicu Puljka iz stranke Centar.

Knežević na nacionalnu političku scenu ulazi kao novo lice, iako je u svojem gradu poprilično prepoznatljiva još od 2000.godine kada je Dubrovnikom upravljala HDZ-ova gradonačelnica Dubravka Šuica. Tada je Knežević bila jedna od organizatorica prosvjeda kojim su se građani Dubrovnika suprotstavili podizanju cijena dječjih vrtića.

U dva izborna ciklusa Knežević je surađivala sa Šuičinim nasljednikom, bivšim gradonačelnikom Androm Vlahušićem u kojega se kako je sama priznala i sama razočarala. Zbog toga se porukom obratila njegovom protukandidatu Frankoviću kojemu je ponudila pomoć. ”To je bilo 2015., između dva kruga izbora. Te izbore je on izgubio. Tada sam bila razočarana u Vlahušića. I pojavio se taj mladi čovjek čudnog glasa, prilikom sučeljavanja vidim da je vidno inferioran Vlahušiću. Slabo je poznavao teme, ali imao je i taj čudan glas. Kako sam sama išla na treninge govora, pisala sam mu da se javi tom čovjeku kod kojeg sam išla. Šteta da se pati. Kasnije sam čula da je likovao svojim HDZ-ovcima kako ima ono što će me uništiti. A to je bila pristojna, dobronamjerna poruka. Tko je mogao onda znati u što će se on pretvoriti” objasnila je Knežević u razgovoru za Index.

Foto: Tonci Plazibat / CROPIX

Ušla u Sabor

Iskustvo s Frankovićem nije zaustavilo ambicioznu Knežević koja je postala prepoznatljiva po pokretanju internetske stranice Ocijenime.hr koja je startala 2019. godine. Na toj su stranici građani dobili mogućnost dati ocjenu zaposlenicima u gradskoj upravi u Hrvatskoj, a ubrzo potom Centar za zaštitu osobnih podataka Feralis podignuo je kaznenu prijavu protiv Knežević.

Naredne 2020. godine Agencija za zaštitu osobnih podataka zabranila je ocjenjivanje javnih službenika i namještenika, a ubrzo potom proradila je i nova stranica Ocijenime sa eu domenom, međutim Knežević tvrdi da ta stranica s njom nema nikakve veze.

Bilo kako bilo, Knežević je ušla u Sabor koji bi joj mogao biti dobra odskočna daska za nastavak političke karijere što za nju nije nevažno budući da je još prošle godine najavila kandidaturu za gradonačelnicu Dubrovnika na lokalnim izborima koji se održavaju iduće godine. Oni koji Knežević poznaju očekuju od nje da se u Saboru pokaže kao ambiciozna političarka i žena bez dlake na jeziku koja bi se poprilično žestoko mogla obračunavati s kolegama iz HDZ-a, baš kao što je to ova samohrana majka činila i na lokalnoj razini na kojoj je prepoznatljiva i po kritikama koje je iznosila na račun dubrovačke gradske uprave na čijem je čelu Franković.

Foto: Tonci Plazibat / CROPIX

Sukob sa zviždačicom

Gradonačelnika Dubrovnika Knežević je kritizirala navodeći da se javnim novcem malo toga napravilo za kvalitetu života građana, na što joj Franković nije ostao dužan već je konstatirao da je opsjednuta njime. U svakom slučaju u utrku za gradonačelnicu Knežević je ušla kao nezavisna kandidatkinja koja je očekivala da će joj potporu dati stranka Srđ je Grad, no oni su odlučili da će na lokalnim izborima imati svojega kandidata.




To je možda i bio motiv da se Knežević zbliži sa Centrom u kojega se ubrzo učlanila. Pažnju javnosti Knežević je uspjela privući u jeku afere sa zviždačicom Majom Đerek bivšom pročelnicom u splitskoj gradskoj upravi i šeficom Povjerenstva za raspolaganje gradskim nekretninama.

Knežević je naime tada zauzela stranu gradonačelnika Puljka zbog čega je ušla u sukob sa prijateljicom Đerek pa se u tom kontekstu prijetilo i sudskim tužbama, s tim da Knežević u to vrijeme nije bila članica stranke Centar. Đerek je pak u to vrijeme javno objavljivala privatne poruke koje je dobile od Knežević uz opasku da je ona ta koja joj je najavila otkaz u splitskoj Gradskoj upravi.

Kuma Iris Livaje prozvala Plenkovića: Ovo je bivša misica koja se još snažnije uključila u politiku




Rat sa Majom Đerek

”Dana 10. lipnja primam poruku koju javno objavljujem: ‘Ti si krenula putem bez povratka…‘ Poruku primam samo jedan dan nakon što sam, sukladno svojim pročelničkim ovlastima, javno istupila oko nužnosti raspisivanja natječaja u slučaju gradskog objekta Peškarije. Ovu prijetnju mi nije uputio gnjevni HDZ-ovac koji je ulovljen u pljački državne blagajne, niti Kerumov pajdo kojemu je bespravno dodijeljen poslovni prostor. Ovakvu prijetnju mi upućuje nova politička nada stranke Centar – Viktorija Knežević.

Mjesec i pol dana nakon takve poruke suspendirana sam s mjesta pročelnice, a  Knežević se službeno učlanila u stranku Centar”, napisala je Đerek. Ti napisi očito nisu utjecali na Knežević. U Sabor je ušla kao kandidatkinja na listi Rijeke pravde u 10.izbornoj jedinici gdje je osvojila 1273 preferencijalna glasa.

To nije bilo dovoljno za osvajanje zastupničkog mandata, ali je u Sabor Knežević uspjela ući kao zamjena za Puljka što bi moglo izazvati neugodnosti gradonačelniku Frankoviću koji već ima povijest polemika sa svojom sugrađankom i ženom koja juriša na njegovu poziciju.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.