Foto: Guliver Image/ AP Photo/Darko Vojinovic

Hrvatska prodala golemo bogatstvo, a Srbija ga lijepo kupuje: Vučić gomila zalihe

Autor: I.J.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u gostovanju na Televiziji Pink govorio je o stanju gospodarstva i financijskoj stabilnosti zemlje, te je otkrio nove informacije o rezervama zlata. Prema njegovim riječima, Narodna banka Srbije u petak je kupila pet tona zlata u vrijednosti 3.3 milijarde eura. Vučić je istaknuo da je to dodatak financijskoj sigurnosti koju je zemlja već osigurala te je naglasio važnost takve sigurnosti u najtežim vremenima.

“Zato ćemo kupovati zlato od svakog viška novca koji budemo imali. To je dobra vijest za građane. Sada imamo 46.5 tona zlata,” izjavio je Vučić, a prenosi Telegraf.

Predsjednik je također istaknuo važnost litija za Srbiju, napominjući kako će ta sirovina predstavljati komparativnu prednost u odnosu na mnoge susjedne zemlje te kako će doprinijeti zajedničkoj snazi cijele regije.

Foto: Pixabay

Prodali 15 tona zlata

“Nažalost, nisam upoznat s činjenicom da imamo uranij. Volio bih da imamo, pošto vidim koliko ga Rusija izvozi i koliko je važan za njih. Uranij nemamo, ali imamo litij,” zaključio je Vučić.

Što se tiče Hrvatske, naša država je 2005. godine za male novce rasprodao 15 tona zlata koje je Hrvatska dobila u miraz od bivše države. Kada je Hrvatska dobila zlato 2001. godine njegova je cijena bila na povijesno niskim razinama, ali u međuvremenu se dogodilo nekoliko financijskih kriza pa su centralne banke počele naveliko kupovati plemenitu kovinu.

Gdje je nestalo hrvatsko zlato? Od silnih tona, preko noći ostali bez svega




Naime, Republika Hrvatska je sredinom travnja 2001. godine nakon postignutog sporazuma o podjeli dijela imovine bivše SFRJ, pohranjenog u Banci za međunarodna poravnanja u Baselu (BIS), postala vlasnica 13,127 tona zlata koje je knjiženo je po njegovoj tržišnoj vrijednosti na dan priljeva, tj. 13. lipnja 2001. godine, u iznosu od USD 114,939.321,71, odnosno 272,35 dolara po unci.

Danas tog zlata više nema, a naša zemlja je jedna od rijetkih zemalja na svijetu koja nema svojih zaliha. Prema podacima World Gold Council središnje banke u prvom tromjesečju ove godine nastavile kupovati te su svojim rezervama dodale novih 290 tona.




 

Autor:I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.