Foto: Vanesa Pandzic / CROPIX

Hrvatima se već neko vrijeme predviđa ‘katastrofa i kataklizma’: Evo što je zapravo u pozadini

Autor: dr. sc. Stjepan Šterc/7dnevno

Neumoljivost i egzaktnost službene demografske statistike i nemogućnost njezina prikrivanja drugačijim pokazateljima i trendovima ili prekrivanja ostalim nebitnostima izvršnog političkog djelovanja konačno su dosegle granicu nakon koje se nedjelovanje više neće moći opravdavati nikakvim općim, usputnim, kadrovskim, financijskim, političkim, koalicijskim i sličnim razlozima izvan voljne moći postupanja.

Reakcije gotovo svih hrvatskih novinskih informacijskih redakcija, neovisno o prevladavajućoj političkoj, ideološkoj i sličnoj usmjerenosti, bile su unisone u prezentaciji objavljenih podataka o najmanjem broju rođene djece u Hrvatskoj u povijesti od početka službenog bilježenja.

Pritom su naslovi jasno i nedvosmisleno ukazivali na autorske i redakcijske stavove i dogodilo se prvi put opće prihvaćanje hrvatske demografske neumitnosti, ali je trebalo proći puno godina izrazitih negativnosti i znanstvenih ukazivanja kako bi se konačno u pratećoj javnosti prihvatila stvarnost i njezino značenje za budućnost. Izostanak zabrinutosti za hrvatsku razvojnu i sigurnosnu budućnost u posebno proračunski financiranim redakcijama koalicijsko pridruženih političkih i interesnih grupacija nije iznenađenje, već samo dodatna potvrda smjera njihovih djelovanja i poimanja hrvatske uređenosti u budućnosti.

Foto: Vanesa Pandzic / CROPIX

Konačni doseg

Poruke naslovljene ili imenovane katastrofom, kataklizmom i sličnim atribucijama došle su sa svih strana, pa čak iznenađujuće i s onih s kojih je to bilo nezamislivo s obzirom na dosadašnje političko postupanje i ideološko odstupanje, npr. po demografskom pitanju u Gradu Zagrebu. Vjerovati treba kako konačno prihvaćanje znanstvenih najava i projekcijskih potvrda nužnog djelovanja nije samo predizborno usklađivanje, već primarni korak prema nametanju političke volje za djelovanjem svima koji će sutra u poslijeizbornim vremenima ustrojavati izvršno djelovanje.

Prikaz nekoliko primjera u slijedu potvrđuje unisonost u sadržajnoj, predmetnoj političkoj, ideološkoj i sličnoj raznolikosti, koja ne bi trebala biti i različitost u razumijevanju, prihvaćanju i provođenju ključne nacionalne problematike hrvatske sadašnjosti i posebno dolazeće budućnosti. Takav je konačni doseg općeg mišljenja i pristup demografskoj problematici poželjnost u nametanju poslijeizborne političke volje, uz nužnost konačnog otklona najava prema izvršnom djelovanju.

‘BEZ OVOGA NEMA NI OPSTANKA HRVATSKE DRŽAVE!’ Dr. Šterc podiže glas razuma: ‘Rastaču ono što nam je najvrednije s takvom mirnoćom’




“Demografska slika je sumorna, Hrvatska odumire. Kako zaustaviti katastrofu? Katastrofalna demografska situacija u Hrvatskoj postaje sve gora. To ima velike ekonomske, političke i društvene implikacije za budućnost. ‘Djeca su budućnost’ stari je klišej, ali apsolutno istinit. A u Hrvatskoj se nikada nije rađalo manje.” (B. Perković, Indeks.hr, 1. 2. 2024.).

“Porazni podaci: Prošle godine rodilo se najmanje djece otkad se mjeri…” (24 sata.hr, 1. 2. 2024.). “Demografska katastrofa: U Hrvatskoj se lani rodili najmanje djece otkad postoje statistička mjerenja.” (Nacional.hr, 1. 2. 2024.). “Demograf upozorava: Ovo što nam se događa je kao kataklizma.” (D. Jurasić, Večernji list, 31. 1. 2024.). “Motivacijski skup Možemo! Demografska katastrofa ključni je problem Hrvatske…” (Večernji list, 27. 1. 2024.).

Nisu ni najave bile drugačije intonirane pa nas one “duboko zabrinjavajuće” samo podsjećaju na političku inertnost u vremenima malo udaljenijim od izborne godine, ali sve to nije još u dovoljnoj mjeri osvijestilo trenutne političke izvršitelje, koji će osim najava i općih tumačenja konačno nakon ovog morati pokazati političku volju postupanja i uvažavanja stručno-znanstvenog ukazivanja.




“Zabrinjavajuće: Hrvatska će ove godine imati najmanje rođenih u svojoj povijesti. No, duboko je zabrinjavajuće što je od školske godine 2013./14. Hrvatska izgubila gotovo 55 tisuća učenika, što je posljedica iseljavanja obitelji s djecom i dugogodišnjeg kontinuiranog pada broja rođenih.” (D. Jurasić, Večernji list, 7. 11. 2022.).

Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Politički automatizam

Odgovori na sva ova katastrofalna i kataklizmička egzaktna potvrđivanja hrvatske demografske stvarnosti mogu se svesti na politički automatizam djelovanja i razumijevanja, ali po svemu je to očito konačni završetak takvog izvršnog pristupa i inače nepoželjnog u predizbornim vremenima.

“Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković izjavio je u ponedjeljak da demografski problemi ne muče samo Hrvatsku, već cijelu zapadnu civilizaciju, ustvrdivši da su konzumerizam i uživanje u životu uzeli maha, što je Europu gurnulo u inferiornu poziciju u odnosu na ostatak svijeta. To nije samo hrvatski problem, to je problem koji muči cijelu zapadnu civilizaciju gdje je očito konzumerizam i uživanje u životu uzelo toliko maha, da je Europu gurnulo u neku inferiornu poziciju kada je pitanju demografija, u odnosu na druge dijelove svijeta.” (Jutarnji list, 11. 12. 2023.).

Domobranski mentalitet najveća je prepreka razvoju hrvatske vojske: Rat nam je na pragu, a mi stagniramo

“Dubravka Šuica detektirala najveći demografski izazov: Tako je u svim članicama EU-a. Demografski izazovi prisutni su u svim članicama EU-a. Neke se suočavaju s padom nataliteta, iseljavanjem, za dio zemalja izazov predstavlja priuštivo stanovanje i perspektiva za mlade. No jedan od najvećih je starenje stanovništva.” (Jutarnji list, 11. 12. 2023.).

Konzumerizam, starenje i slični čimbenici hrvatske demografske kataklizme navođeni na političkim predstavama nisu niti mogu biti osnova budućeg izvršnog djelovanja, niti konveniraju konačnom dosegu općeg mišljenja neovisno o različitosti po objavi službene hrvatske demografske statistike za 2023. Službeno potvrđene demografske negativnosti svojom objavom o povijesnim minimumima ne ostavljaju više prostora za političke automatizme i političke najave s pozicijskih razina, zasnovane ponajprije na ostavljanju dojma. Zato rezolutna najava o hrvatskom opstanku i njegovu ugrožavanju bez provedbenih rješenja ostaje kao osnova budućeg izvršnog postupanja, a traženje rješenja unutar političkih zatvorenih krugova nije niti može biti putokaz.

“Plenković: Ne nađemo li rješenja za demografske trendove, ugrozit ćemo opstanak RH.” (HRT, 11. 12. 2023.).

Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Donošenje odluka

Put do rješenja vezan je primarno uz uspostavu političke volje, prihvaćanje stvarnosti, osnovne pretpostavke pri donošenju odluka i kao osnovno za znanstveno utvrđene zakonitosti u provedbi. Osnovne pretpostavke donošenja odluka izvan političkih zatvorenih interesnih krugova i znanstveno utvrđene zakonitosti demografske obnove odavno su poznate pa su ključevi u izvršnom pokretanju vezani uz politički voljni moment i prihvaćanje stvarnosti kakva je konačno unisono prihvaćena nakon posljednje objave demografske statistike za 2023. Nastavak sasvim sigurno neće više moći ići po dosadašnjim izvršnim obrascima, pozicijskim postavljanjima i uskim podaničkim selekcioniranjima s puno spoznajnih limita.

Podsjetnik na pretpostavke uključuje nekoliko osnovnih racionalnih postavljanja, ali i provjeru dosadašnjeg i aktualnog djelovanja, kako se ponovno ne bi dogodio odmak od stvarnosti ili politički zanos uvjetovan pozicijskom izvršnom razinom u kojem se mjeri samo pripadnost, sljedbenost, zadivljenost i broj ponavljanja riječi i postupaka već učinjenih ili izgovorenih s političkog vrha.

Postavljanje pretpostavki

1. Procjenjivanje i određivanje vlastitih snaga, vještina, iskustava, stavova ili uvjerenja pri suočavanju s izazovima.
2. Procjenjivanje i određivanje vlastitih slabosti, nedostataka sposobnosti i ograničavajućih uvjerenja.
3. Procjenjivanje osobnih korisnosti za uspješnost i osobnu važnost kako bi se podigla unutarnja motivacija za postupanje.
4. Procjenjivanje opasnosti i najgorih mogućih ishoda i gubitaka.

Provjera dosadašnjeg djelovanja

1. Koji su to ostvareni ciljevi i kakva je njihova mjerljivost?
2. Procjena funkcionalnosti.
3. Postoji li potvrda konkretnih postupaka u jasno vidljivim egzaktnim pokazateljima i trendovima?
4. Moguća poboljšanja u pristupu i provedbi. (Prema Ingi Lalić, Blog, 29. studenoga 2018. ).

Domobranski mentalitet najveća je prepreka razvoju hrvatske vojske: Rat nam je na pragu, a mi stagniramo

Primjena na obnovu

Primjena postavljenog modela odlučivanja i provođenja na demografsku obnovu primarno se odnosi na dosadašnja izvršna politička razumijevanja i postupanja i testiranja njihovih rezultata u smislu korisnosti za hrvatsku uređenost, sigurnost i razvojnu budućnost. Prema svim navedenim koracima pri stručnoj i znanstvenoj objektivizaciji, lišenoj političkih pozicijskih i njihovih posljedičnih korisnosti, jasno je kako su izravni rezultati izostali (potvrda u službenoj demografskoj i popisnoj statistici) pa bi nastavak istog obrasca samo značio nadogradnju hrvatskih demografskih negativnosti i priznanje neuspješnosti dosadašnjih izvršnih postupanja.

Isti obrazac znači isti ili sličan pozicijski, kadrovski, politički, spoznajni, obrazovni i ini nastavak po kojem će nam svaki novi podatak službene demografske statistike unositi nemir i budućnost činiti neizvjesnom. Ponoviti zato valja: “Ne nađemo li rješenja za demografske trendove, ugrozit ćemo opstanak RH.”

Autor:dr. sc. Stjepan Šterc/7dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.