Foto: Guliver

Hrvatska gubi važnu poziciju u Europi: Marija Pejčinović Burić odstupa s dužnosti

Autor: M.D.

Marija Pejčinović Burić više neće biti glavna tajnica Vijeća Europe. Na mandat od pet godina na toj je poziciji izabran bivši švicarski predsjednik, 52-godišnji Alain Berset. On će preuzeti dužnost 18. rujna.

Za dužnost glavnog tajnika Vijeća Europe, organizacije koja broji 46 zemalja članica natjecali su se još dosadašnji europski povjerenik za pravosuđe, Belgijac Didier Reynders te bivši estonski ministar kulture Indrek Saar.

Berset je dvaput obnašao dužnost švicarskog predsjednika. Kako je ta dužnost rotirajuća, njegovi su mandati trajali po godinu dana. No, 12 godina je vodio resor unutarnjih poslova, što u Švicarskoj uključuje i zdravstvenu zaštitu, pa se morao uhvatiti u koštac s pandemijom covida-19. Na vrhuncu krize prijetili su mu smrću.

Foto: Guliver

Mijenja se vodstvo EU

No, stekao je popularnost. Štoviše, krajem prošle godine, kad je najavio svoj odlazak iz Saveznog vijeća, bio je jedan od najpopularnijih političara u svojoj zemlji. Njegovi predsjednički mandati su uglavnom bili protokolarne naravi. Tako će ostati upamćen po tome što je lani primio francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

Crna ovca Europe ponovno gnjevna, zasmetao mu kompromis: ‘Sijete sjeme podjela’

Ranije su čelnici Europske unije koji pregovaraju o podjeli najviših položaja unutar EU postigli dogovor o tome da bi ključne europske institucije, Komisiju, Vijeće i Službu za vanjsku politiku trebali voditi Njemica Ursula von der Leyen, Portugalac António Costa i Estonka Kaja Kallas.




O tome su pregovarali grčki premijer Kyriakos Mitsotakis i poljski premijer Donald Tusk (za Europsku pučku stranku), španjolski premijer Pedro Sánchez i njemački kancelar Olaf Scholz (za socijaliste) te francuski predsjednik Emmanuel Macron i nizozemski premijer Mark Rutte (za liberale). Sljedeći korak je sastanak čelnika EU u četvrtak, na kojem bi odabrana imena trebala biti predana na odobrenje parlamentu.




Autor:M.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.