Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Hrvati su odabrali, ovih 12 lica ide u Bruxelles: Ima i barem jedno veliko iznenađenje

Autor: M.D.

Iza nas su još jedni izbori za europski parlament. Hrvati su po peti puta imali pravo odabrati svoje zastupnike u najvećem predstavničkom tijelu u Europi. Doduše, tu priliku nisu iskoristili u velikom broju, s obzirom na to da je, prema prvim rezultatima Državnog izbornog povjerenstva, na birališta izašlo 21,34 posto birača.

Oni su odabrali kojih će 12 osoba ići u Europski parlament, Najviše je preferencijalnih glasova dobio predsjednik HDZ-a i Vlade RH, Andrej Plenković.

On je osvojio povjerenje 101.721 birača. Za petama mu je bila SDP-ova Biljana Borzan s 83.551 preferencijalnim glasom. Stephen Nikola Bartulica iz Domovinskog pokreta dobio je 35.239 glasova građana.

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Veliko iznenađenje

SDP-ov Tonino Picula dobio je 30.054 glasa, HDZ-ov Davor Ivo Stier 25.334 glasa, SDP-ov Predrag Fred Matić 17.212 glasova, Ivana Kekin iz Možemo 11.295 glasova. Iz Možemo su već poručili da u Bruxelles ionako ide Gordan Bosanac. Zatim slijedi niz HDZ-ovaca – Dubravka Šuica (8856 glasova), Nikolina Brnjac (7726 glasova), Željana Zovko (6704 glasova) i Karlo Ressler (6264 glasova). Posljednja koja ulazi u Europski parlament je Romana Jerković Kraljić, koja je dobila 1003 glasa.

Ove ljude će europski izbori najskuplje stajati: Pogledajte tko su četvorica gubitnika

Iznenađenje je influencerica Nina Skočak, koja je osvojila 22.263 glasova. Iza nje su Mislav Kolakušić (18.457 glasova), Božo Petrov (10.227 glasova), Valter Flego (18.865 glasova)… No, nitko od njih neće ući u Europski parlament, jer su njihove liste osvojile premalo glasova. Naime, prag za dobivanje mandata na europskim izborima iznosio je osam posto.




Tijek zbivanja pratiti uživo OVDJE.




Autor:M.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.