Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Hrvat otkrio kako se riješiti HRT-ovih utjerivača: ‘Ma oni ti ne mogu ništa, samo napravi ovo’

Autor: I.G.

Prije nekog vremena osvanula je vijest kako su sudovi u samo dva tjedna objavili 30 presuda u kojima su okrivljeni oslobođeni povodom optužnog prijedloga Hrvatske radiotelevizije, unatoč tome što su ih kontrolori zatekli s neprijavljenim TV prijamnicima.

Taj prekršaj definiran je Zakonom o HRT-u, a predviđena kazna iznosi prijeti 130 eura. U svim predmetima kod 11 sudaca obrazloženo je da HRT nije dostavio podatak kad je kupljen TV prijamnik jer prekršaj čini onaj tko u 30-dnevnom roku od nabave prijamnik ne prijavi HRT-u. To je nužno utvrditi kako bi se utvrdilo točno vrijeme počinjenja prekršaja, od kada teče i zastrani rok.

To je odlučna činjenica bez koje prekršaja nema, u bitnome suci tumače isto.

Screenshot

Rasprava se rasplamsala

Rasprava o ovoj temi zaživjela je u Reddit grupi Croatia, gdje su korisnici iznijeli vlastita iskustva s HRT-ovim “utjerivačima”.

“Kod mene je bio slučaj da je lik zvonio (obiteljska kuća) i netko mu je od obitelji otvorio vrata, al’ nije ulazio. Nije pušten unutra, rekli su da ga mogu vlasnici kontaktirati. Nazvali ga povratno i lik kaže morate plaćati, rekli smo da ne koristimo uslugu niti gledamo HRT i da ne vidim razlog da plaćam. Pitao je da li može ući u kuću i vidjeti i rekli smo opet da ne može. Na to kaže ‘u redu vidjet ćete onda dopis’ i stiže za cca. mjesec dana da sam dužan platiti da moram plaćati pretplatu jer imam uređaj i čekam sad utuženje.

Čovjek nema nikakav dokaz niti ga je vidio i na temelju čega očekuju dobit tužbu mi nije jasno? Meni se ne da plaćati tim uhljebima da si dižu place, za uslugu koju ionako ne koristim kao ni većina građana (gledanje HRT-a)’, napisao je jedan korisnik, na što mu je drugi odgovorio:

“Ne mogu ti ništa samo ignore sve što dolazi s HRT-a i to je to. Tako sam ja napravio i dobio sam na sudu, a lik je još napisao da je vidio mobitel a nije. Ti im nisi ni otvorio vrata tako da nemaš brige”.




Iskustva s ‘inkasatorima’

Jedan korisnik opisao je iskustvo s inspektorima:

“Evo par primjera koje ja znam. Mali stan, studentski – osoba otvorila jer je trebao im frend doći, kad ono inspektor ‘op’ i čuje TV ono serija neka na engleskom, izletio van i par dana kasnije evo ti računa i kazne.




Drugi, stara baba i deda. Došao im lik oni ga odje*ali, došla im ženska s nekim uređajem (je*i me ako nije bio digitron) i na njemu se ‘jasno vidi da iz njihovog stana dolaze frekvencije koje pokazuju da oni imaju teve’. Ali evo evo nećemo vas kažnjavati vi samo tu popunite i plaćate tek od danas sve je okej… (nudim nagradu ako takav uređaj postoji al to su ljudi od 60+)

Treći primjer – dolaze doma vide susjedu preko puta netko stoji ispred vrata i čeka, oke. Deset minuta kasnije taj isti njima kuca, plače, moli da čeka dugo, a susjeda nema, a piša mu se za popi*diti, evo samo sekundu će, ma platit će za kavu ako treba. Po otvaranju vrata k’o Tarzan gas u smjeru dnevnog i slavodobitno pisanje kazne (također stari ljudi, nije da će ga zaskočit j*biga a svi stanovi u zgradi su isto rađeni…)”, napisao je još jedan korisnik.

‘To sve treba ukinuti’

Neki korisnici rekli su kako HRT treba ukinuti u potpunosti:

“HRT je relikvija prošlog vremena.

Hajdemo na je*eni referendum da se ugasi i gotovo. Eventualno nek ostane jedan državno sponzorirani kanal, na kojem će biti vijesti i slično. Nije nužno da ostane”, napisao je jedan korisnik.

“Da kodiraju hrt programe i da kažu tko neće plaćati preplatu neće gledati hrt, j*bes mi sve ako bi im ostalo 20% sadašnjih korisnika. Čista pljačka di sam prisiljen plaćati uslugu koju ne želim”, napisao je jedan redditovac, na što su mu neki odgovorili kako ne bi ostalo niti 0,2 posto korisnika.

Foto: Boris Kovacev / CROPIX

“A najbitnija stavka koja se financira ‘pretplatom’ je lova koja se slijeva u tzv. fond za “pluralizam medija.”

To je uvedeno pod objašnjenjem da se time uvodi raznolikost na medijskoj sceni, i tom lovom se financiraju lokalni mediji (mada o uredničkoj politici naravno odlučuju uvijek lokalni šerifi).

Kad bi ukinuo ‘pretplatu’ deseci i možda stotine lokalnih mini-HRT-ova bi jednostavno propalo jer šerifi nemaju para da sami financiraju svoje propagandne općinske i gradske servise”, napisao je u komentarima još jedan korisnik.

“Odmah bih potpisao da se to sve ukine”, napisao je još jedan korisnik.

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.